ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προσδοκίες της Αθήνας από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Όσα θα συζητηθούν στην Άγκυρα

Οι προσδοκίες της Αθήνας από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Όσα θα συζητηθούν στην Άγκυρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους

Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP

Με αδιαπραγμάτευτες τις εθνικές μας θέσεις, αλλά και διατήρηση ανοιχτών διαύλων με στόχο την πρόοδο σε ζητήματα όπου υπάρχει σύμπλευση όπως στο οικονομικό πεδίο, μεταβαίνει τις επόμενες ώρες στην Άγκυρα για την συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.   

Η ελληνική πλευρά - ανεξάρτητα από τα ζητήματα «αγκάθια» στις σχέσεις με την Άγκυρα, θεωρεί σε κάθε περίπτωση ότι ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές πρέπει να παραμείνει ζωντανός προκειμένου να αποσυμπιέζονται οι εντάσεις.

Εξάλλου, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, το κλίμα αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντικά κεκτημένα τα τελευταία δυόμισι χρόνια, όπως:

- Τη μείωση της παραβατικότητας στον αέρα,

- ⁠Την καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία στο Μεταναστευτικό και τη συνολική μείωση των ροών,

- ⁠Τη διευκόλυνση της χορήγησης βίζας σύντομης διάρκειας για τους Τούρκους πολίτες και τις οικογένειές τους σε 12 νησιά του Αιγαίου

- Την εμβάθυνση του διμερούς εμπορίου

Οι κόκκινες γραμμές

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν πραγματοποιείται ενώ η ελληνική πλευρά έχει χαρακτηρίσει παράνομες τις τουρκικές NOTAM και απορρίπτει ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών, επισημαίνοντας ότι δραστηριότητες εντός του FIR Αθηνών εμπίπτουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Όπως τονίζεται, οι ενέργειες αυτές δεν αιφνιδιάζουν την Αθήνα ούτε δημιουργούν τετελεσμένα.

Παράλληλα, η Αθήνα έχει διαμηνύσει επανειλημμένα στην Άγκυρα ότι η διατήρηση του casus belli και η ακραία ρητορική δεν συμβάλλουν ούτε στη βελτίωση των διμερών σχέσεων ούτε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, παρόλο που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σύγκλιση για την εκκίνηση της συζήτησης για τη διευθέτηση της μοναδικής διαφοράς Ελλάδας - Τουρκίας, δηλαδή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα προσβλέπει σε μια εποικοδομητική συζήτηση.

Οικονομικά ζητήματα στο επίκεντρο

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η οικονομική διάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στο τραπέζι θα βρεθεί το ζήτημα των θεωρήσεων εισόδου (βίζες) για Τούρκους πολίτες, ωστόσο το βάρος φαίνεται να πέφτει κυρίως στην ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών.

Στόχος που προβάλλεται από την τουρκική πλευρά είναι ο όγκος του διμερούς εμπορίου να προσεγγίσει τα 10 δισ. δολάρια τα επόμενα χρόνια, από περίπου 5 δισ. ευρώ που βρίσκεται σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνάντηση του Κυριάκου Πιερρακάκη με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, σε συνέχεια του δομημένου οικονομικού διαλόγου που ξεκίνησε στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2025.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν τη διεύρυνση των επενδυτικών ροών, κοινά έργα σε τομείς όπως η καινοτομία, η πράσινη μετάβαση και η ψηφιακή ανάπτυξη, καθώς και την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρηματικών ενώσεων, επιμελητηρίων και φορέων προώθησης επενδύσεων, ώστε να διαμορφωθούν σταθερές γέφυρες μεταξύ των παραγωγικών οικοσυστημάτων των δύο χωρών.

Πέρα από την οικονομία, στην ατζέντα περιλαμβάνονται ζητήματα ασφάλειας και μετανάστευσης, καθώς και η συνεργασία στην πολιτική προστασία και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Παράλληλα, οι συζητήσεις θα επεκταθούν στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση στη Μέση Ανατολή, το Ιράν και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ειδικά το μεταναστευτικό, το οποίο αποτελεί ένα μείζον θέμα για την ελληνική πλευρά καθώς οι ροές συνεχίζονται. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα τηρήσει η τουρκική πλευρά και αν θα υπάρξει κάποια συμφωνία.

Η πρώτη συνάντηση μετά από ενάμιση χρόνο

Πρόκεται για τη πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο ύστερα από ενάμιση χρόνο. Η τελευταία συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024 στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Στη συνάντηση των δύο πολιτικών πριν από την έναρξη της 6ης Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, ο πρέσβης Μίλτον Νικολαΐδης και ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Ποιοι συνοδεύουν τον πρωθυπουργό

Οι υπουργοί που συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό είναι: Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Δήμας, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Εξωτερικών Χάρης Θεοχάρης.

Μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Δείπνο παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη

Θα ακολουθήσει δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος της Τουρκίας προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Στο δείπνο θα παρακαθήσει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ύστερα από πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά την επίσκεψή του στην 'Αγκυρα ο Παναγιώτατος θα συνοδεύεται από τον επίσης προσκεκλημένο Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.