ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκσυγχρονίζει τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών της η Τουρκία-Προβληματισμός στην Αθήνα

Εκσυγχρονίζει τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών της η Τουρκία-Προβληματισμός στην Αθήνα
REUTERS/Peter Nicholls/File Photo

Έντονο προβληματισμό στην Αθήνα προκαλεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα «μαμούθ» της Άγκυρας, στο πλαίσιο του οποίου η Τουρκία θα προχωρήσει άμεσα στην αγορά επιπλέον 24 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Lockheed Martin F-35.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, την απόφαση για την ενίσχυση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας έκανε γνωστή ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο δίκτυο A Haber, σημειώνοντας πως τα πρώτα Lockheed Martin F-35 θα πρέπει να έχουν παραληφθεί ως το 2018.

Στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι η αντικατάσταση του στόλου των F-16 με πιο σύγχρονα μαχητικά, και προκειμένου να τον πετύχει σκοπεύει να προχωρήσει στην προμήθεια πάνω από εκατό αεροσκαφών τύπου F-35.

Να σημειωθεί πως η Τουρκία παίρνει μέρος στο πρόγραμμα Joint Strike Fighter, το οποίο μεταξύ άλλων θα οδηγήσει στην αντικατάσταση των περισσοτέρων από τα αεροσκάφη τρίτης γενιάς, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα Καθημερινή, ενώ στην αμυντική βιομηχανία της γειτονικής χώρας φιλοδοξούν ότι έως το 2023 θα υφίσταται η δυνατότητα για ανάπτυξη και ενός αμιγώς τουρκικού μαχητικού.

Το εξοπλιστικό σπριντ της Άγκυρας προκαλεί προβληματισμό στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου που αποτελείται από F-16 και Mirage 2000, προσκρούει στη δημοσιονομική συγκυρία.

Οι αξιωματικοί της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τηρούν στάση αναμονής, αντιλαμβανόμενοι τη στενότητα της οικονομικής κατάστασης, αν και η επιθυμία τους για την ενίσχυση με πέμπτης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη είναι προφανής.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στη ΔΕΘ περί ανάγκης εκσυγχρονισμού της Πολεμικής Αεροπορίας, δεδομένου ότι «απέναντι (σ.σ. στην Τουρκία) θα πάρουν F-35 και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ένα ανάλογο σύστημα».

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο κ. Καμμένος δήλωνε, επιπλέον, ότι στο πλαίσιο επέκτασης της στρατιωτικής συμφωνίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ στόχος θα είναι «να καταφέρουμε να ενισχύσουμε την Π.Α. με αντίστοιχα αεροσκάφη με αυτά που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι πιλότοι μας στη μάχη του Αιγαίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ