ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης: Το παρασκήνιο και οι αγχωμένοι

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης: Το παρασκήνιο και οι αγχωμένοι
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ολοκληρώθηκε η τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ δεν έλειψαν τα πηγαδάκια και τα πειράγματα ανάμεσα στα νέα μέλη της κυβέρνησης.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι «νέοι» είχαν το απαραίτητο άγχος της πρώτης φοράς ενώ οι «παλιοί» παρουσιάστηκαν πιο άνετοι και χαμογελαστοί.

ΟΡΚΟΣ 2

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Δέκα από τους νέους υπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς ορκίσθηκαν με θρησκευτικό όρκο και οι υπόλοιποι 22 με πολιτικό όρκο.

Δημήτρης Βίτσας

«Το βασικό ζήτημα είναι μεγαλύτερη όρεξη και κουράγιο να λύνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας και της χώρας» είπε ο Δημήτρης Βίτσας μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας έστειλε σαφές μήνυμα προς τους γείτονες τονίζοντας: «Δεν διεκδικούμε από κανέναν τίποτα, κανένας να μην τολμήσει να διεκδικήσει τα δικά μας, δεν τα βάζουμε στο τραπέζι».

Πάνος Καμμένος

«Εύχομαι «καλή επιτυχία» στην κυβέρνηση και να είναι σίγουρος ο ελληνικός λαός ότι όλα θα πάνε πολύ καλύτερα» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος, στο περιθώριο της ορκωμοσίας στο Προεδρικό Μέγαρο για τα νέα μέλη της κυβέρνησης. Στην επισήμανση ότι μένει αμετακίνητος, σχολίασε χιουμοριστικά: «Θα θέλατε να κουνηθώ;».

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ

(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Όλγα Γεροβασίλη

«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως σε ποιά φάση βρίσκεται η ελληνική κοινωνία, δουλεύουμε σκληρά για να βγούμε γρήγορα από αυτό και για να ανακουφιστεί πραγματικά ο κάθε Έλληνας πολίτης» δήλωσε μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.
Αναφερόμενη για το νέο της πόστο η Όλγα Γεροβασίλη είπε: «Από άλλη θέση τα ίδια καθήκοντα σε καθοριστική στιγμή για την χώρα, με όλες μας τις δυνάμεις για να βγούμε από τα αδιέξοδα».
Στην παρατήρηση «σας φοβίζει κάτι ιδιαίτερα;» απάντησε: «Αν μας φόβιζε θα έπρεπε να κάνουμε κάτι άλλο».

Πάνος Σκουρλέτης

«Πέρα από τα πρόσωπα και τα σχήματα, τελικώς όλοι κρινόμαστε στο πεδίο της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Κι αυτό δεν μπορεί να το αποφύγει καμιά κυβέρνηση. Όταν έχεις αξίες, συνέπεια και σχέδιο, νομίζω ότι αποδείξαμε ότι μπορούμε να πετυχαίνουμε πολλά», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Σωκράτης Φάμελλος

«Αξίζει στην Ελλάδα, σε όλους μας και στα νέα παιδιά, να μείνουν εδώ, να δουλεύουν και να έχουν προκοπή. Η τιμιότητα και η δικαιοσύνη νομίζω είναι αυτό που μας χαρακτηρίζουν», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.
Ερωτηθείς εάν προβλέπεται τηλεοπτική ειρήνη, είπε ότι όπως σε όλα τα θέματα, όπως και στο Περιβάλλον που θα έχει ο ίδιος τώρα μια μεγαλύτερη ευθύνη, έτσι και στην τηλεόραση και στα κανάλια και στην καθημερινή μας ζωή, αυτό που πρέπει να ισχύει για όλους είναι η ισονομία, να είμαστε όλοι ίσοι και να εφαρμόζονται οι νόμοι».

Έφη Αχτσιόγλου

«Με τίμησε ο πρωθυπουργός, συνεχίζουμε συντεταγμένα το έργο μας στο υπουργείο Εργασίας», είπε η νέα υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, το νεότερο μέλος του νέου υπουργικού συμβουλίου.

ΑΧΤΣΙ

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Γιώργος Κατρουγκαλος

«Θεωρώ τον εαυτό μου στρατιώτη της κοινής υπόθεσης» είπε ο τέως υπουργός Εργασίας και νυν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση έχει φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Επισήμανε ότι στην θέση του υπουργού Εργασίας είναι άμεσος συνεργάτης μου (σ.σ. η κ. Αχτσιόγλου), για να προσθέσει ότι «ουσιαστικά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σαν να είμαι εγώ».

Στο ερώτημα εάν ήθελε να φύγει από το υπουργείο Εργασίας είπε ότι θεωρεί την πολιτική, υπόθεση προσφοράς και όχι προσωπικών προτιμήσεων και επανέλαβε ότι εάν το βασικό του κριτήριο ήταν τι θα ωφελήσει προσωπικά τον ίδιο, θα είχε μείνει από καιρό στις Βρυξέλλες. Για το εάν νιώθει πικραμένος για τη μετακίνηση του, τόνισε: «Το αντίθετο, φεύγω ιδιαίτερα ευχαριστημένος, γιατί είμαι περήφανος για το συλλογικό έργο που κάναμε εκεί, τη μεταρρύθμιση και ξέρω ότι ακριβώς επειδή ο πρωθυπουργός εκτίμησε αυτό το έργο μου, αποφάσισε τη μεταφορά μου στο υπουργείο Εξωτερικών». Ανέφερε ότι και τα δύο αυτά υπουργεία έχουν κοινό στόχο: Να αλλάξει ο συσχετισμός στην Ευρώπη. «Στόχος μας ειναι να μείνει η Ευρώπη κοινωνική. Οι προσωπικές προτιμήσεις δεν έχουν σημασία, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για την καινούρια θέση στην οποία πηγαίνω» συμπλήρωσε.

Κώστας Ζουράρις

Ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Ζουράρις, για το εάν υπάρχει ρήξη με την Εκκλησία, είπε ότι δεν υπάρχει ρήξη και ότι είναι διαφορές «λεξιλογίου». Η ορθόδοξη παράδοση στην Ελλάδα είναι τμήμα του ενιαίου ελληνικού πολιτισμού, είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι ακόμα και ο 13ος και 14ος μισθός λέγονταν «δώρο Χριστουγέννων» και «δώρο Πάσχα».
«Η Ελλάδα είναι υπό κατοχή», «είχαμε κυβέρνηση υπό κατοχή», είπε ο κ. Ζουράρις μεταξύ άλλων. Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε: «Αισθάνομαι υπουργός σε κυβέρνηση σε μια χώρα υπό κατοχήν, όπως ακριβώς ήταν ο 'Αρης Βελουχιώτης αρχηγός του μεγαλύτερου στρατού που απελευθέρωσε την Ελλάδα υπό κατοχήν, όπως ήταν ο Σβώλος υπό κατοχήν». Για το πώς θα βγούμε από αυτή την «κατοχή» είπε ότι «θα βγούμε με Αντίσταση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ