ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεοπτικές άδειες: Νέα υποχώρηση της κυβέρνησης - συζητά και τον αριθμό αδειών

Τηλεοπτικές άδειες: Νέα υποχώρηση της κυβέρνησης - συζητά και τον αριθμό αδειών

Ρύθμιση και για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών φέρνει σήμερα στην Βουλή η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να κάμψει όλες τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης που επιμένουν στην κατάργηση του νόμου Παππά αλλά και στην αντικατάσταση του ρήματος «αναστέλλεται» για το υπό ακύρωση άρθρο 2Α από το ρήμα «καταργείται»

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν θα σταθεί αμυντικά στην σημερινή συνεδρίαση γνωρίζοντας ότι θα δεχτεί σφοδρή επίθεση από το σύνολο της αντιπολίτευσης ειδικά μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματική την ρύθμιση για την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για την διεξαγωγή του διαγωνισμού από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας. Αντιθέτως, η κυβέρνηση αναμένεται να εμφανιστεί επιθετικά στη Βουλή και με στόχο να ακυρώσει την επιχειρηματολογία πρωτίστως της Νέας Δημοκρατίας διακρίνοντας αντιφάσεις στα όσα λέει για την συγκρότηση του ΕΣΡ και πισωγυρίσματα σε ό,τι αφορά την συνολική της στάση γύρω από τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η νομοθετική ρύθμιση που θα κατεβάσει σήμερα στη Βουλή ο κ. Παππάς σε σχέση με τον αριθμό των χορηγούμενων τηλεοπτικών αδειών αναμένεται να προβλέπει πως ο αριθμός θα προσδιορίζεται με σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και του ΕΣΡ. Επομένως, λόγο θα έχει οπωσδήποτε ο αρμόδιος υπουργός, όμως την απόφαση θα την λαμβάνει στο τέλος το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Επίσης θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε τον διαγωνισμό να τον διενεργεί για τεχνικούς και πρακτικούς λόγους η γενική γραμματεία Ενημέρωσης πάντα με την σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ που θα έχει και την συνολική ευθύνη.

Γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση εκκινεί από μηδενική πλέον βάση τις πρωτοβουλίες του για την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Το Μαξίμου δεν δείχνει να πτοείται από την ακύρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες -παρά την μεγάλη αμηχανία που τού προκάλεσε η απόφαση του ΣτΕ- και θεωρεί ότι απλώς θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή μία διαδικασία που ενδεχομένως να είναι και χρονοβόρα.

Οι θέσεις της κυβέρνησης διατυπώνονται ξεκάθαρα σε συνέντευξη που έδωσε άλλωστε ο Νίκος Παππάς στην Le Figaro αφού όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του ΣτΕ είπε από την μία ότι «δεν θα ενδώσω, αναμένω επικρίσεις» και από την άλλη συμπλήρωσε πως «πρόκειται για ένα προσωρινό φρένο».

Δεν είναι τυχαίο πως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας ξεκίνησε χθες νέο κύκλο επαφών με καναλάρχες βλέποντας μάλιστα και επιχειρηματίες που δεν εξασφάλισαν άδεια στον πρόσφατο (ακυρωμένο πλέον) διαγωνισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ