ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Λαβρόφ σε Τουρκία: Πρέπει να γίνουν σεβαστά τα σύνορα των χωρών

Μήνυμα Λαβρόφ σε Τουρκία: Πρέπει να γίνουν σεβαστά τα σύνορα των χωρών
Εurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Σαφές μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το σεβασμό των συνόρων της Ελλάδας, έστειλε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Λαβρόφ, ερωτηθείς για το θέμα, εξέφρασε την πάγια θέση της Ρωσίας, ότι δηλαδή η Τουρκία, πρέπει να σεβαστεί τη συνθήκη της Λωζάνης όπως επίσης και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Λαβρόφ είπε επίσης, ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η λύση που θα εξευρεθεί θα είναι κοινά αποδεκτή τόσο από τους ελληνοκυπρίους όσο και από τους τουρκοκυπρίους. Ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του ευχαρίστησε το ρώσο ομόλογό του για την αμετακίνητη υποστήριξή του για τη διευθέτηση του Κυπριακού.



Ο κ. Κοτζιάς
από την πλευρά του απαντώντας στην πρόσφατη δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι «τα σύνορα της καρδιάς μας» συμπεριλαμβάνουν περιοχές της ελληνικής επικράτειας και την Κύπρο", είπε ότι η ιστορία της καρδιάς μας φτάνει μέχρι την Ινδία, ωστόσο αυτά δεν είναι αυτά τα σύνορα που ορίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο. «Ο σεβασμός των συνόρων είναι υποχρεωτικός», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή». «Πρέπει να την αντιμετωπίζουμε», πρόσθεσε, «με σεβασμό και όχι με ασέβεια, όπως είναι στην πραγματικότητα και όχι εκ των υστέρων με μυθολογία».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έστειλε άλλο ένα μήνυμα προς τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, υπογραμμίζοντας ότι αν και η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι ασταθής, η Ελλάδα είναι χώρα σταθερότητας στην περιοχή. Ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για πολλούς εθνικισμούς που υπήρχαν από παλιά αλλά και για νέους εθνικισμούς που αναβιώνουν με νέο τρόπο.

«Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα και έχει ειδική ευθύνη να συμβάλει στην εγκαθίδρυση της ειρήνης», είπε μεταξύ άλλων ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

14962359 10207811460386024 1136419991 n

Πηγή: CNN Greece

Κατά τη συνάντηση Λαβρόφ - Κοτζιά συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στη βόρεια Αφρική, τη Λιβύη και την κατάσταση στη Συρία. «Η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα που άρχισε τους πολέμους αλλά πληρώνει τις συνέπειες των πολέμων. Περισσότερο όμως το Ιράκ και η Συρία πληρώνουν με το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, είπε ο κ. Κοτζιάς.

Σε ό,τι αφορά τα διμερή ζητήματα έγινε αναφορά στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Ελλάδα, που αγγίζει, όπως είπε ο κ. Λαβρόφ, το 20%.

Ο κ. Λαβρόφ είπε ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα είναι συνέχεια της αντίστοιχης που πραγματοποίησε τον περασμένο Μάιο με το ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τόνισε ότι αναπτύσσεται ενεργά ο πολιτικός διάλογος στον τομέα της ενέργειας και μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

14937026 10207811003774609 195652293 n

Για το πρόγραμμα διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο υπουργείων για τα έτη 2017 – 2019, που υπέγραψαν μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι ο σχεδιασμός αυτός αφορά αρκετά μακροχρόνια περίοδο και τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική των δύο χωρών δεν εστιάζει μόνο στα διεθνή ζητήματα.
Πηγή: CNN Greece

Για το Ελληνορωσικό forum που πραγματοποιείται στο Ζάππειο, ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι θα συζητηθεί ευρύ φάσμα θεμάτων προκειμένου να ξεπεραστούν τα αρνητικά σημεία στις σχέσεις των δύο χωρών. Είπε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

Ο κ. Κοτζιάς ρωτήθηκε για τη θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι οι σχέσεις των χωρών που ανήκουν στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο με τη Ρωσία είναι «ψυχρές». Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι πρέπει να βρεθεί ο δρόμος για την εγκαθίδρυση ενιαίας αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Τόνισε την ανάγκη να επανεργοποιηθεί το συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας και είπε ότι ακόμη και στο ΝΑΤΟ υπάρχουν χώρες, όπως η Ελλάδα, που προωθούν το διάλογο και το δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία.

aa

Για το ουκρανικό, την κρίση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ο κ. Λαβρόφ, είπε ότι Ελλάδα και Ρωσία έχουν κοινή θέση ότι δηλαδή πρέπει να εφαρμόζονται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πηγή: CNN Greece

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά ότι: «τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν οι ΗΠΑ είδαν ότι εμείς δεν συμφωνούμε πάντα σε ό,τι θέλουν να κάνουν, όταν είδαν ότι ο Πούτιν προσπαθεί να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ είναι μεγάλη δύναμη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να παίζουν με τους όρους τους. Αν ακολουθήσουμε αυτή τη γραμμή δεν πρόκειται να έχουμε κανένα αποτέλεσμα».

Τα δώρα του Λαβρόφ με ιστορική σημασία


Ο κ. Λαβρόφ έφερε από τα αρχεία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δύο δώρα με ιδιαίτερη ιστορική αξία. Το ένα αφορά στη διακήρυξη της Μεγάλης Αικατερίνης του 1788 με την οποία καλούσε τους επιφανείς Έλληνες να εξεγερθούν από τον τουρκικό ζυγό και την επιστολή που έστειλαν επιφανείς Έλληνες στον Τσάρο Νικόλαο Β’ ζητώντας του τη ρωσική στήριξη για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε στο νεοκλασικό κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών στη Βασιλίσσης Σοφίας. Ξεκίνησε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε στις 13:15

ΔΗΜΟΦΙΛΗ