ΠΟΛΙΤΙΚΗ

NYT: Ο ανασχηματισμός έγινε για να εξευμενίσει τους δανειστές

NYT: Ο ανασχηματισμός έγινε για να εξευμενίσει τους δανειστές
Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Την εκτίμηση, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης προκειμένου να εξευμενίσει τους δανειστές και να αντιμετωπίσει την πτωτική πορεία της κυβέρνησης όπως αυτή καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, εκφράζουν οι New York Times

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο πρωθυπουργός απομάκρυνε τους υπουργούς που είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για τις οικονομικές αλλαγές και τα μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι δανειστές.

«Ο Τσίπρας αντικατέστησε τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ήταν αντίθετος με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με τον πιο μετριοπαθή Γιώργο Σταθάκη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Για τον πρώην υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο (και νυν αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών), οι ΝΥΤ αναφέρουν ότι έχει επικριθεί για τον αργό ρυθμό των προσπαθειών εξορθολογισμού του υπερμεγέθους συνταξιοδοτικού συστήματος και σημειώνει ότι αντικαταστάθηκε από νεαρή συνεργάτιδά του.

Η εφημερίδα τονίζει ότι ο κ. Τσίπρας είναι πρόθυμος να προωθήσει τα μέτρα διάσωσης, ώστε οι διαπραγματευτές του να μπορέσουν να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του τεράστιου χρέους με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Σε ό,τι αφορά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο επισημαίνει ότι είναι ένας οικονομολόγος που έχει περιγραφεί ως χαμηλών τόνων, έχει κάνει πρόοδο και τους ομολόγους του στην ευρωζώνη για αυτό και διατήρησε την κρίσιμη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Για το Δημήτρη Λιάκο, στενό συνεργάτη του κ. Τσίπρα, οι New York Times σημειώνουν ότι μετακινήθηκε για να επιβλέπει την εφαρμογή των προγραμμάτων διάσωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ