ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ζεσταίνεται» ο ανασχηματισμός με νέα υπουργεία και ερωτηματικό τον Σκουρλέτη

«Ζεσταίνεται» ο ανασχηματισμός με νέα υπουργεία και ερωτηματικό τον Σκουρλέτη
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος της Βουλής επιχειρούσε ρελάνς στην Διάσκεψη των Προέδρων και προχωρούσε σε απόσυρση της υποψηφιότητας Πολύδωρα για να καταθέσει νέα πρόταση για την σύνθεση του ΕΣΡ, από δικαστικούς κύκλους "έβγαιναν" οι σχεδιασμοί του πρωθυπουργού για τον επικείμενο ανασχηματισμό. 

Ο χρόνος μετρά ανάποδα και είναι πλέον θέμα πολιτικής απόφασης του πρωθυπουργού το ποια θα κρίνει ως καταλληλότερη στιγμή για την διενέργεια του κυβερνητικού ανασχηματισμού. Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως το Μαξίμου μάλλον θα περιμένει την ψήφιση της διάταξης για την αναστολή του άρθρου 2α του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες προτού ανακοινωθούν οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο αλλά και στην δομή της κυβέρνησης,

Το κυβερνητικό επιτελείο μετά και την χθεσινοβραδινή ψηφοφορία για το ΕΣΡ που έπεσε στο κενό θεωρεί ότι καταδείχτηκε η απροθυμία της ΝΔ να συγκροτηθεί σε σώμα η ανεξάρτητη αρχή και ότι όλα τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι προσχηματικά.

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν μετά την ολοκλήρωση της αποτυχημένης διαδικασίας για την συγκρότηση ΕΣΡ ότι η ΝΔ απλώς ροκανίζει τον χρόνο προκειμένου να εξυπηρετεί συμφέροντα και να τροφοδοτεί τις ανάγκες της διαπλοκής.

Παράλληλα δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους καθώς η στόχευση του Μαξίμου να οδηγήσει την ΝΔ σε άρνηση θετικής ψήφου πέτυχε, γεγονός που ενισχύει την κυβερνητική επιχειρηματολογία πως για την μη συγκρότηση ΕΣΡ την πολιτική ευθύνη έχει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ως προς το θέμα του ανασχηματισμού η διαρροή της πληροφορίας για τα Προεδρικά Διατάγματα που προβλέπουν την αναδιάρθρωση πολλών υπουργείων και την δημιουργία νέων χαρτοφυλακίων ανάγκασε πηγές του Μαξίμου να επιβεβαιώσουν πως πράγματι αυτές είναι οι προθέσεις του πρωθυπουργού. Ωστόσο όπως έλεγαν αυτές θα γίνουν πραγματικότητα μόνο όταν ο ίδιος αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα του ανασχηματισμού. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το Μαξίμου θα περιμένει λίγο ακόμη να «καθίσει» το θέμα των τηλεοπτικών αδειών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ανασχηματισμός δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνει εντός της εβδομάδας.

Έχει την σημασία του με βάση τις αλλαγές που προωθούνται στην δομή της κυβέρνησης πως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαχωρίζεται σε δύο υπουργεία. Θα διατηρήσει ο Πάνος Σκουρλέτης το χαρτοφυλάκιο για τα ενεργειακά ή οι απόψεις του για την πώληση του 17% της ΔΕΗ θα τον μετακινήσουν σε άλλο υπουργείο ή ρόλο; Αυτό είναι κάτι που φαίνεται πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας αν και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό λύθηκαν οι παρεξηγήσεις και ενισχύθηκε η εντύπωση πως ο Σκουρλέτης θα παραμείνει στην κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ