ΠΟΛΙΤΙΚΗ

WSJ: Ελληνικό βέτο στην επέκταση κυρώσεων της ΕΕ σε τράπεζα του Ιράν

WSJ: Ελληνικό βέτο στην επέκταση κυρώσεων της ΕΕ σε τράπεζα του Ιράν
(EUROKINISSI/ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ/φωτογραφία αρχείου)

Βέτο στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ανανέωσης των κυρώσεων κατά της τράπεζας Saderat του Ιράν, την οποία οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι χρηματοδοτεί τρομοκρατικές οργανώσεις, έβαλε η Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, λίγες μόλις μέρες πριν την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

Η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους, αναφέρει πως η Αθήνα, αψηφώντας την πίεση που της ασκήθηκε από την Ουάσιγκτον και από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, άσκησε βέτο στην επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της ιρανικής τράπεζας.

Ωστόσο πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθαρίζουν ότι δεν υφίσταται θέμα βέτο, προσθέτοντας πως πρόκειται για απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ ενέκρινε την αμφισβήτηση των κυρώσεων από την πλευρά της ιρανικής τράπεζας, με το σκεπτικό ότι οι «28» δεν παρουσίασαν επαρκείς ενδείξεις για να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους περί παράνομων δραστηριοτήτων της Saderat.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την απόφαση για την άσκηση βέτο έλαβαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προσπάθειας να δημιουργηθούν δεσμοί με την Τεχεράνη, κίνηση την οποία χαρακτηρίζει επικίνδυνη η WSJ.

wsj

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανή κυβέρνηση είχε επιβάλει κυρώσεις στην ιρανική τράπεζα το 2007, με την κατηγορία ότι διοχέτευε χρήματα στη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες, τις οποίες οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατικές, κατηγορίες τις οποίες αρνείται η Τεχεράνη.

Μάλιστα, μόλις πέρυσι ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου είχε προειδοποιήσει πως κάθε επιχείρηση που έχει συναλλαγές με τη Saderat θα μπορούσε να αποκοπεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Κυρώσεις στην συγκεκριμένη τράπεζα επέβαλε μετά τις ΗΠΑ και ο ΟΗΕ, με αφορμή τις διασυνδέσεις της με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, για να ακολουθήσουν το 2010 κυρώσεις και από την ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ