ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Άδικη η κριτική Σαμαρά, μόνο εγώ έθεσα casus belli - «Εκλογές την Άνοιξη του 2027»

Μητσοτάκης: Άδικη η κριτική Σαμαρά, μόνο εγώ έθεσα casus belli - «Εκλογές την Άνοιξη του 2027»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME NEWS / Γ.Τ Πρωθυπουργού

Έχοντας κάνει μια πρώτη «βαριά» πολιτική ομιλία χθες στην Πολιτική Γραμματεία της ΝΔ, από όπου εξέπεμψε τα πρώτα μηνύματα εν όψει των επερχόμενων εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει αυτή την ώρα το στίγμα του για το κρίσιμο διάστημα που μεσολαβεί, παραχωρώντας συνέντευξη στον ΑΝΤ1.

Ξεκινώντας τις αναφορές του γύρω από τις εξελίξεις στον πόλεμο του Ιράν, ο πρωθυπουργός είπε: «Ο κόσμος έχει καταστεί απρόβλεπτος. Η κρίση στη Μέση Ανατολή μας δημιουργεί ανησυχίες. Εύχομαι να είναι προσωρινή ανάφλεξη. Να υπερισχύσουν οι συνομιλίες, να απελευθερωθεί το παγκόσμιο εμπόριο και η ναυσιπλοΐα».

«Από την πλευρά μας έχουμε καταδικάσει πολλές φορές μέχρι σήμερα την επέκταση του πολέμου στον Λίβανο και έχουμε επικρίνει τη στάση του Ισραήλ ως προς αυτό το κομμάτι. Η Ελλάδα κινείται αμιγώς σε αμυντικό χαρακτήρα».

Για την κόντρα Ερντογάν με Νετανιάχου: «Το διπλωματικό κεφάλαιο της Ελλάδας είναι εμφανώς αναβαθμισμένο. Στρατηγική η σχέση μας με το Ισραήλ. Η χώρα μας έχει παράσχει έμπρακτη στήριξη σε χώρες όπως το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία. Δεν υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής και κινούμαστε αμιγώς σε δόγμα αμυντικού χαρακτήρα. Η Ελλάδα είναι παρούσα στον Λίβανο, παρούσα στη Λιβύη, παρόντες στις χώρες του Κόλπου και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου δίνουμε μάχες για την ειρήνη και την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Η αψιμαχία Ερντογάν με Νετανιάχου έχει βαθύτερα αίτια και σε έναν βαθμό απευθύνεται και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Είμαστε παρόντες στον Λίβανο, στην προσπάθεια να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο της χώρας».

Ερωτώμενος για τα ελληνοτουρκικά, τα λεγόμενα «ήρεμα νερά» και τις σχέσεις των δύο χωρών, είπε: Ξέρετε πρωθυπουργό που επιδιώξει ταραγμένα νερά; Αν ναι, συνειδητά κάνει λάθος. Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται».

«Η Ελλάδα δεν έχει υποχωρήσει σε κανένα θέμα σε σχέση με τη διακήρυξη των Αθηνών. Η Ελλάδα θέτει την ατζέντα και η Τουρκία αντιδρά.

Θέλω να σας θυμίσω ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί επιδίωκαν μια λειτουργική σχέση με την Τουρκία. Εγώ, είμαι ο μόνος πρωθυπουργός που πήγα στην Άγκυρα και έθεσα το casus belli». Δεν θυμάμαι κανέναν άλλον τέως πρωθυπουργό να το έχει θέσει και υπάρχει από το 1995.

«Άδικη η κριτική από Σαμαρά - Καραμανλή»

Και συνέχισε ως προς την κριτική που δέχεται από Καραμανλή - Σαμαρά: «Θεωρώ ότι είναι άδικη η κριτική που δέχομαι από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή. Δεν θέλω να πω πολλά περισσότερα, είναι εκλεγμένοι με τη Νέα Δημοκρατία. Μέχρι το 2023 δεν θυμάμαι να μας έχει ασκηθεί κάποια κριτική. Και εκείνοι έχουν συναντηθεί με τον Ερντογάν, γνωρίζουν την πολυπλοκότητα των σχέσεων με την Τουρκία».

«Μεγάλο πρόβλημα η ακρίβεια, οικογένειες τα βγάζουν πέρα δύσκολα»

Αναφερόμενος στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, την ακρίβεια, απάντησε: «Η ακρίβεια είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται στα καύσιμα. Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη αύξηση στον πληθωρισμό γιατί έχει υψηλότερους φόρους στα καύσιμα γιατί αυτά ήταν διαχρονικά ένας αιμοδότης για τα δημόσια ταμεία. Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει όσα μπορούσε για να στηρίξει τα νοικοκυριά. Εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν δει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Ο κατώτατος μισθός ξεκίνησε στα 650 και σε επτά χρόνια τον έχουμε φτάσει στα 920. Χρειαζόμαστε τα πλεονάσματα για να μειώσουμε το χρέος. Θα θέλατε εσείς να κληρονομήσετε χρέη στα παιδιά σας; Εμείς, όχι. Μας κατάπιε το χρέος. Η μείωση του ΦΠΑ είναι ένα λάθος μέτρο, πολλές χώρες το πήραν πίσω, όπως η Ισπανία.

Δημιουργήθηκαν 560.000 θέσεις εργασίες. Η ελληνική αγορά πιθανώς να έχει προβλήματα λειτουργίας, γι' αυτό βάλαμε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους μίας εταιρείας, το οποίο είναι ένα έντονα παρεμβατικό μέτρο.

«Οι επικριτές μας θέλουν να κόψουμε τα επιδόματα;»

«Να θυμίσω ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει ότι ή θα πολεμήσουμε το χρέος ή θα μας καταπιεί. Χρειαζόμαστε πλεονάσματα. Από κει και πέρα, η κυβέρνηση δεν επέλεξε πολιτική επιδομάτων. Αν συζητάμε για επιδόματα στήριξης των αδύναμων, αυτά θα διατηρηθούν. Οι επικριτές μας θέλουν να κόψουμε τα επιδόματα;» αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα παρέχει και θα συνεχίσει να παράσχει στήριξη στους πολίτες. Είναι άδικη η σύγκριση με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι χώρες αυτές έχουν ελλείμματα 7%-8% και με την πρώτη ευκαιρία δεν θα μπορούν να στηρίξουν τους πολίτες. Επεξεργαζόμαστε το πλαίσιο της παρέμβασης στη ΔΕΘ. Δεν είναι στους σκοπούς μας, να δοθεί 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο, ο ένας έχει ήδη δοθεί από τις αυξήσεις που έχουμε κάνει».

Ερωτώμενος για τις αυξήσεις στους μισθούς στην ιεραρχία: «Δυσκολεύομαι να δεχθώ ότι ο μισθός του μητροπολίτη που διοικεί θα είναι σημαντικά χαμηλότερος από αυτόν του μουφτή. Και θα σταματήσω εκεί. Για τους ιερείς η κυβέρνηση ρύθμισε ένα θέμα 70 ετών που αφορά στις οργανικές τους θέσεις».

Το Κράτος Δικαίου και η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα

Στο δεύτερο σκέλος της συνέντευξης ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε γύρω από το Κράτος Δικαίου και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα:

«Κάθε χρόνο η Κομισιόν βγάζει μία έκθεση για το κράτος δικαίου σε όλες τις χώρες. Για κάποιες χώρες, όπως η Ουγγαρία συνδέθηκε και με την εκταμίευση κοινοτικών πόρων. Η έκθεση λέει κάθε χρόνο ότι η Ελλάδα κάνει πρόοδο.

Ενώ για τη Δικαιοσύνη, είπε: «Μας υποδείχθηκε ότι πρέπει να υπάρχει κάποια συμμετοχή των δικαστών στην επιλογή της ηγεσίας της. Μέχρι να αλλάξει το Σύνταγμα κάναμε μία νομοθετική ρύθμιση και οι δικαστές ψηφίζουν ποιοι θέλουν να είναι η ηγεσία τους. Η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται αλλά αν πάει αντίθετα θα πρέπει να το αιτιολογήσει».

Για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ όντως αργήσαμε, προσπαθήσαμε να διορθώσουμε το πρόβλημα εκ των έσω, αλλά δεν τα καταφέραμε. Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση και αναγνώρισα το λάθος μας. Είναι η πιο δύσκολη μεταρρύθμιση που επιχείρησα να κάνω στα 7 χρόνια που είμαι πρωθυπουργός».

Για την Κοβέσι: «Ζητήθηκε η άρση ασυλίας 13 βουλευτών, υπέστησαν πολιτικό κόστος, δύο ήδη μπήκαν στο αρχείο. Έρχεται ένα μήνα μετά το «πόρισμα Τυχεροπούλου» που ζήτησε η ίδια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, όλα αυτά γιατί δεν ελήφθησαν υπ' όψιν πριν αποσταλούν οι υποθέσεις στη Βουλή;

Σέβομαι τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η κα Κοβέσι θα φανεί αν έχει κάνει λάθη - ένας καλός εισαγγελέας κρίνεται από το πόσες καταδίκες και πόσο «δεμένες» είναι οι υποθέσεις αυτές».

Για τα Τέμπη: «Ξέρετε άλλη κυβέρνηση να έχει στείλει υπουργούς της στο δικαστικό συμβούλιο; Η δίκη διεξάγεται κανονικά, με 36 κατηγορύμενους. Θέλω να θυμίσω ότι στα Τέμπη χτίστηκε ένα μεγάλο ψέμα, η ξυλολειάδα, ένα άθλιο ψέμα το οποίο καταρρίφθηκε γιατί ξέρουμε πια ότι δεν υπήρχε τίποτα τέτοιο. Τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους και καταλαβαίνουμε τι παίχτηκε.

Μία συστηματική επιχείρηση λασπολόγησης της κυβέρνησης και εμένα είπαν δολοφόνο. Αυτές είναι πολύ βαριές κουβέντες. Εγώ πήγα αμέσως στα Τέμπη, αυτό που έζησα θα με συνοδεύει μία ζωή. Δεν γίνεται εκείνη τη στιγμή εμάς το μυαλό μας να είναι στο να καλύψουμε».

Για την υπόθεση της σύμβασης 717: «Την υπόθεση θα την κρίνει η Δικαιοσύνη. Θα δώσω ένα παράδειγμα, την Πατρών-Πύργου εμείς τη φτιάξαμε, πιο πριν είχαν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι. Γιατί δεν κυνηγάμε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τους νεκρούς. Ας δούμε την κατάτμηση του έργου, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει την κατάτμηση για να πάρει συγκεκριμένος επιχειρηματίας το έργο».

Για τις υποκλοπές: «Η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη».

Για το πολιτικό επίπεδο: «Εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές είχα δεχθεί και την προηγούμενη φορά, δέχομαι και τώρα - Οι κυβερνήσεις πρέπει να εξαντλούν τον εκλογικό κύκλο - Με προβληματίζει το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου και η διαρκής τοξικότητα και κοινοβουλευτική εχθρότητα. Όταν λέω ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, γιατί δεν συμμετέχουν τα κόμματα ουσιαστικά στην διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης; Μην παραπονιέται ο Ανδρουλάκης που η «βελόνα» δείχνει προς τα κάτω

Για την αντιπολίτευση: Γιατί πρέπει να έχω άποψη για ένα θέμα το οποίο δεν με αφορά και το οποίο, εξάλλου, δεν μπορώ να επηρεάσω;

Αυτή τη στιγμή τι βλέπουμε; Βλέπουμε μια πολιτική δύναμη που, παρά τα προβλήματά της, εξακολουθεί να είναι καθαρά πρώτη με διπλάσιο ποσοστό, υπερδιπλάσιο ποσοστό -στις μετρήσεις, τουλάχιστον- του δεύτερου. Χαμηλότερα ποσοστά, αλλά σίγουρα σε απόσταση που να θεωρείται εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας.

Και από εκεί πέρα βλέπουμε ένα τελείως κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό, το οποίο ενώνεται σε μια συνισταμένη: «πώς θα πέσει η κυβέρνηση» και «θα φύγει ο Μητσοτάκης», χωρίς να λένε απολύτως τίποτα για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα μετά.

Και μια Βουλή, στην οποία αξιωματική αντιπολίτευση είναι οι ανεξάρτητοι. Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό, όσα χρόνια τουλάχιστον παρακολουθούμε το κοινοβούλιο. Και ίσως και μια…».