ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συντονισμός Λευκωσίας–Αθήνας για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων

Συντονισμός Λευκωσίας–Αθήνας για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων
Φωτογραφία αρχείου από την Τρίτη 21 Ιουλίου 2015 και τη συνάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη με τον κυβερνητικό εκρόσωπο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη στο Μέγαρο Μαξίμου EUROKINISSI/Γραφείο τύπου εκπροσώπου της κυβέρνησης

Το έγγραφο του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων συντάχθηκε σε διαβούλευση με την κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος τόνισε ότι οι δύο κυβερνήσεις είναι σε συνεχή επικοινωνία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι μέσα από τις συζητήσεις που έγιναν –τόσο από τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, όσο και από τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα– είναι σημαντικό το γεγονός ότι «γίνεται απόλυτα κατανοητή η θέση ότι δεν μπορούμε το 2016 να μιλούμε για ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το θέμα των εγγυήσεων θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Αιρώ (Jean-Marc Ayrault), στο πλαίσιο περιοδείας του, στο τρίγωνο Ελλάδα–Τουρκία–Κύπρος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ «Από Μέρα Σε Μέρα», δήλωσε ότι η Λευκωσία χαιρετίζει την επίσκεψη του γάλλου αξιωματούχου, καθώς και την εμπλοκή όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη συζήτηση για το θέμα των εγγυήσεων.

Οι επαφές του γάλλου υπουργού Εξωτερικών, τόνισε, είναι πολύ σημαντικές, αφού μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ η Γαλλία θα είναι η μόνη χώρα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ