ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Επιστροφή στην σκληρή πραγματικότητα

Μαξίμου: Επιστροφή στην σκληρή πραγματικότητα
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Οι τριήμερες «εκδηλώσεις» με επίκεντρο τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ολοκληρώνονται σήμερα με τις τελετές παράδοσης και παραλαβής των υπουργείων και το πρωθυπουργικό επιτελείο στο Μαξίμου επιστρέφει στην σκληρή πραγματικότητα.

Ήδη νωρίς το πρωί έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου «πρωινού καφέ» στον οποίο πέραν του πρωθυπουργού θα συμμετέχουν οι Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Πάνος Σκουρλέτης, και οι τρεις υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Χριστόφορος Βερναρδάκης. Το νέο άτυπο όργανο θα συνεδριάζει σχεδόν σε καθημερινή βάση και αναμένεται να βγάζει την πολιτική κυβερνητική γραμμή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει σήμερα και η τελετή που θα πραγματοποιηθεί νωρίς το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας όπου ο αποχωρών Νίκος Φίλης θα δώσει την σκυτάλη στον διάδοχό του Κώστα Γαβρόγλου. Ο κ. Φίλης δεν έχει μιλήσει μετά την γνωστοποίηση της εξόδου του από την κυβέρνηση και ως εκ τούτου υπάρχει η εκτίμηση πως σήμερα θα αναφερθεί τόσο στο έργο που επιτέλεσε στο Παιδείας όσο και στην σύγκρουση με την Αρχιεπισκοπή και τον ρόλο που έπαιξε ο κ. Ιερώνυμος στην αποχώρησή του από το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός πρότεινε στον Νίκο Φίλη κατά σειρά τα υπουργεία Εσωτερικών, διοικητικής ανασυγκρότησης και πολιτισμού αλλά εκείνος αρνήθηκε.

Κατά τ’ άλλα έχει ενδιαφέρον πώς θα αντιμετωπίσει την αντικατάστασή του και ο Θοδωρής Δρίτσας που φεύγει από το Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη της κίνησης των 53 του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για την απομάκρυνση Δρίτσα κάτι που δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί τις επόμενες ημέρες.

Το περίπου πανηγυρικό κλίμα που υπήρχε χθες στο υπουργικό συμβούλιο με τον πρωθυπουργό να προτρέπει τους υπουργούς να δείχνουν συλλογικότητα και αλληλεγγύη μεταξύ τους δεν εμποδίζει την επιστροφή στην σκληρή πραγματικότητα.

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα ήταν σαφές: Η δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις και χωρίς εκπτώσεις από τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον ως προς τα εργασιακά. Δύσκολο μείγμα πολιτικής εάν αναλογιστεί κανείς πως η νέα υπουργός Έφη Αχτσιόγλου καλείται ως τα τέλη του μήνα να δώσει με επάρκεια την μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις, το συνδικαλιστικό νόμο και φυσικά τις ομαδικές απολύσεις.

Εάν κάτι γίνεται σαφές από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο είναι πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποστείλει την σημαία στον πόλεμο κατά της διαπλοκής και θα συνεχίσει την προσπάθειά της να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο όσα εμπόδια κι αν μπουν στον δρόμο της. «Η μάχη για την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου αποτέλεσε ένα ακόμη επεισόδιο αυτού του διαρκούς πολέμου κι εμείς δεν πρέπει να υποχωρήσουμε ακόμη κι αν βρισκόμαστε μπροστά σε πρόσκαιρες αντιξοότητες.» είπε ο πρωθυπουργός. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η απόφαση του ΣτΕ θα εφαρμοστεί.

Ένα ακόμη μέτωπο το οποίο καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι αυτό της καθημερινότητας. Εξ αυτού του λόγου ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης επιφορτίζεται με την επίλυση των προβλημάτων καθημερινότητας των πολιτών κυρίως αυτά που αφορούν την δημόσια διοίκηση.

Ο νέος υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης αναλαμβάνει τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ