ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν συμμετέχει και δεν εμπλέκεται σε επιχείρηση κατά του Ιράν
«Όλα τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί είναι προληπτικά και βάση πρωτοκόλλου. Η Ελλάδα δεν συμμετέχει και δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο σε επιχείρηση κατά του Ιράν», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λάνα Ζωχιού την Τρίτη (03/03), τη στιγμή που διευρύνεται το πολεμικό μέτωπο στη Μέση Ανατολή.
Όπως τόνισε, «η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή. Εκφράζουμε έντονη ανησυχία, καλούμε όλα τα μέρη σε άμεση αποκλιμάκωση και διπλωματία, ώστε να αποφευχθεί κλιμάκωση με διάφορες συνέπειες για διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».
Και συμπλήρωσε: «Στηρίζουμε τη διπλωματία. Βιώσιμες λύσεις στην περιοχή μπορεί να επιτευχθούν μόνο μέσω της διπλωματικής οδού. Έχουμε εκφράσει επανειλημμένως την έντονη ανησυχία μας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ευρέως αποδεκτό ότι πλήρης εποπτεία τόσο των πυρηνικών όσο και βαλλιστικών προγραμμάτων του Ιράν αποτελεί προϋπόθεση για τη σταθερότητα στην περιοχή».
Σύμφωνα με την ίδια, «ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε διαρκή επαφή με εταίρους και συμμάχους στην ευρύτερη περιοχή. Συμμετέχει στο ΣΕΥ μέσω τηλεδιάσκεψης με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Ιράν και στη Μέση Ανατολή. Τόνισε τη σημασία της αποκλιμάκωσης και της διπλωματίας, του ουσιαστικού ελέγχου πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος».
«Προτεραιότητα ο ασφαλής επαναπατρισμός»
Επεσήμανε δε ότι «έχει ενεργοποιηθεί η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για παροχή συνδρομής σε Έλληνες πολίτες. Προτεραιότητα είναι η προστασία των Ελλήνων πολιτών και ο ασφαλής επαναπατρισμός. Έχουν ενεργοποιηθεί 12 τηλεφωνικές γραμμές.
Σημείωσε ότι «υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για τον επαναπατρισμό και εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση που οι περιορισμοί παραμένουν. Απαραίτητη προϋπόθεση για τον επαναπατρισμό η αποκατάσταση της εναέριας κυκλοφορίας. Ο εναέριος χώρος παραμένει κλειστός στη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών. Άρα, δεν μπορεί να προγραμματιστεί καμία πτήση. Στις χώρες που είναι ανοικτός ο εναέριος χώρος, το υπουργείο σχεδιάζει επιχειρήσεις επαναπατρισμού. Για λόγους ασφαλείας δεν μπορούμε να αναφερθούμε συγκεκριμένα σε στοιχεία πτήσεων επαναπατρισμού.
Στους Έλληνες που είναι μόνιμοι κάτοικοι πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός. Μιλάμε για 11 χώρες. Στις 10 έχουμε ενεργοποιήσει τις πλατφόρμες. Στο Λίβανο δεν έχει ενεργοποιηθεί».
Κάτω από 100 Έλληνες στο Ιράν - 15.000 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Και συνέχισε: Υπάρχουν οι μόνιμοι κάτοικοι, οι επισκέπτες και αυτοί που χρησιμοποιούν χώρες ως ενδιάμεσους σταθμούς. Ο αριθμός των αιτημάτων διαφέρει σε κάθε χώρα. Υπάρχουν χώρες που ο αριθμός των αιτημάτων είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί. Το μεγαλύτερο βάρος έχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εξ ου και χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες αυτοματοποιημένες μέθοδοι.
Η κατάσταση στην κάθε χώρα διαφέρει ως προς τα αιτήματα. Στα ΗΕΑ υπάρχουν περίπου 15.000 Έλληνες. Τα αιτήματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Αυτοί που ενημερώνουν ότι βρίσκονται στη χώρα. Και η άλλη κατηγορία που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμπεριληφθούν σε πτήσεις επαναπατρισμού. Μιλάμε για μερικές χιλιάδες. Στο Ιράν δεν υπάρχει αίτημα επαναπατρισμού. Οι Έλληνες εκεί είναι κάτω από 100».
«Για την Κύπρο συντρέχει μείζον θέμα ασφαλείας»
Επανέλαβε ότι «η στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο είναι διαρκής. Δεν τίθεται θέμα όταν υπάρχει σχετικό αίτημα. Για την Κύπρο δεν θεωρούμε ότι συντρέχει μείζον θέμα ασφαλείας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Κύπρο όποτε το χρειαστεί. Η συνδρομή μας έχει αμυντικό χαρακτήρα και δεν συνιστά εμπλοκή μας στον πόλεμο».
Τέλος, υπογράμμισε ότι «όλα τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί είναι προληπτικά και βάση πρωτοκόλλου.
Είναι μια κατάσταση πολύπλοκη και σύνθετη. Ο χρόνος και η διάρκεια είναι άγνωστοι».
Τηλεφωνική επικοινωνία Γιώργου Γεραπετρίτη - Χακάν Φιντάν
14:34
Έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για την ενεργειακή ανθεκτικότητα της χώρας
14:22
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Νετανιάχου και πρόεδρο Λιβάνου για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή
14:13
Η Βρετανία σχεδιάζει να στείλει πολεμικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία του Ακρωτηρίου
14:06