ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eurogroup: Ζητείται πολιτική λύση για 2 δισ. ευρώ

Eurogroup: Ζητείται πολιτική λύση για 2 δισ. ευρώ
Λίγο ακόμα θέλουμε για την αποδέσμευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, δηλώνει ο Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου 2015, στις Βρυξέλλες REUTERS/Yves Herman

Η δόση μπορεί να περιμένει μέχρι να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα μέτρα είναι η κοινή θέση των Ευρωπαίων εταίρων, όπως προκύπτει από τις πρώτες δηλώσεις τους, στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου.

Παρόλα αυτά, το κλίμα στις Βρυξέλλες απέχει παρασάγγας από τους δραματικούς τόνους που χαρακτήριζαν τις συνεδριάσεις έως την συμφωνία του Ιουλίου.

Ο χρόνος είναι περιορισμένος, τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ (Jeroen Dijsselbloem) κατά την έλευσή του. «Έχει γίνει πολλή δουλειά και γίνεται στα προαπαιτούμενα, στις τράπεζες, αλλά υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν στις επόμενες δύο εβδομάδες».

Με την ατζέντα της ημέρας να περιλαμβάνει και τον απολογισμό της θητείας του Eνιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB), ο πρόεδρος του Eurogroup εστίασε στις ελληνικές τράπεζες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να ξεκαθαριστούν ζητήματα όπως η διακυβέρνηση των τραπεζών, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησής τους».

Κατά τ' άλλα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι «τα 2 δισ. ευρώ θα εξοφληθούν, όταν οι θεσμοί δώσουν το πράσινο φως και πουν πως έχουν εκπληρωθεί όλα τα συμφωνηθέντα», συμπληρώνοντας: «Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα».

O Ολλανδός αξιωματούχος ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στην Πορτογαλία, λέγοντας ότι δεν μπορεί να κάνει «εικασίες», καθώς όπως τόνισε βρίσκονται σε εξέλιξη κοινοβουλευτικές διαδικασίες. «Υπάρχουν νόμιμες κυβερνήσεις σε κάθε χώρα και με αυτές συνεργαζόμαστε», είπε.

Μοσκοβισί εντός εβδομάδας

Μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους, ο Πιέρ Μοσκοβισί (Pierre Moscovici) εκτίμησε ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας, αν όχι σήμερα, η Ελλάδα θα λάβει τα 2 δισ. ευρώ, καθώς «τα περισσοτερα ορόσημα έχουν ήδη υιοθετηθεί ή αποφασιστεί».

Επανέλαβε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η υλοποίηση των προαπαιτουμένων και δήλωσε «αισιόδοξος και πεπεισμένος ότι με συμβιβαστικό πνεύμα και καλή συνεργασία θα τα καταφέρουμε», συμπληρώνοντας ότι «θέλουμε λίγο ακόμα».

Σόιμπλε παντός καιρού

Σε άλλο μήκος κύματος από τις δηλώσεις του Γάλλου επιτρόπου ήταν αυτές Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schaeuble). Δεν έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα και άρα «δεν νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε σήμερα συμφωνία», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κάνοντας απρόσμενη αναφορά στην καθυστέρηση της δημιουργίας ταμείου αποκρατικοποίησεων.

Λακωνικός και ήρεμος ο Σόιμπλε -χωρίς τις εντάσεις του καλοκαιριού- συμπλήρωσε «θα ακούσουμε, όμως, τι έχουν να μας πουν» και πήρε την άγουσα.

Λίγο αργότερα, η Fitch θα ανακοίνωνε ότι υποβαθμίζει το αξιόχρεο της Volkswagen από Α σε BBB+ με αρνητική προοπτική, καθώς «η αποκάλυψη μιας απάτης τέτοιου μεγέθους, που δεν γίνεται αντιληπτή ή δεν τιμωρείται από τη διοίκηση, δεν συνάδει με αξιολόγηση επιπέδου Α».

`

ΔΗΜΟΦΙΛΗ