ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΣΡ: Νέο αδιέξοδο εν όψει...

ΕΣΡ: Νέο αδιέξοδο εν όψει...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εξανεμίστηκαν οι ελπίδες για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) στη Διάσκεψη των Προέδρων την Δευτέρα και η διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών δείχνει να τινάζεται στον αέρα μέχρι τουλάχιστον τη δημοσιοποίηση του σκεπτικού της απόφασης του ΣτΕ.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, της οποίας η «σύμπραξη» είναι απαραίτητη για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής δεν τα βρήκαν, παρά τις κινήσεις καλής θελήσεως του Νίκου Παππά:

  • Το άρθρο 2Α που προβλέπει ότι 4 τηλεοπτικές άδειες και η διενέργεια του διαγωνισμού από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης αναστέλλεται μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ και διορθωθεί οριστικά ο νόμος.
  • Για τον καθορισμό των δημοπρατούμενων αδειών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.
  • Για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας θα απαιτείται επίσης, η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.

Το κλειδί που θα ξεμπλόκαρε τη διαδικασία και θα άνοιγε την πόρτα της συναίνεσης από πλευράς ΝΔ, δεν της δόθηκε από τον υπουργό. Ο Νίκος Παππάς διατήρησε τη λέξη «αναστολή» του επίμαχου άρθρου που κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ και αποτελούσε casus belli για την αξιωματική αντιπολίτευση κι εκείνη επιμένει στο «όχι».

Η κυβέρνηση υπογραμμίζει πως η συζήτηση είναι περί όνου σκιάς. Το είπε χθες ο Νίκος Παππάς στην ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το επανέλαβε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Το επιχείρημα είναι πως "πρόκειται για ένα νομικό θέμα εκ του περισσού, καθώς το άρθρο είναι ήδη κατηργημένο, αφού ο νόμος προέβλεπε ότι αφορούσε την πρώτη φορά δημοπράτησης τηλεοπτικών αδειών".

Οι τρεις κινήσεις υποχώρησης της κυβέρνησης εκτιμήθηκαν ωστόσο, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που είπε «ναι» στις υπουργικές τροπολογίες αλλά και σε εκείνη του Σπύρου Λάππα, να έχει λόγο το ΕΣΡ και στην τιμή εκκίνησης, διεκδικώντας την πατρότητα. Δια στόματος Ανδρέα Λοβέρδου πάντως, ζητήθηκε από τον Νίκο Βούτση να ξεκινήσουν από μηδενική βάση οι συζητήσεις για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν στο ΕΣΡ.

Το Ποτάμι αποφάσισε να επιμείνει στην πρόταση Σταθόπουλου, λένε στη Σεβαστουπόλεως και συμπληρώνουν πως είναι ανοιχτοί σε νέα πρόταση που ενδεχομένως παρουσιάσει ο Νίκος Βούτσης και θα βρίσκει σύμφωνους ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Η συζήτηση στη Βουλή ήταν θυελλώδης. Στην τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2Α ψήφισε «ναι» ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Όχι» δήλωσαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι. «Παρών» δήλωσε η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ.

Στις τροπολογίες για τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ στον αριθμό των αδειών και την τιμή εκκίνησης, «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. «Όχι» δήλωσαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ