ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναβάλλεται η συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής για τη χρήση των Social Media από τους ανήλικους

Αναβάλλεται η συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής για τη χρήση των Social Media από τους ανήλικους
pexels

Αναβάλλεται η συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το νέο πλαίσιο της πρόβασης και της χρήσης των Social Media από ανήλικους.

Η συνέντευξη είχε αρχικά προγραμματιστεί για την προσεχή Παρασκευή (03/04), ωστόσο αναβλήθηκε, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες.

Σημειώνεται πως οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως και η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην απαγόρευση της χρήσης τους από ανήλικους κάτω των 15 ετών.

Πάντως, όπως λένε οι πληροφορίες, η Αθήνα δεν θα ακολουθήσει το μοντέλο της Αυστραλίας, το οποίο «επισκιάστηκε» από κενά, καθώς η πλειοψηφία των ανηλίκων κατάφερε να «σπάσει» το μπαν.

Η Ελλάδα θα στηριχτεί στο εθνικό σύστημα kids wallet, μέσω του οποίου θα γίνεται η εξακρίβωση της ηλικίας του ανηλίκου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο θα στηρίζεται στους εξής πυλώνειες:

  • Το πρώτο σκέλος θα αφορά την πρόληψη. Πως η πολιτεία φροντίζει να μην εθιστούν οι ανήλικοι, ποιός θα έχει την θεσμική εποπτεία και εδώ περιλαμβάνεται και η ενημέρωση γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών για τις βλαπτικές συνέπειες της υπέρχρησης.
  • Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την πρόσβαση στις πλατφόρμες. Θα ορίζει τους κανόνες, ποιοί μπορούν να έχουν πρόσβαση, για πόσο χρονικό διάστημα και υπό ποιές προϋποθέσεις.
  • Τρίτο σκέλος θα αφορά τον ρόλο αλλά και τις ευθύνες των γονέων. Θα νομοθετηθεί η γονεϊκή εποπτεία.
  • Άλλο σκέλος θα αφορά την συμβουλευτική υποστήριξη μαθητών και γονέων και αν η κατάσταση «ξεφύγει», όπως όλο και πιο συχνά συμβαίνει, την παροχή θεραπευτικής αγωγής.
  • Τέλος το νομοσχέδιο θα προβλέπει αυστηρές κυρώσεις, για εταιρείες, γονείς κλπ. Θα αφορά διοικητικές κυρώσεις σε πλατφόρμες αλλά και αστικές κυρώσεις.