Π. Μαρινάκης: Αν δεν υπάρχει ουσιαστική συναίνεση δεν πρόκειται να έχουμε επί της ουσίας αναθεώρηση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣΓια μία συναίνεση η οποία αν δεν είναι ουσιαστική δεν πρόκειται να υπάρξει μία επί της ουσίας αναθεώρηση του Συντάγματος, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Παράλληλα τόνισε ότι στόχος της αναθεώρησης του Συντάγματος είναι αυτό να κοιτάει στο μέλλον και όχι να είναι κολλημένο στο παρελθόν.
«Καταρχάς, προφανώς θα ακούσουμε τις προτάσεις και από μόνο του το Σύνταγμα και η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης είναι η κοινοβουλευτική διαδικασία που απαιτεί τις περισσότερες υπερβάσεις από όλους.
Αν δεν υπάρχει μία ουσιαστική συναίνεση, δεν πρόκειται να έχουμε και μία επί της ουσίας αναθεώρηση του Συντάγματος και το κυριότερο: Να επιτευχθεί ο στόχος να έχουμε ένα Σύνταγμα, το οποίο να κοιτάει στο μέλλον και όχι να είναι κολλημένο στο παρελθόν» δήλωσε σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό σταθμό Action24, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει προηγούμενο εκ των τεσσάρων συνταγματικών αναθεωρήσεων.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η πιο πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση κατά την οποία υπήρξε μια πολύ σημαντική συναίνεση και μια ουσιαστική αναθεώρηση πολλών άρθρων ήταν το 2001. Κορυφώθηκε το 2001.
«Τότε που ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και είχε προτείνει μια σειρά από άρθρα και σε ένα κλίμα συναίνεσης η τότε αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε και αυτή στην αναθεώρηση σημαντικών άρθρων. Υπάρχει ένα αντι-παράδειγμα.
Η επόμενη από αυτή τη συνταγματική αναθεώρηση, που τελείωσε το 2008 με την τότε -πολύ επιζήμια για τη χώρα- κυβίστηση του ΠΑΣΟΚ για το άρθρο 16, όπου στην πραγματικότητα δεν έγιναν όλα όσα αρχικά είχαν σχεδιαστεί.
Η ιστορία, λοιπόν, δείχνει το δρόμο. Θεωρώ ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, όπου δεν έχουμε άλλη επιλογή συνολικά ως πολιτικό σύστημα. Πρέπει να κοιτάξουμε πολύ παραπάνω κάποια θέματα. Έβαλε κάποια ζητήματα ο πρωθυπουργός. Είμαστε εδώ για να τα συζητήσουμε, για αυτό και ανοίγει έτσι ο διάλογος», επισημαίνει ο κ. Μαρινάκης.
Η ευθύνη για την επιτυχία ή μη μιας συνταγματικής αναθεώρησης ανήκει σε όλο το πολιτικό σύστημα
Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην ευθύνη που έχει όλο το πολιτικό σύστημα για το επιτυχές ή μη αποτέλεσμα της συνταγματικής αναθεώρησης.
Αναγνώρισε ότι η προεκλογική περίοδος χαρακτηρίζεται από έντονη πόλωση και τοξικότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει ότι η ευθύνη για την επιτυχία ή την αποτυχία της συνταγματικής αναθεώρησης ανήκει σε όλο το πολιτικό σύστημα.
Ο κ. Μαρινάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιλέγει τη στρατηγική της άρνησης, του τοξικού λόγου και της εργαλειοποίησης τραγικών γεγονότων αντί να παρουσιάζει ουσιαστικές εναλλακτικές προτάσεις, τακτική που -όπως λέει- δεν της έχει αποφέρει πολιτικά οφέλη.
Τονίζει ότι η παρούσα συγκυρία αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τη συνταγματική αναθεώρηση και ότι όλοι θα κριθούν ιστορικά για τη στάση τους.
Δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος πως το ΠΑΣΟΚ, παρά τις εσωτερικές του διαφοροποιήσεις, μπορεί να επιδείξει συναινετική στάση, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκαν σε κρίσιμες στιγμές για να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για μετέπειτα θετικές εξελίξεις.
«Το Σύνταγμα αλλάζει, αν αναθεωρηθεί σωστά, είναι τα θεμέλια, γιατί χρειάζονται και οι εκτελεστικοί νόμοι σε συνέχεια, για να αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή των πολιτών, ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ, αν κοιτάξει λίγο στην ιστορία του, με τις πολύ μεγάλες πολιτικές διαφορές που έχουμε, μπορεί να έχει μια πιο συναινετική στάση και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για αυτό», τονίζει.
Στρατηγικός στόχο η αυτοδυναμία της ΝΔ στις εκλογές
Σε ερώτηση σχετικά με το αν η ΝΔ θα απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ εάν δεν καταφέρει να αποκτήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία ο κ. Μαρινάκης σημειώνει ότι απομένει περίπου ένας χρόνος έως τις εκλογές, διάστημα που θα καθορίσει την αφετηρία κάθε κόμματος.
Θέτει ως στρατηγικό και εφικτό στόχο της Νέας Δημοκρατίας την αυτοδυναμία, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει απτό έργο να παρουσιάσει, όπως αυξήσεις μισθών, δημιουργία θέσεων εργασίας, σημαντική μείωση της ανεργίας -ιδίως των νέων- καθώς και επιτυχημένες επιλογές στην εξωτερική και ενεργειακή πολιτική.
Τονίζει ότι η αυτοδυναμία αποτελεί το μόνο ρεαλιστικό σενάριο για τη διατήρηση της σταθερότητας και της προόδου, χωρίς να υιοθετεί λογικές «χάους» σε αντίθετη περίπτωση. Διευκρινίζει ότι, αν οι πολίτες αποφασίσουν διαφορετικά, η κυβέρνηση έχει συνταγματική υποχρέωση να αναζητήσει εναλλακτικό τρόπο διακυβέρνησης, με μοναδικό δυνητικό συνομιλητή το ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη έχει αποκλείσει εκ των προτέρων οποιαδήποτε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και επιλέγει τη σύμπλευση με άλλες αντιπολιτευτικές δυνάμεις, γεγονός που καθιστά τη συνεργασία εξαιρετικά δύσκολη και ενισχύει, κατά τον ίδιο, την αυτοδυναμία ως μονόδρομο.
Τετ α τετ Μητσοτάκη Ερντογάν
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρθηκε στην συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Ανακοίνωσε ότι το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και υπερασπίζεται ξεκάθαρα τη στρατηγική του διαλόγου με την Τουρκία, χωρίς υποχωρήσεις σε κόκκινες γραμμές.
Υποστήριξε ότι αυτή η πολιτική έχει αποδώσει απτά αποτελέσματα για τη χώρα (ΑΟΖ, χωρικά ύδατα, αμυντική ενίσχυση, διεθνείς συμμαχίες), σε αντίθεση με λογικές απομόνωσης και «εύκολου πατριωτισμού». Όπως αναφέρει: «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει καταφέρει όλα όσα δεν είχαν γίνει ολόκληρες δεκαετίες. Και τα έχει καταφέρει όχι με ψευτοπατριωτισμούς, όχι με μια λογική απομόνωσης, αλλά με μία στρατηγική διαλόγου, μέσα στον οποίον δεν υποχωρούμε, δεν συζητάμε καν ζητήματα κόκκινων γραμμών, αλλά διεκδικούμε».
Τι είπε για διαγραφή Αντώνη Σαμαρά
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε την ύπαρξη εσωτερικής αντιπαράθεσης στη Νέα Δημοκρατία με πρώην πρωθυπουργούς, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται εσωστρέφεια, ούτε σύγκρουση με ιστορικά στελέχη της παράταξης.
Υπογραμμίζει ότι η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά δεν ήταν επιθυμητή, αλλά κρίθηκε αναπόφευκτη λόγω υπέρβασης «κόκκινων γραμμών», κυρίως σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και δημόσιων χαρακτηρισμών.
Επισημαίνει ότι κανείς δεν χάρηκε με αυτή την εξέλιξη και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ενότητα και η συμβολή όλων στη δημόσια συζήτηση για το μέλλον της χώρας. Ξεκαθαρίζει, τέλος, ότι η θέση των στελεχών που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία είναι εντός της παράταξης, αλλά η απόφαση για τη διαγραφή ήταν αναγκαστική και όχι αποτέλεσμα διάθεσης σύγκρουσης.
Γάζα: Ο ΠΟΥ απομάκρυνε τους πέντε πρώτους ασθενείς μέσω του περάσματος Ράφα
14:01
Μέριλ Στριπ ως Τζόνι Μίτσελ σε βιογραφική ταινία: «Μια προσωπική ματιά στη μουσική και τη ζωή της»
13:58
Κύπρος: Έκρηξη σε εστιατόριο της Λευκωσίας - Εκκενώθηκαν διαμερίσματα (vid)
13:53
«Έρχεται» το Εθνικό Απολυτήριο: Τι αλλάζει για την εισαγωγή στα ΑΕΙ - Πότε τίθεται σε ισχύ
13:50