ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κατρούγκαλος: Το Μνημόνιο έχει την υπογραφή μας και εμείς την υπογραφή μας την τιμάμε

Γ. Κατρούγκαλος: Το Μνημόνιο έχει την υπογραφή μας και εμείς την υπογραφή μας την τιμάμε
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Το Μνημόνιο είναι ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα αλλά από κάτω έχει την υπογραφή μας και εμείς την υπογραφή μας την τιμάμε» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος .

«Η βασική ουσία όμως της πολιτικής μας είναι ότι προσπαθούμε να αδρανοποιήσουμε τις φιλελεύθερες αιχμές που έχει και να απαλείψουμε καθετί υφεσιακό. Είναι μια δύσκολη αποστολή αλλά τα καταφέρνουμε όπως με το ασφαλιστικό» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

«Αν και δεν αποφύγαμε το κακό όπως η μείωση του ΕΚΑΣ, αντιμετωπίσαμε όμως όλα τα άλλα κακά», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και πρόσθεσε: «όλα τα άλλα πλην του ΕΚΑΣ ήταν με αριστερό πρόσημο και αριστερή ευαισθησία» υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει άλλο σύστημα που να δίνει τέτοια ποσοστά αναπλήρωσης στην Ευρώπη».

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι «το ασφαλιστικό δεν ξανανοίγει. Το ΔΝΤ δεν είναι ευχαριστημένο γιατί ήθελε αίμα αλλά δεν του το δώσαμε. Θεωρούμε ότι το ΔΝΤ θα απομονωθεί (σ.σ. στα εργασιακά) όπως έγινε και στην πρώτη διαπραγμάτευση».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις συνταξιούχων κατά των περικοπών που τους έχουν επιβληθεί στις συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας για άλλη μια φορά χαρακτήρισε «θετικό όλοι να διεκδικούν τα αιτήματά τους με τον πιο πρόσφορο τρόπο» επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα ότι «οι επικουρικές είχαν μια αναπροσαρμογή στο 20% όσων παίρνουν επικουρικές και στο 10% στο σύνολο των συνταξιούχων».

«Eγώ καταλαβαίνω την απόγνωση. Αν δεν κάναμε την παρέμβαση δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε στο μέλλον συντάξεις», συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό είπε ότι «οι μισθοί έχουν πέσει σε επίπεδο που ελάχιστα εξασφαλίζει στους ανθρώπους και μοιραία παρασύρουν και τις συντάξεις, πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο. Εγγυηθήκαμε ότι κανείς δεν θα πέσει κάτω των 1.300 μεικτών αλλά υπάρχουν πολύ χειρότερες καταστάσεις, τίθεται θέμα επιβίωσης όταν εργαζόμενοι παίρνουν 100 ευρώ το μήνα. Σκοπός μας είναι τα 100 ευρώ να γίνουν αξιοπρεπής μισθός».

Τέλος, αποκάλυψε ότι στα σχέδια του υπουργείου Εργασίας είναι να λειτουργήσει τηλεφωνικό κέντρο στο οποίο όσοι συνταξιούχοι έχουν απορίες μετά τις επιστολές που έλαβαν να πάρουν απαντήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ