To «θρίλερ» των διαπραγματεύσεων Ουάσινγκτον – Τεχεράνης και η ελληνική στάση
Kατεστραμμένο εμπορικό κτήριο μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Τεχεράνη
EPA/ABEDIN TAHERKENAREHΤο γεωπολιτικό σκηνικό στη Μέση Ανατολή παραμένει εξαιρετικά ρευστό, με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις να συνεχίζονται και τις διπλωματικές διεργασίες να εξελίσσονται παρασκηνιακά.
Οι δημόσιες τοποθετήσεις από την πλευρά της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις, εντείνοντας το «θρίλερ» των διαπραγματεύσεων. Από τη μία πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται να επιδιώκουν συμφωνία, ενώ από την άλλη, το Ιράν δηλώνει αποφασισμένο να επιβάλει τους δικούς του όρους για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, ξεκαθάρισε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη και ενισχύονται, στέλνοντας ταυτόχρονα σαφές μήνυμα προς την Τεχεράνη. Υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί μια συμφωνία, ωστόσο προειδοποίησε πως σε περίπτωση άρνησης, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα ενταθούν. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο,επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές κυρίως μέσω διαμεσολαβητών. Τόνισε ότι η αμερικανική πλευρά προτιμά τη διπλωματία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα υπό διαφορετικές συνθήκες.
Στον αντίποδα, η Τεχεράνη διαψεύδει κατηγορηματικά ότι συμμετέχει σε άμεσες και έμμεσες διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγκαεΐ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια διαδικασία σε εξέλιξη από την έναρξη του πολέμου.
Παράλληλα, η ιρανική ηγεσία, με δηλώσεις που μεταδίδονται από την κρατική τηλεόραση, επιμένει ότι οποιαδήποτε απόφαση για τον τερματισμό του πολέμου θα ληφθεί αποκλειστικά με βάση τα εθνικά συμφέροντα, την ασφάλεια και την «αξιοπρέπεια» του ιρανικού λαού. Η στάση αυτή καταδεικνύει το βαθύ χάσμα που εξακολουθεί να χωρίζει τις δύο πλευρές.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι οι συνομιλίες όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά βρίσκονται και σε θετική τροχιά. Η εκπρόσωπος Καρολάιν Λέβιτ σημείωσε ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των δημόσιων δηλώσεων της Τεχεράνης και όσων μεταφέρονται κατ’ ιδίαν.
Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι μιας διπλωματίας «δύο ταχυτήτων» με δημόσια αδιαλλαξία και παρασκηνιακή κινητικότητα.
Η Ελλάδα καλεί όλα τα μέρη σε άμεση αποκλιμάκωση
Μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, η Ελλάδα διατηρεί μια σαφή και σταθερή στάση υπέρ της αποκλιμάκωσης. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Λάνα Ζωχιού, οι εξελίξεις στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή απειλούν την περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια. Η Αθήνα καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε αυτοσυγκράτηση, προστασία των αμάχων και πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου συμπεριλαμβανομένων των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Η κα Ζωχιού τονίζει την ανάγκη για επανενεργοποίηση αξιόπιστων διαύλων διαλόγου και την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, ιδίως στα Στενά του Ορμούζ, καθώς η ομαλή λειτουργία των θαλάσσιων οδών συνδέεται άμεσα με την παγκόσμια πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών δέκα ελληνικά πλοία παραμένουν στον Κόλπο και 84 Έλληνες ναυτικοί.
Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα δεν υφίσταται καμία πίεση για συμμετοχή σε επιχειρήσεις ενώ προτίθεται να προσχωρήσει στην Κοινή Δήλωση των 33 και πλέον κρατών σχετικά με τα Στενά του Ορμούζ. Διευκρινίζει παράλληλα πώς τα κράτη τα οποία συνυπογράφουν, εκφράζουν την ετοιμότητά τους να συμβάλλουν στις κατάλληλες προσπάθειες για τη διασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης στα Στενά. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλλει στις προσπάθειες αυτές, όταν επέλθει ειρήνη, άρα, μετά το πέρας των εχθροπραξιών.
Σημειώνεται, πώς ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε προ ημερών επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του, Αμπάς Αραγτσί, υπό την ιδιότητά του ως Υπουργού Εξωτερικών, όσο και υπό την ιδιότητα της Ελλάδας ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διπλωματίας για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης, υπέρ του πλήρη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.Παράλληλα , εξέφρασε το αίτημα να επιτραπεί η έξοδος των ελληνικών πλοίων από τον Περσικό Κόλπο τονίζοντας πώς πρέπει να υπάρξει ασφάλεια για τα πλοία και τα πληρώματα τους.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Νετανιάχου: «Αργά ή γρήγορα το ιρανικό καθεστώς θα πέσει»
Πεζεσκιάν σε Κόστα: Η Τεχεράνη θέλει να βάλει τέλος στον πόλεμο αλλά ζητά εγγυήσεις
Η Ελλάδα και άλλες εννέα χώρες ζητούν την ασφάλεια της ειρηνευτικής δύναμης των Η.Ε. στο Λίβανο
«Σαν αυγό Άλιεν που βγάζει πλοκάμια»: Αστροναύτης φωτογράφισε πατάτα που καλλιεργεί στον ISS
10:16
Άρση ασυλίας 11 βουλευτών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά η ευρωπαϊκή εισαγγελία
10:15
Τροχαίο στην Καλλιθέα: Μεθυσμένος 35χρονος οδηγός παρέσυρε 14χρονο και συνελήφθη (vid)
10:13
Ισχυρή έκρηξη και εκτεταμένες ζημιές σε ΑΤΜ έξω από σούπερ μάρκετ στο Μαρκόπουλο
10:13