ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Σκουρλέτης: Σημαντική πολιτική επιτυχία η εξαγορά 24% του ΑΔΜΗΕ

Π. Σκουρλέτης: Σημαντική πολιτική επιτυχία η εξαγορά 24% του ΑΔΜΗΕ
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για σημαντική πολιτική επιτυχία για την κυβέρνηση και για δικαίωση των επιλογών της για το μοντέλο λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ, έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή την ανάδειξη της κινεζικής εταιρείας State Grid ως πλειοψηφούντος προσφέροντος, με τίμημα 320 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 24% των μετοχών του Διαχειριστή.

«Η εξέλιξη της διαδικασίας δικαιώνει την επιλογή μας για το μοντέλο λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ, το οποίο εξασφαλίζει τον Δημόσιο έλεγχο επί των Δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος, είναι υλοποιήσιμο και προσελκύει το ενδιαφέρον στρατηγικών επενδυτών», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης σε δήλωσή του και τόνισε:

«Είναι, επίσης, μια σημαντική πολιτική επιτυχία για την κυβέρνηση, η οποία επέμεινε στην σημασία του Δημόσιου ελέγχου επί των Δικτύων και διαπραγματεύτηκε επίμονα γι' αυτή τη θέση της. Το τελικό αποτέλεσμα είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς, εμπεριστατωμένης και εξαντλητικής προσπάθειας των στελεχών του υπουργείου».

Όπως είπε ο υπουργός, «πριν ακόμη ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, κάποιοι χαμογελούσαν και προεξοφλούσαν την αποτυχία της. Σήμερα, το συγκεκριμένο μοντέλο του ΑΔΜΗΕ αποτελεί σημείο αναφοράς και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επιδιώκουν παρεμβάσεις στη διαχείριση των Δικτύων τους».

«Με το συγκεκριμένο μοντέλο διαχωρισμού και λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ, ακυρώθηκε παράλληλα ο μνημονιακός νόμος που προέβλεπε την πώληση του 66%. Δυνάμεις εντός και εκτός της χώρας ενεργοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή, προκειμένου η πρότασή μας να αποτύχει, ώστε να οδηγηθούμε στην πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ. Η σημερινή εξέλιξη καταδεικνύει την δική τους αποτυχία», πρόσθεσε.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο ΑΔΜΗΕ θα αντιμετωπίσει ενδυναμωμένος τις προκλήσεις εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας τα κρίσιμα χρόνια που έρχονται», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ