ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Συντονιστείτε...

Αλ. Τσίπρας: Συντονιστείτε...
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η δεύτερη αξιολόγηση και ο προϋπολογισμός του 2017 βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το ζήτημα του προϋπολογισμού θα συζητηθεί ενδελεχώς στα κυβερνητικά όργανα και πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, με αντικείμενο τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και τον προϋπολογισμό.

Επίσης, στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκαν και ζητήματα συντονισμού του κυβερνητικού έργου, τον οποίον και αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Σε ό,τι αφορά στον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται ζητήματα καθημερινότητας του πολίτη, καθώς και ο συντονισμός των κυβερνητικών επιτροπών μεγάλων έργων και αναπτυξιακής πρωτοβουλίας.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ίδια πηγή, παρότρυνε για συλλογική λειτουργία, συντονισμό και αλληλεγγύη μεταξύ των υπουργών, ενώ επί του ιδίου ζητήματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σημείωσε ότι η συλλογική λειτουργία δεν είναι μόνο θέμα δομών, αλλά και αλληλεγγύης και καλής συνεννόησης μεταξύ των υπουργών.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μίλησαν επίσης η Θεανώ Φωτίου, Γιώργος Χουλιαράκης και Γιάννης Τσιρώνης, με τον κ. Χουλιαράκη να επισημαίνει ότι υπάρχει υπεραπόδοση εσόδων.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση διαψεύδει σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για δημοσιονομικό κενό ύψους 1 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η μετάθεσή της για την Πέμπτη, οφείλεται στην αλλαγή της σύνθεσης της διάσκεψης λόγω της υπουργοποίησης μελών της. Ωστόσο κυκλοφόρησαν εκ νέου σενάρια που έκαναν λόγο για προβληματική εξέλιξη στη συναίνεση των κομμάτων που φαινομενικά είχε εξασφαλιστεί την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη σχετική συνεδρίαση της Βουλής καθώς πληροφορίες συνέκλιναν σε πιθανολογούμενη άρση της συναίνεσης αυτής από τα κόμματα. Ως αιτία αυτών των σεναρίων φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός της ενισχυμένης, πλέον, παρουσίας στο υπουργικό συμβούλιο του Νίκου Παππά, κάτι που κατά τις ίδιες εκτιμήσεις δηλώνει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εμμείνει στη θέση περί «αναστολής» και όχι ακυρότητας της επίμαχης παραγράφου του λεγόμενου νόμου Παππά.

Τέλος, η κυβέρνηση προγραμματίζει την τακτική συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου καθώς και την επαναφορά της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ενώ, όπως ειπώθηκε, θα δημιουργηθεί ειδικό χαρτοφυλάκιο που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα θέματα καθημερινότητας των πολιτών.

Στο μεταξύ νωρίτερα το μεσημέρι της Κυριακής προηγήθηκε η συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου υπό την νέα του σύνθεση.

Διαβάστε εδώ τι είπε ο Πρωθυπουργός για τους στόχους της κυβέρνησης στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Το μεγάλο αγκάθι που έχει η κυβέρνηση μπροστά της αμέσως μετά τον ανασχηματισμό είναι φυσικά το Eurogroup. Διαβάστε εδώ το πλήρες ρεπορτάζ του CNN Greece.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ