Πλεύρης: Μειωμένες κατά 70% οι μεταναστευτικές ροές – Κλείνουν δομές ανηλίκων
Ο Θάνος Πλεύρης
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSIΩς εξαιρετικά αποτελεσματική περιέγραψε την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, αναφέροντας ότι οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν κατά 70%.
Ο υπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπερασπίστηκε τη σκληρή γραμμή της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό υποστηρίζοντας ότι «λογική ότι η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της και δέχεται κόσμο δεν υπάρχει» και υποστηρίζοντας πως η χώρα «θα λειτουργήσει εντός της νομιμότητας, αλλά θα φτάσει και στα όριά της προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορα».
Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει «σκληρή μεταναστευτική πολιτική με απτά αποτελέσματα», συνδέοντάς την με τη φύλαξη των συνόρων, τη μείωση των ροών και την αύξηση των επιστροφών.
Για τις καταγγελίες περί pushbacks και υπέρβασης των ορίων νομιμότητας από το Λιμενικό, απάντησε ότι «pushbacks δεν κάνουμε, αλλά προστασία των συνόρων κάνουμε». Όπως ανέφερε, «το να προσπαθείς να σταματήσεις βάρκες να μην έρχονται είναι απολύτως εντός των ορίων της νομιμότητας», ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη επειδή εφαρμόζει τον νόμο.
«Όποιος δεν δικαιούται άσυλο γνωρίζει ότι θα γυρίσει πίσω και τα σύνορά μας τα φυλάμε», είπε χαρακτηριστικά.
«Ποινικοκοποιούμε την παράνομη διαμονή»
Ο υπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι «η πρώτη χώρα που ποινικοποιεί την παράνομη διαμονή», εξηγώντας ότι πλέον όσοι δεν δικαιούνται άσυλο μπορούν να τίθενται σε καθεστώς κράτησης έως την επιστροφή τους.
Απαντώντας σε επικρίσεις από ΜΚΟ, ανέφερε ότι υπάρχουν «και καλές ΜΚΟ», ωστόσο υποστήριξε ότι πολλές οργανώσεις λειτουργούν κυρίως μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.
Παράλληλα, υπερασπίστηκε το έργο του Λιμενικού, λέγοντας ότι «προστατεύει σύνορα και εκεί που χρειάζεται σώζει ανθρώπους».
Ο Θάνος Πλεύρης υποστήριξε ότι οι μεταναστευτικές ροές στο Ανατολικό Αιγαίο εμφανίζονται μειωμένες περίπου κατά 70% σε σχέση με το 2025, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στη συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή και στα μέτρα επιτήρησης.
Όπως είπε, το μεγαλύτερο πρόβλημα πλέον εντοπίζεται στη Λιβύη, όπου βρίσκονται περίπου 550.000 μετανάστες και πρόσφυγες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρώπη.
Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τη Frontex και τις λιβυκές αρχές, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό σκαφών και τον περιορισμό των αναχωρήσεων από τις ακτές της Λιβύης.
Κλείνουν οι δομές ασυνόδευτων ανηλίκων
Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα κλείσουν ορισμένες δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, εξηγώντας ότι ο αριθμός των παιδιών έχει μειωθεί σημαντικά.
Όπως ανέφερε, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι από περίπου 3.000 έχουν μειωθεί σε περίπου 1.500, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει περιορίσει «μια σειρά από προνόμια» που λειτουργούσαν ως κίνητρο μετακίνησης προς την Ευρώπη.
Ερωτώμενος για τις εσωκομματικές συζητήσεις στη Νέα Δημοκρατία ενόψει του συνεδρίου, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι πρόκειται για «ένα δυναμικό κόμμα» και υποστήριξε ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις βουλευτών δεν συνιστούν γκρίνια αλλά «μια πολύ γόνιμη διεργασία προκειμένου πράγματα που ενδεχομένως πρέπει να βελτιωθούν, να βελτιωθούν».
Όπως είπε, οι προσδοκίεςότι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα επικρατούσε ένταση «δεν δικαιώθηκαν», ενώ χαρακτήρισε τη συζήτηση που έγινε «πολύ σοβαρή».
Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι στον τελευταίο χρόνο πριν από τις εκλογές τα κυβερνητικά στελέχη «πρέπει να βγουν ακόμη περισσότερο μπροστά», όχι μόνο για να προβάλλουν τις επιτυχίες της κυβέρνησης αλλά και για να εξηγούν λάθη και αστοχίες.
«Η φράση του πρωθυπουργού ότι πρέπει να ιδρώσουμε τη φανέλα σημαίνει ότι όλοι πρέπει να δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ανάκληση αδειών διαμονής στους αλλοδαπούς που κατηγορούνται για τις επιθέσεις σε Σύμη - Κηφισιά
Πλεύρης στο CNN Greece: Μειωμένες κατά 40% οι μεταναστευτικές ροές σε σχέση με πέρσι
SPONSORED
Συνελήφθη άνδρας στην Πάτρα που βγήκε με όπλο στον δρόμο και ξεκίνησε να πυροβολεί
15:19
Metallica: Τι είναι το φαινόμενο «concert quakes» που «ταρακούνησε» το ΟΑΚΑ - Όσα κατέγραψε φορητός σεισμογράφος
15:08
Με C-130 επαναπατρίζεται ο Έλληνας επιβάτης στο πλοίο όπου ξέσπασε ο χανταϊός: Σε ειδικό θάλαμο στο «Αττικόν» για καραντίνα 45 ημερών
14:54
Ιωάννινα: Χειροπέδες σε ανήλικο που πλαστογράφησε την ταυτότητά του για να πιει αλκοόλ σε κατάστημα
14:34