ΠΑΣΟΚ: «Ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση αλλά χωρίς «λευκή επιταγή» στην επόμενη Βουλή
Η Ολομέλεια της Βουλής
INTIME NEWS / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣΤην πρόθεσή του να συμμετάσχει στη νέα διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκδήλωσε το ΠΑΣΟΚ αλλά ξεκαθάρισε ότι προτίθεται να συμβάλει σε αυξημένες πλειοψηφίες (τουλάχιστον 180 βουλευτών) μόνο στην επόμενη Βουλή ώστε να αποφευχθούν «παιχνίδια με το Σύνταγμα».
Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη διαβεβαίωσαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει μεν στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση αλλά θα το πράξει «από τη δική του αφετηρία» και «με τις δικές του θέσεις και προτάσεις».
Ταυτόχρονα, όμως, διεμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να συμβάλουν στην υπερψήφιση άρθρων με αυξημένη πλειοψηφία στην παρούσα Βουλή γιατί με αυτό τον τρόπο θα έδιναν τη δυνατότητα στην επόμενη Βουλή να τα ψηφίσει με μόλις 151 βουλευτές, δηλαδή χωρίς ευρύτερη συναίνεση.
«Το ίδιο το Σύνταγμα μάς καλεί να τα αναδιαμορφώσουμε μέσα από την καινούργια διατύπωση των διατάξεων του στη δεύτερη, τη λεγόμενη αναθεωρητική Βουλή. Εκεί το Σύνταγμα ζητά και την ευρεία πλειοψηφία» ανέφερε το ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε πως «οτιδήποτε άλλο θα συνιστούσε λευκή επιταγή στα χέρια του εκάστοτε Πρωθυπουργού και της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».
«Εμείς πιστεύουμε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή διαβούλευση και πλειοψηφία σε αυτή ακριβώς τη δεύτερη αναθεωρητική Βουλή. Μόνο έτσι θα ενισχύσουμε την αξιοπιστία των θεσμών» διευκρίνισε η Χαριλάου Τρικούπη.
Δουδωνής: Όχι πολιτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα
Στο ίδιο πνεύμα ο συνταγματολόγος και βουλευτής Επικρατείας, Παναγιώτης Δουδωνής, εξήγησε ποιος θα ήταν ο κίνδυνος αν το ΠΑΣΟΚ υπερψήφιζε από τώρα ορισμένες διατάξεις.
«Ο λόγος που μιλώ για αυξημένη πλειοψηφία στη δεύτερη Βουλή είναι διότι, ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι πρώτο κόμμα στην επόμενη Βουλή -και εμείς φιλοδοξούμε να είμαστε εμείς- η ισχύς οφείλει να δίνεται στη δεύτερη Βουλή» είπε και έφερε ως «χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής εφαρμογής των πλειοψηφιών της πρώτης Βουλής» την περίπτωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που όπως σημείωσε «ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δική του πλειοψηφία και η Νέα Δημοκρατία την οδήγησε σε άλλη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος να εκλέγεται ακόμη και με σχετική πλειοψηφία».
«Αυτό αποτελεί πλήρη απαξίωση του θεσμού. Τέτοια φαινόμενα πρέπει να αποφευχθούν, οποιοσδήποτε και αν είναι στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πρέπει να επιδιώκονται οι ευρύτερες συναινέσεις στη δεύτερη Βουλή» τόνισε. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αλλάξει και το άρθρο 110. «Αντί να έχουμε εναλλασσόμενες πλειοψηφίες (π.χ. 180 στην πρώτη και 151 στη δεύτερη), να έχουμε τις 180 στη δεύτερη σε κάθε περίπτωση, για να μη γίνεται πολιτικό παίγνιο» διευκρίνισε.
Βενιζέλος: ο σεβασμός του Συντάγματος προηγείται της αναθεώρησής του
Πολύ πιο σκληρή κριτική στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού άσκησε από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι ο «ο σεβασμός του Συντάγματος προηγείται της αναθεώρησής του». «Αυτή είναι η αρχή που πρέπει να διαπερνά όλες μας τις αντιδράσεις σε σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος» διεμήνυσε.
Ακόμη επισήμανε ότι «το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό, είναι η βαθιά κρίση αξιοπιστίας των θεσμών και η διάρρηξη του κοινωνικού συμβολαίου της Μεταπολίτευσης χωρίς αυτό να έχει αποκατασταθεί μετά την οικονομική κρίση και τη λεγόμενη επιστροφή στην κανονικότητα».
Υπό αυτό το σκεπτικό σχολίασε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος «καθίσταται ζήτημα τεχνικό και κοινωνικά αδιάφορο, αν δεν υπάρξει ένα πειστικό και ευρείας αποδοχής νέο αφήγημα εθνικής συνοχής και κοινωνικής συμπερίληψης».
Περαιτέρω, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «η παρούσα Βουλή που δεν μπορεί να επιλέξει τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών με την ειδική πλειοψηφία που απαιτεί το Σύνταγμα, δύσκολα μπορεί να επιτύχει τις αναγκαίες αναθεωρητικές συναινέσεις ενώ διεξάγεται η αποκαλυπτική δίκη των υποκλοπών στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών και ενώ λειτουργεί, όπως λειτουργεί, η εξεταστική επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ».
Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι το βασικό ερώτημα για την επόμενη Βουλή είναι αν μπορεί να αναδείξει κυβέρνηση πριν επιληφθεί της αναθεώρησης. «Πρέπει η χώρα να καταστεί έστω τυπικά διακυβερνήσιμη πριν το Σύνταγμα καταστεί αναθεωρήσιμο» υπογράμμισε.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συνταγματική αναθεώρηση: Στο τραπέζι η άρση μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων - Τι ισχύει σήμερα
Έρχεται διπλό κύμα κακοκαιρίας με καταιγίδες, λασποβροχές, θυελλώδεις ανέμους - Που θα «χτυπήσουν»
08:47
Συνελήφθη το αρχηγικό μέλος του Ρουβίκωνα για την επίθεση σε λάθος επιχείρηση
08:47
Σφοδρές χιονοπτώσεις στην Ιαπωνία - Τουλάχιστον 30 οι νεκροί (vids)
08:47
Μόλις πέντε λεπτά επιπλέον δραστηριότητας καθημερινά μπορούν να παρατείνουν τη ζωή
08:31