ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΚΕΛ vs ΚΚΕ για το Κυπριακό

ΑΚΕΛ vs ΚΚΕ για το Κυπριακό

Τριβές ανάμεσα στα δύο κόμματα της Αριστεράς σε Κύπρο και Ελλάδα φέρνουν οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Το ΚΚΕ με πρόσφατη απόφασή του αναθεώρησε την μέχρι τώρα θέση του για το Κυπριακό και τάχθηκε κατά της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ως μοντέλο επίλυσης του προβλήματος. Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΚΕ η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι μοντέλο για το οποίο «το τουρκικό κράτος δούλεψε συστηματικά για να περάσει ως συμβιβασμός - στα υλικά των συνομιλιών, ως βάση εκ μέρους του, για διχοτομική, συνομοσπονδιακή λύση, δύο κρατών». Το Πολιτικό Γραφεί του ΚΚΕ απορρίπτει την ΔΔΟ και ως εκ τούτου τάσσεται κατά των συνομιλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς αυτές διεξάγονται στη βάση αυτή.

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ χαρακτηρίζει «σοβαρό λάθος την απόφαση της σημερινής ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας να αντικαταστήσει τη διαχρονική του θέση για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με τη θέση για ενιαίο κράτος».

Σε ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι η εγκατάλειψη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν οδηγεί σε ενιαίο κράτος, αλλά στη διχοτόμηση που είναι καταστροφική για την Κύπρο. Το ΑΚΕΛ επισημαίνει ακόμα ότι το πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον της Κύπρου είναι θέμα των Κυπρίων και αυτοί είναι τελικά που θα αποφασίσουν. Προσθέτει δε ότι ορισμένοι στην Κύπρο που μέχρι πρόσφατα καθημερινά ύβριζαν το ΚΚΕ τώρα όψιμα το έχουν «αγαπήσει» εξαιτίας της αλλαγής της θέσης του στο Κυπριακό.

Για το ΑΚΕΛ, καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος, το ΚΚΕ θα είναι πάντα βαθιά ριζωμένο στην καρδιά του ως το κόμμα των αγώνων για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και ελευθερία της Ελλάδας, ως το κόμμα των κοινωνικών αγώνων για πρόοδο και ευημερία της χώρας και του λαού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ