ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεοπτικές άδειες: Πολύδωρας και Μορώνης το δίδυμο του ΕΣΡ

Τηλεοπτικές άδειες: Πολύδωρας και Μορώνης το δίδυμο του ΕΣΡ
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - Eurokinissi

Βύρων Πολύδωρας και Ροδόλφος Μορώνης είναι τα πρόσωπα που προτείνονται για τις θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΕΣΡ για τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που θα γίνει τη Δευτέρα. 

Αυτό ανακοίνωσε και επισήμως ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης το μεσημέρι του Σαββάτου. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Βύρωνα Πολύδωρα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Βουλής.

Αν και το πρωί του Σαββάτου, κυβερνητικές πηγές σημείωναν στο ΑΠΕ ότι "η πρόταση που θα κατατεθεί θα είναι πρόσωπο που η ΝΔ δεν θα μπορεί να απορρίψει" η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκαθάρισε, με ανακοίνωσή της, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Η δήλωση του Ν. Βούτση

2623604 copy

Πηγή: Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

«Αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ, όπως μου ζητήθηκε εργάζομαι για ευρεία αποδοχή και συναίνεση», υποστήριξε ο ΠτΒ και εξέφρασε την ελπίδα του να υπάρξει συναίνεση στην πέμπτη διάσκεψη πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα. Μετά από τις δηλώσεις του υπουργού Νίκου Παππά για τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, δεν θα υπάρχει έδαφος για προσχηματικές αιτιάσεις», είπε ο κ. Βούτσης.

Β. Πολύδωρας:

Την επιθυμία του να συμβάλει στη νομική και θεσμική εξομάλυνση στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών αποδεχόμενος την πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβει τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ, καθώς «ο τόπος έχει πολλά προβλήματα και το αδιέξοδο δεν πάει άλλο», εξέφρασε ο Βύρων Πολύδωρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, άμα τη ολοκλήρωση της συνάντησής του με τους κ.κ. Τσίπρα και Βούτση.

17243115 1

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Πολύδωρας στους εκπροσώπους του Τύπου:

H κατάσταση στο θέμα αυτό ειναι σε βραχυκύκλωμα. Θεωρώ την πρόταση που μου έγινε ως τιμητική, αλλά κυρίως ως πρόταση για μια θέση ευθύνης.

Όλοι οι δυνάμενοι να εκφέρουν γνώμη και οι έχοντες αποφασιστικότητα για συμβολή, είναι υποχρεωμένοι να δράσουν. Αυτό που είπα στους κυρίους Βούτση και Τσίπρα είναι ότι βασική προϋπόθεση είναι με συνταγματική συμμόρφωση να αποδεχθούμε την απόφαση του ΣτΕ. Το καίριο σημείο είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Συνταγμα. Την έκαναν δεκτή».

Ερωτηθείς σχετικά με τα όσα υποστηρίζει η Νέα Δημοκράτια περί επικοινωνιακών τεχνασμάτων, ο κ. Πολύδωρας, επί 32 έτη στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε λέγοντας ότι:

Eγώ δεν κάνω κανένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Και ούτε είδα από τον Πρόεδρο της Βουλής ή τον πρωθυπουργό να κάνουν ή να έχουν τάση για επικοινωνιακά τεχνάσματα. Αντιθέτως, είδα τάση για συναίνεση. Η συναίνεση αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή μου.

Θέλω να μιλήσω με τον κ. Μητσοτάκη και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και να εκθέσω τις σκέψεις μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κληθείς να προσδιορίσει το χρονικό σημείο που του έγινε η πρόταση, ο κ. Πολύδωρας χαμογέλασε και απέφυγε να απαντήσει.

Αρνητική η Νέα Δημοκρατία

Άμεση ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία με ανακοίνωσή της απορρίπτει τόσο την πρόταση για συγκρότηση του ΕΣΡ πριν την οριστική απόσυρση του νόμου Παππά όσο και το πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ.

2621599

Πηγή: Eurokinissi

Η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, δείχνει ότι βρίσκεται σε απελπισία. Οφείλει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφορούσε στα πρόσωπα που συνθέτουν το ΕΣΡ, αλλά στην αντισυνταγματική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον κ. Παππά.
Απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.

Η στελέχωση του ΕΣΡ με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους θα ακολουθήσει αμέσως μετά. Σε κάθε περίπτωση, όλοι γνωρίζουν, ότι το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί.

Στη συνέχεια, η Νέα Δημοκρατία εξηγεί ότι "ο Βύρων Πολύδωρας με δηλώσεις του στο παρελθόν, έχει στηρίξει τον νόμο Παππά άρα δεν είναι κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ ενώ στο παρελθόν έχει προτείνει και συνεργασία της Χρυσής Αυγής με τη Νέα Δημοκρατία, πράγμα αδιανόητο".

Ν. Παππάς: Να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν συναινέσεις

2618669

Πηγή: Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

"Είναι αυτονόητο ότι υπό το φως της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών της διεξαγωγής περνάει στο ΕΣΡ άμεσα, όπως άλλωστε προέβλεπε από την αρχή ο νόμος 4339/15. Είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις. Η συγκρότηση του ΕΣΡ, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η επακόλουθη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων", τονίζει με σχετική του ανακοίνωση ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Ούτε το Ποτάμι ψηφίζει Πολύδωρα

Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη χαρακτηρίζει τον υποψήφιο πρόεδρο «πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας» και τονίζει πως δεν είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει τον κατήφορο της κυβέρνησης.

2621332 copy

Πηγή: Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

To Ποτάμι δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων αρχών. Δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας... Δεν πρόκειται να γίνει συνεργός στον κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Θέση πήρε και ο ίδιος ο επικεφαλής του κόμματος, με ανάρτηση του στο Twitter. Συγκεκριμένα ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε: «Αύριο τα ρολόγια μία ώρα πίσω. Σήμερα 60 χρόνια πίσω, όπως λέει και ο σοφός».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Δεν θα ψηφίσουμε τον «υπουργό της ζαρντινιέρας»

«Ο προτεινόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος Πρόεδρος κ. Βύρων Πολύδωρας δεν ικανοποιεί τα κριτήρια που έχουμε θέσει». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωση της η Δημοκρατική Συμπαράταξη για την υποψηφιότητα του κ.Πολύδωρα για τη θέση του πρόεδρου του ΕΣΡ.

2619742 1

Πηγή: Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατακρίνει την επιλογή του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και εμμένει στην θέση του για στήριξη της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, εάν τα πρόσωπα πληρούν «αυστηρές προϋποθέσεις».

Επίσης κάνει λόγο για εξυπηρέτηση γνωστών «πολιτικών παιχνιδιών» και ανακοινώνει επίσημα πως δεν προτίθεται να ψηφίσει «τον "Υπουργό της ζαρντινιέρας". Αυτόν που είχε προτείνει τη συνεργασία του πολιτικού του χώρου, με την Χρυσή Αυγή».

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο Βύρων Πολύδωρας

Β. Πολύδωρας: Να συμβάλουμε στην άρση του αδιεξόδου

Τηλεοπτικές άδειες: Να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν συναινέσεις, λέει ο Ν. Παππάς

ΝΔ: Ο Β. Πολύδωρας δεν πληροί τις προϋποθέσεις

Ποτάμι: Πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν ο Πολύδωρας, δεν τον ψηφίζουμε

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Δεν θα ψηφίσουμε τον «υπουργό της ζαρντινιέρας»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ