ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «συριζικό παρελθόν» του Πολύδωρα και το αυτογκόλ του Μαξίμου

Το «συριζικό παρελθόν» του Πολύδωρα και το αυτογκόλ του Μαξίμου
Eurokinissi

Ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του Μαξίμου έχουν δείξει καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής τους διαδρομής ότι θεωρούν το επικοινωνιακό παιχνίδι ιδιαίτερα σημαντικό στην πολιτική σκακιέρα. Αρκετές φορές στο παρελθόν προέκριναν την επικοινωνιακή λύση έναντι της πολιτικής επιλογής και η αλήθεια είναι ότι ορισμένες από αυτές κατάφεραν να επωφεληθούν πολιτικά.

Όταν το βράδυ της Τετάρτης το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου, στο Μαξίμου συνειδητοποίησαν ότι δέχτηκαν μια σοβαρή πολιτική και επικοινωνιακή ήττα την οποία σύντομα θα έπρεπε να «ρεφάρουν».

Από το ίδιο κιόλας βράδυ ο πρωθυπουργός ξεκίνησε να διαβουλεύεται με τους στενούς του συνεργάτες προκειμένου να βρεθεί τρόπος ώστε η κυβέρνηση να ξαναπάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη το ίδιο βράδυ αλλά και η ανακοίνωση ότι τη Δευτέρα έρχεται στη Βουλή ο «νόμος - γέφυρα» με τον οποίο τα κανάλια θα καλούνταν να καταβάλουν ενοίκιο για τον χρόνο που θα εξέπεμπαν έως ότου δοθούν οι μόνιμες άδειες, ήταν κινήσεις που σκοπό είχαν να κερδηθούν οι εντυπώσεις τόσο στο επικοινωνιακό όσο και στο πολιτικό επίπεδο.

Το «συριζικό» παρελθόν του Πολύδωρα

Από το πρωί της Πέμπτης μέχρι το πρωί του Σαββάτου όμως στο Μαξίμου έβλεπαν ότι οι κινήσεις τους δεν αποδίδουν και έτσι αποφάσισαν να τραβήξουν «άσσο από το μανίκι». Έψαχναν ένα πρόσωπο που θα δημιουργούσε πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία έτσι ώστε να κερδίσουν το επικοινωνιακό παιχνίδι αλλά και μια πολιτική κίνηση που θα έδειχνε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για άρση του αδιεξόδου.

tsip poly

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο το όνομα του Βύρωνα Πολύδωρα δεν έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Δεκέμβριο του 2014 η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έψαχνε πρόσωπα με «αντιμνημονιακό παρελθόν» ευρείας αποδοχής. Το ιδανικό θα ήταν να είχαν διείσδυση και στους ψηφοφόρους της Δεξιάς. Τότε, υψηλόβαθμο στέλεχος του στενού προεδρικού πυρήνα (ο οποίος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο και στην πρόταση για την προεδρία του ΕΣΡ) πρότεινε τον Βύρωνα Πολύδωρα. Η πρόταση εξετάστηκε σοβαρά ενώ ούτε η τότε εσωκομματική αντιπολίτευση είχε ένσταση. Τελικά ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας «θυσιάστηκε» στην Επιτροπή Ψηφοδελτίου προκειμένου ο κομματικός μηχανισμός να αποδεχτεί τις υποψηφιότητες Παραστατίδη και Τζάκρη.

Αυτογκόλ

Αν και ο στόχος της κυβέρνησης ήταν να στριμώξει τη Νέα Δημοκρατία, μάλλον η πρόταση για τον Βύρωνα Πολύδωρα γύρισε «μπούμερανγκ» στο Μαξίμου. Πρώτον, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν θα είναι αυτός ο επόμενος πρόεδρος του ΕΣΡ. Σύσσωμη η αντιπολίτευση απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόταση ενώ η κυβέρνηση δείχνει, πλέον, να αποδέχεται τους δύο όρους που βάζει η Νέα Δημοκρατία και αφορούν την επαναφορά των αρμοδιοτήτων αδειοδότησης στο ΕΣΡ τόσο για τη διεξαγωγή του νέου διαγωνισμού όσο και για την έκδοση των προσωρινών αδειών. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να συζητήσει κι άλλες προτάσεις για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Το ενδεχόμενο, μάλιστα, να αποσυρθεί αν αυτό χρειαστεί, άφησε και ο ίδιος ο Πολύδωρας στη σημερινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ. Ήδη έχουν ακουστεί ορισμένες προτάσεις τόσο από τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων ο οποίος προτείνει τον Σταύρο Δήμα όσο και από τον επικεφαλής του Ποταμιού ο οποίος προτείνει τους δημοσιογράφους Έλενα Ακρίτα, Γιάννη Αναστασάκο και Γιάννη Τζανετάκο.

Τέλος, η πρόταση για τον Βύρωνα Πολύδωρα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς τόσο βουλευτές όσο και στελέχη του κόμματος δημοσίως τοποθετήθηκαν με σκληρές εκφράσεις για την επιλογή του Μαξίμου. Ειδικά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση βάλλεται από πολλές πλευρές το τελευταίο που χρειαζόταν το Μαξίμου ήταν να ανοίξει μέτωπα με την κοινοβουλευτική του ομάδα και την Κουμουνδούρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ