ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεοπτικές άδειες: Εδώ Παππάς, εκεί ΣτΕ, πού είναι ο ανασχηματισμός;

Τηλεοπτικές άδειες: Εδώ Παππάς, εκεί ΣτΕ, πού είναι ο ανασχηματισμός;

Αλλαγή δεδομένων σε όλα τα επίπεδα για την κυβέρνηση μετά τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ.

Το Μαξίμου είναι, πλέον, αναγκασμένο να προβεί σε επανασχεδιασμό των κινήσεών του τόσο στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών όσο και στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας αξιολογεί, από χθες το βράδυ, τα νέα δεδομένα καθώς τόσο ο ίδιος όσο και οι στενοί του συνεργάτες αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιχειρήσει ρελάνς ξαναπαίρνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων με την άμεση κατάθεση νέου νόμου για το τηλεοπτικό πεδίο. Σύμφωνα, όμως, με όσα δήλωσε, το πρωί της Πέμπτης στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, δεν είναι, πλέον, σε θέση να εφαρμόσει μια από τις βασικές θέσεις της, τον περιορισμό των τηλεοπτικών αδειών σε τέσσερις.

Ν. Παππάς: Δεν παραιτούμαι

Ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, διευκρίνισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί υποστήριξε ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών σε τέσσερις και σημείωσε ότι όποιος πληροί τα κριτήρια μπορεί, πλέον, να καταβάλει το "προσωρινό ενοίκιο" και να λειτουργήσει τηλεοπτικό κανάλι. Διευκρίνισε, δε, ότι αυτό αφορά και τους παλιούς και τους νέους καναλάρχες. Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά FM», o Νίκος Παππάς σημείωσε ότι ο νόμος θα κατατεθεί με την μορφή του «κατεπειγόντος» και θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την Πέμπτη.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑϊ ενημέρωσε ότι προχωρά η πρωτοβουλία για συγκρότηση του ΕΣΡ. Η συγκρότηση του ΕΣΡ όμως προϋποθέτει την συναίνεση και της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου βέβαιο αν η κυβέρνηση επιμείνει στην κατάθεση νέου νόμου τη Δευτέρα.

Πάει πίσω ο ανασχηματισμός

Ο πρωθυπουργός, πάντως, ήδη δέχεται εισηγήσεις για αναβολή του ανασχηματισμού. Όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα δεδομένα θα πρέπει να θεωρείται απίθανη η ανακοίνωση ανασχηματισμού πριν την Δευτέρα όταν και θα κατατεθεί ο νέος νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η άποψη για αναβολή του ανασχηματισμού μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το πεδίο με τις τηλεοπτικές συχνότητες, δηλαδή μέχρι τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ, κερδίζει έδαφος στο Μαξίμου, ενώ δεν πρέπει να αποκλείεται τελικώς να πάει ακόμα και στο τέλος του χρόνου με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Αν και ορισμένοι έχουν από το πρωί εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό, ως μια κίνηση «επίδειξης ισχύος», αυτό φαντάζει απίθανο καθώς εκτός των άλλων προβλημάτων ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να αντιμετωπίσει και το «πρόβλημα Παππάς». Πρόθεση του πρωθυπουργού ήταν η αναβάθμιση του υπουργού Επικρατείας δίνοντάς του ρόλο υπερυπουργού στο νέο υπουργείο που θα αναλάμβανε τις αρμοδιότητες των επενδύσεων, της ανάπτυξης και της Ενέργειας. Πλέον, όμως, κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο καθώς μια τέτοια μετακίνηση θα θεωρηθεί «νίκη των καναλαρχών». Έτσι, προκρίνεται η αναβολή του ανασχηματισμού προκειμένου να επανεκτιμηθούν οι εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στο Μαξίμου από το πρωί της Πέμπτης επιχειρούν μια επικοινωνιακή διαχείριση της πολιτικής ήττας καθώς η ρύθμιση για το νέο τηλεοπτικό πεδίο είχε αποκτήσει χαρακτηριστικά «μητέρας των μαχών»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ