ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Σπεύσατε γιατί χανόμαστε, το μήνυμα Τσίπρα στους συνεργάτες του

Ανασχηματισμός: Σπεύσατε γιατί χανόμαστε, το μήνυμα Τσίπρα στους συνεργάτες του
REUTERS

Αν και κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι ο ανασχηματισμός «δεν είναι ακόμα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης» φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός και το στενό του επιτελείο βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαβουλεύσεων για το νέο υπουργικό σχήμα.

Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα ήταν ο ανασχηματισμός να γίνει αρκετά νωρίτερα καθώς θεωρούσε ότι το κυβερνητικό σχήμα χρειαζόταν επειγόντως ανανέωση. Η αναπάντεχή, όμως, απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά, ανάγκασε τον πρωθυπουργό να αναβάλει για λίγο τα σχέδιά του. Επιπλέον, στο Μαξίμου μελετούν με ιδιαίτερη προσοχή τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων τα οποία προκαλούν, τουλάχιστον, ανησυχία στη ηγεσία της κυβέρνησης.

Έτσι, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ, να προχωρήσει στον ανασχηματισμό, ο οποίος, όπως έχει γράψει το CNN Greece, θα είναι δομικός αλλά όχι ευρύς. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για το ΕΣΡ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα ενώ στην κυβέρνηση σημειώνουν με ιδιαίτερη ικανοποίηση την αλλαγή στάσης της ΝΔ μετά και την πρόταση για τον Αθανάσιο Κουτρομάνο και θεωρούν ότι μπορεί να βρεθεί λύση κοινής αποδοχής.

Αυτοί που μένουν

Μια κατηγορία υπουργών θεωρούνται αμετακίνητοι: Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Σταθάκης που ηγούνται των οικονομικών υπουργείων. Ο Νίκος Παππάς, Σταύρος Κοντονής αλλά και οι Νίκος Φίλης και Πάνος Καμμένος. Ανδρέας Ξανθός και Νίκος Κοτζιάς δύσκολα μετακινούνται από τις θέσεις τους όπως και ο Χρ. Σπίρτζης που είναι πάντως πιθανόν να αλλάξει υπουργείο.

xanthos tsakalwtos

Αυτοί που νιώθουν άβολα

Από τους «πρωτοκλασάτους» άβολα νιώθουν οι Παναγιώτης Κουρουμπλής και Γιώργος Κατρούγκαλος για τους οποίους όμως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πάρει ακόμα την τελική του απόφαση ενώ το μεγάλο ερωτηματικό μπαίνει δίπλα από το όνομα του Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος αν είναι στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι σε άλλο υπουργείο καθώς το Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει «διχοτομηθεί» με τον ίδιο να έχει δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει η παραμονή σε ένα τέτοιο υπουργείο.

skourletis

Αυτοί που φεύγουν

Στο νέο υπουργικό συμβούλιο δεν θα έχουν θέση οι Θοδωρής Δρίτσας, η υφυπουργός Βιομηχανίας Θ. Τζάκρη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ πιθανόν να αποχωρήσει και ο Μάρκος Μπόλαρης. Επιπλέον, ο Γιάννης Μουζάλας δεν θα βρίσκεται στο νεοσύστατο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, θέση για την οποία ακούγεται το όνομα του Δημήτρη Βίτσα.

Κι αυτοί που έρχονται

O Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει δημοσίως ότι θέλει να κυβερνήσει με τη γενιά του και για αυτό προτίθεται να δοκιμάσει ορισμένα νέα πρόσωπα στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο. Σίγουρος θεωρείται ο Δημήτρης Τζανακόπουλος νυν διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού. Η σκέψη, μάλιστα, είναι ο Τζανακόπουλος να χρησιμοποιηθεί ως αντι-Σακελλαρίδης και να πάρει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου με την Όλγα Γεροβασίλη να μετακινείται πιθανότατα στο υπουργείο Εσωτερικών. Επειδή, όμως, τα υπουργεία θα κλείσουν μετά από διάφορες καραμπόλες στη συγκεκριμένη θέση μπορεί να βρεθεί και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ο πρωθυπουργός έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση τα προσόντα και τη δουλειά που κάνει η Έφη Αχτσίογλου στο υπουργείο Εργασίας καθώς θεωρείται το πρόσωπο που «τρέχει» τη διαπραγμάτευση. Το ίδιο ισχύει και για τον Αλέξη Χαρίτση που αυτή τη στιγμή «τρέχει» τα ΕΣΠΑ και αναμένεται να αναβαθμιστεί.

xaritshs

Επιπλέον, πρόθεση είναι να αξιοποιηθούν και άλλοι 35άρηδες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε επιτελικές θέσεις υπουργείων. Πρόσωπα άγνωστα στο ευρύ κοινό όπως ο Δημήτρης Παπαγιαννάκος ο οποίος θεωρείται πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και Γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου.

Τέλος, σίγουρος πρέπει να θεωρείται και ο Φώτης Κουβέλης χωρίς όμως να έχει αποφασιστεί το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα αναλάβει.

Τα νέα υπουργεία και η νέα δομή

Υπενθυμίζεται πως με δύο Προεδρικά Διατάγματα που φέρουν την υπογραφή του Πρωθυπουργού συστήνονται νέα υπουργεία:

Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής
Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής
Υπουργείο Ενέργειας
Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Υπουργείου Τουρισμού

Τέλος, με τα δύο επίμαχα Προεδρικά Διατάγματα μετονομάζονται και ανασυστήνονται συνολικά 6 υπουργεία.

Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σπάει και δημιουργούνται το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.Στο νέο αυτό υπουργείο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετονομάζεται σε υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο νέο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συστήνεται γενική γραμματεία Μεταφορών, στην οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπαγόντουσαν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ