ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεύτερη παραίτηση Γενικού Γραμματέα από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Δεύτερη παραίτηση Γενικού Γραμματέα από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής
EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Την παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής υπέβαλε ο Βασίλης Παπαδόπουλος.

Στη δήλωση παραίτησης επικαλείται την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά « με τη διαρκώς διογκούμενη συγκέντρωση μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού» αλλά και «ζητήματα προστασίας των προσφύγων».

«Παρακαλώ δεχθείτε την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, λόγω της διαφωνίας μου ως προς την εμμονή στη συνέχισης της απαρέγκλιτης εφαρμογής της Κοινής δήλωσης Αρχηγών Κρατών (Συμφωνίας) ΕΕ – Τουρκίας από 18-3-2016, η οποία εγείρει ζητήματα τόσο από απόψεως διεθνούς δικαίου προστασίας των προσφύγων, όσο και από απόψεως συνεπειών στα νησιά ιδίως του Βορείου Αιγαίου, με τη διαρκώς διογκούμενη συγκέντρωση μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού. Η άνω διαφωνία μου καθιστά πλέον μη ανεκτή τη συνέχιση κατοχής της άνω θέσης, ενόψει και της κεντρικής πολιτικής σημασίας που αποδίδεται, τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής» αναφέρει, μεταξύ άλλων στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Ο κ. Παπαδόπουλος έχει υποβάλει την τρίτη του παραίτηση στον Αλέξη Τσίπρα και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή από τις 26 Οκτωβρίου, τη δεύτερη στις 17 Ιουνίου στον Γ. Μουζάλα ενώ η πρώτη είχε κατατεθεί από τις 20 Μαρτίου 2016 και πάλι στον πρωθυπουργό.

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος βρισκόταν στο υπουργείο πριν αναλάβει ο Γιάννης Μουζάλας. Είναι νομικός και υπήρξε μέλος της Ομάδας Δικηγόρων που επί πολλά χρόνια συμπαρίσταται σε πρόσφυγες και μετανάστες. Το ιστορικό του αυτό αναφέρει ως πρόσθετο λόγο παραίτησης, καθώς επισημαίνει ότι στις 29 Νοεμβρίου εκδικάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγές της Ομάδας εναντίον συγκεκριμένων αποφάσεων της διοίκησης. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν τη συγκρότηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών που εξετάζουν τα αιτήματα ασύλου.

Δεύτερη παραίτηση

Υπενθυμίζεται ότι από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ήδη αποχωρήσει θορυβωδώς πριν από σχεδόν δύο μήνες ένας ακόμη γενικός γραμματέας, ο Οδυσσέας Βουδούρης. Ο κ. Βουδούρης, όμως, συνόδευσε την παραίτησή του με οξύτατες καταγγελίες για κακοδιοίκηση, υπερ-κοστολογήσεις και φωτογραφικές διαδικασίες από την πλευρά του προϊσταμένου του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Μουζάλα και του «προσωπικού του περιβάλλοντος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ