Δένδιας: Οι Patriot στη Σ. Αραβία προστατεύουν το επίπεδο ζωής των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών
Την θέση ότι η ελληνική συστοιχία των Patriot στη Σαουδική Αραβία, προστατεύει το επίπεδο ζωής των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών, επανέλαβε το απόγευμα της Πέμπτης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας από την Αλεξανδρούπολη.
Ο Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε την ημέρα ως «σημαντική», καθώς όπως είπε «είχαμε την κατάρριψη των βαλλιστικών πυραύλων από την ελληνική συστοιχία Patriot, η οποία προστατευτεί εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία και όχι μόνο, καθώς έτσι προστατεύεται και το επίπεδο ζωής των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών».
Ανέφερε ότι «προστατεύουμε κάθε πολίτη της ΕΕ και όλου του κόσμου, καθώς η τιμή του πετρελαίου είναι σημαντική για τη διαβίωσή μας», προσθέτοντας ότι σε περίπτωση καταστροφής υποδομών «θα επιστρέψουμε σε πρωτόγονες εποχές».
Όπως είπε, «προστατεύουμε μια χώρα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, καθώς και τους πολίτες της ΕΕ», εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεων: «Είμαι περήφανος», τόνισε.
Μιλώντας στο 4ο Φόρουμ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, τόνισε ότι «ζούμε σε επαναστατικές εποχές» και ότι «όλα πρέπει να αλλάξουν αν θέλουμε να κρατήσουμε ασφαλείς τις κοινωνίες μας». Περιέγραψε την ανάγκη αλλαγής στρατιωτικής αντίληψης, μεταφέροντας εμπειρία από συνάντησή του με Ουκρανό στρατηγό: «Μου κατέδειξε πώς ένας σύγχρονος στρατός μπορεί να σταματήσει ένα μεγαλύτερο αντίπαλο, με καινοτόμες λύσεις – αν δεν έχεις ολιστική προσέγγιση, δεν μπορείς να έχεις επιτυχία». Υπογράμμισε ότι «πρέπει να εκσυγχρονιστούμε και να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας».
Παρουσιάζοντας τη νέα προσέγγιση, ανέφερε ότι «έχουμε δείξει ότι μπορούμε να παράγουμε στρατιωτική ικανότητα» και ότι «υιοθετούμε νέες προσεγγίσεις», αναφερόμενος στην «ασπίδα του Αχιλλέα» ως όρο που χρησιμοποιείται για τη νέα αμυντική φιλοσοφία. «Αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε: έναν αδιάκοπο εκσυγχρονισμό. Αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνουν άλλοι κι έτσι θα δυσκολευτούμε», σημείωσε.
Στάθηκε ιδιαίτερα στις τεχνολογικές εξελίξεις, σημειώνοντας ότι «η άμυνα, είτε πρόκειται για drone είτε για αντιπυραυλικά, εξελίσσεται διαρκώς», προσθέτοντας ότι «οι Patriot στη Σαουδική Αραβία κινούνταν τρεις φορές πιο γρήγορα από άλλους πυραύλους» και προειδοποίησε ότι στο μέλλον «μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ακόμα πιο γρήγορους πυραύλους». Υπογράμμισε ότι «δημοκρατία και ελεύθερη οικονομία δεν είναι δεδομένα και πρέπει να οργανωνόμαστε για να τα προστατεύσουμε».
Αναφερόμενος στον ρόλο της Αλεξανδρούπολης, σημείωσε ότι «μπήκε στον χάρτη του ΝΑΤΟ το 2019», όταν υπεγράφη σχετική συμφωνία με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «τώρα όλοι ξέρουν πού βρίσκεται η Αλεξανδρούπολη και παίζει σημαντικό ρόλο σε κρίσιμα θέματα».
ΕΕ: Κάλεσμα για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και στήριξη της Κύπρου
23:59
Μπετίς - Παναθηναϊκός 4-0: Αποκλεισμός από την βαριά ήττα
23:58
Το Ιράν χτυπά τις ενεργειακές εγκαταστάσεις του Κόλπου – Ανοιχτό το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης
23:53
Στο νοσοκομείο ο αμερικανός ηθοποιός Τσακ Νόρις
23:45