ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διμερείς σχέσεις και Κυπριακό στη συνάντηση Κοτζιά - Λαβρόφ

Διμερείς σχέσεις και Κυπριακό στη συνάντηση Κοτζιά - Λαβρόφ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Andrea Bonetti

Η ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία, το Κυπριακό και η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία είναι τα τρία βασικά θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά την επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, έρχεται στην Αθήνα λίγες μέρες πριν τον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα (15 και 16 Νοεμβρίου) και τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο η επίσκεψή του την παρούσα χρονική συγκυρία δείχνει ότι η ελληνική διπλωματία έχει πολυεπίπεδο χαρακτήρα.

Σε διμερές επίπεδο η επίσκεψη Λαβρόφ, έχει στόχο την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και εντάσσεται στο Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας – Ρωσίας. Υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες νωρίτερα, ο κ. Λαβρόφ είχε έρθει στην Ελλάδα συνοδεύοντας τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι «παγωμένες» σχέσεις της Μόσχας με πολλές χώρες της Δύσης, οι κυρώσεις ΕΕ – Ρωσίας που έχουν αρνητικές επιδράσεις και στις εμπορικές συναλλαγές είναι πρόσκομμα που παραμένει υπαρκτό.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την ΕΕ εξαιτίας της κατάστασης στη Συρία, τόνισε ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και ο ίδιος προσωπικά έχουν κρατήσει μια επιφυλακτική στάση έναντι αυτής της προοπτικής.

Όμως, παρά τις όποιες διαφορές στις σχέσεις της Ρωσίας με τρίτες χώρες, την ΕΕ και εταίρους της Ελλάδας, οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν παραμένουν στον «πάγο» και όπως λένε διπλωματικές πηγές υπάρχει πεδίο συνεργασίας. Άλλωστε, οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν διευρυμένες τις συνομιλίες Κοτζιά – Λαβρόφ.


Ο Σεργκέι Λαβρόφ έρχεται στην Αθήνα, την περίοδο που οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί. Για την Ελλάδα, η Ρωσία μετά την αποκατάσταση των σχέσεων της με την Τουρκία, είναι ένας πολύτιμος συνομιλητής δεδομένου, ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν αμφισβητεί σε δημόσιες δηλώσεις του τη συνθήκη της Λωζάνης, εγείροντας σαφείς διεκδικήσεις στα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Κυπριακό: ο ρόλος της Ρωσίας ως μόνιμο μέλος του Σ.Α του ΟΗΕ

Το Κυπριακό, στο οποίο η Μόσχα έχει εκφράσει τη βούλησή της για την επίλυσή του βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των διμερών συνομιλιών. Άλλωστε λίγες ώρες πριν την έλευση του κ. Λαβρόφ στην Αθήνα, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών κ. Ι.Κασουλίδης, ταξίδεψε στη Μόσχα.
Αθήνα και Κύπρος, ζητούν από τη Ρωσία να τηρήσει ισορροπίες και να μην υιοθετήσει τη θέση της Τουρκίας για τη θέσπιση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων αλλά να μείνει σταθερή στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Για το θέμα της ασφάλειας η Ρωσία, δεν επιθυμεί την πρόταση να εγκατασταθούν δυνάμεις του ΝΑΤΟ, προκειμένου να αντικατασταθούν οι τουρκικές, αλλά μια δύναμη υπό τον ΟΗΕ σύμφωνα με το Κεφάλαιο 7. Άλλωστε, υπό αυτή την προοπτική η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Σ.Α του ΟΗΕ θα έχει καταλυτικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται.

Συρία, Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειος και Βαλκάνια βρίσκονται στον ατζέντα των περιφερειακών θεμάτων που αναμένεται να συζητηθούν μεταξύ Κοτζιά – Λαβρόφ.

Για τη Συρία, η Ελλάδα εκτιμά ότι πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση. Η Ελλάδα εκτιμά ότι πρέπει να ενταθούν οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν τον τερματισμό της εμφύλιας σύγκρουσης στην Συρία, αποφεύγοντας την παράταση ενός αδιέξοδου ανταγωνισμού.

Οικονομία, ενέργεια και επενδύσεις βρίσκονται στο επίκεντρο που θα συζητήσουν οι αντιπροσωπείες Ελλάδας – Ρωσίας. Το ενεργειακό βρίσκεται και αυτό ψηλά στην ατζέντα των διμερών επαφών. Η Ρωσία από την πλευρά της, σύμφωνα με πληροφορίες φιλοδοξεί να προτείνει την επέκταση του αγωγού Turkish Stream στην Ελλάδα. Επίσης, εστιάζει στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών στα οποία έχει συμφέροντα η Ελλάδα.

Η Ελλάδα από την πλευρά της φιλοδοξεί να ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα των ρώσων προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές για αυτό το λόγο έχει ήδη ενισχύσει τον εξοπλισμό και το προσωπικό στο Γενικό Προξενείο της Μόσχας.

Η ελληνορωσική συνεργασία θα ακολουθήσει τον δικό της «οδικό χάρτη». Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας Ρωσίας θα υπογράψουν το πρόγραμμα διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο υπουργείων για τα έτη 2017 – 2019.

Το πρόγραμμα του Λαβρόφ

Ο κ. Λαβρόφ, την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, θα παραβρεθεί στις 11.15, στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου θα διεξαχθεί το 4ο Ελληνο-Ρωσικό Κοινωνικό Φόρουμ. Αμέσως μετά θα μεταβεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για τα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ. Πύλη στην Ιστορία». Στις 12:20 το μεσημέρι θα περάσει το κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών. Στη Βασιλίσσης Σοφίας θα έχει συνάντηση με τον Κοτζιά. Αμέσως μετά Κοτζιάς – Λαβρόφ, θα υπογράψουν το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Ρωσίας για την τριετία 2017-2019 και θα κάνουν δηλώσεις.

Τέλος, ο κ. Νίκος Κοτζιάς, θα παραστεί το μεσημέρι στην τελετή αναγόρευσης του κ. Sergey Lavrov, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Ο κ. Λαβρόφ αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ