ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψάχνοντας την συναίνεση και το επόμενο ΕΣΡ

Ψάχνοντας την συναίνεση και το επόμενο ΕΣΡ
Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πιο κοντά από ποτέ φαίνεται να είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ καθώς μετά το ναυάγιο της 5ης Διάσκεψης των Προέδρων τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση δείχνουν έτοιμες να κάνουν ένα βήμα πίσω από τις χθεσινές τους θέσεις.

Μετά από σύσκεψη που έγινε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης να αναλάβει εντός των επόμενων ημερών άμεση πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Επιπλέον, «παγώνει» ο νόμος γέφυρα για τη ρύθμιση του προσωρινού καθεστώτος αδειών ενώ η ηγετική ομάδα του Μαξίμου φαίνεται να επιμένει στην κατάθεση της ίδιας πρότασης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ με τον Ροδόλφο Μορώνη στη θέση του Προέδρου και τον Νίκο Κιάο στη θέση του αντιπροέδρου.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μετά και αυτή την κίνηση αλλά και το γεγονός ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι έχουν ήδη μετακινηθεί από την αρχική τους θέση ψηφίζοντας υπέρ της τελικής πρότασης η Νέα Δημοκρατία πιέζεται πολιτικά. Προσθέτουν, δε ότι μετά και την κατάθεση της ρύθμισης που θα αναστέλλει το νόμο Παππά που θα γίνει την Πέμπτη, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα έχει πλέον κανένα λόγο να μην συναινέσει στην συγκρότηση του ΕΣΡ.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι έστω και με αργά βήματα πετυχαίνει τον σκοπό της που δεν ήταν άλλος από την ακύρωση του νόμου Παππά και επιμένει στην οριστική του απόσυρση υπογραμμίζοντας τις διαφορές με τον όρο «αναστολή» που χρησιμοποιεί το Μαξίμου.

Όλο το χθεσινό χρονικό

Άκαρπη απέβη τελικώς η Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση ΕΣΡ, παρά τη συμβιβαστική πρόταση του Νίκου Βούτση για Πρόεδρο -στη θέση Πολύδωρα- τον Ροδόλφο Μορώνη και αντιπρόεδρο αρχικώς τον Βασίλη Μουλόπουλο και στη συνέχεια, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις, τον Νίκο Κιάο.

Το 'ναυάγιο' επισημοποίησαν οι αριθμοί: τα 16 ΝΑΙ δεν συνιστούν πλειοψηφία των 4/5. Θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 19. Συγκεκριμένα η πρόταση Βούτση απέσπασε 16 ΝΑΙ από ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και ΑΝΕΛ, 1 ΟΧΙ από την Ένωση Κεντρώων, 6 ΠΑΡΩΝ από ΝΔ και ΚΚΕ. Η ΧΑ ήταν απούσα.

Αντιδράσεις

Το αποτέλεσμα της Διάσκεψης των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, σχολίασε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού με ανακοίνωση που εξέδωσε, καλώντας την Νέα Δημοκρατία να αναλάβει τις ευθύνες της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η ευρεία πλειοψηφία στην διάσκεψη των Προέδρων, υποχρεώνει την ΝΔ να αναλάβει τις ευθύνες της. Για πρώτη φορά, σήμερα, μετά από 5 συνεδριάσεις, διαμορφώθηκε, στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ευρεία πλειοψηφία, πολύ κοντά στην συνταγματικά απαιτούμενη των 4/5. Διαμορφώνονται, έτσι, ισχυρές τάσεις συναίνεσης για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση. Η νέα αυτή πραγματικότητα υποχρεώνει την ηγεσία της ΝΔ, να μετακινηθεί, επιτέλους, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης».

Μέσω Twitter σχολίασε και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς:

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, υπογραμμίζοντας: «Στο ρεσιτάλ ανευθυνότητας τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε σήμερα η ΝΔ.

Από την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων εξηγεί το δικό της "όχι" στη διάσκεψη των Προέδρων, σημειώνοντας ότι: "Το Σύνταγμα που ζητεί 4/5 δεν το ζητεί τυχαία, ζητά συναίνεση και συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουν τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο κ. Μητσοτάκης".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ