ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η εκλογή Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα

Η εκλογή Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ, το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016, στη Βαρσοβία EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Εκ των πραγμάτων η σχεδιαζόμενη πανηγυρική επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα χάνει λίγο από την λάμψη της, αλλά και από την βαρύτητά της.

Η εκλογή της Χίλαρι Κλίντον στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ θα σήμαινε σε μεγάλο βαθμό συνέχιση της φιλικής αμερικανικής πολιτικής προς την χώρα μας. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι όμως ένας απρόβλεπτος πολιτικός κι αυτό το Μαξίμου δεν το υποτιμά.

Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπιζε την έλευση Ομπάμα ως μία πρώτης τάξης ευκαιρία να σταλούν μηνύματα κυρίως σε ευρωπαίκό επίπεδο για την έναρξη της συζήτησης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ακόμη κι αν ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ στηρίξει δυναμικά την προσπάθεια της Ελλάδας να πετύχει μία λύση για το χρέος της είναι αμφίβολο πλέον εάν θα εισακουστεί από τους Μέρκελ και Σόιμπλε που υψώνουν εμπόδια στην συζήτηση για απομείωση του χρέους.

Εκτός εάν, σύμφωνα με την ανάγνωση που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου, ακριβώς η εξέλιξη με την εκλογή του Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ εξωθήσει τον Ομπάμα να θελήσει να κλείσει τώρα και πριν από την επίσημη λήξη της θητείας του το ζήτημα του χρέους αφήνοντάς το αποτύπωμά του σε μία Ευρώπη που σε καμία περίπτωση δεν βοηθά τις ΗΠΑ να παραμένει σε κατάσταση αποσταθεροποίησης.

Το Μαξίμου ευελπιστεί ότι η επιρροή του Ομπάμα εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Κι ότι ενδεχομένως η γερμανίδα καγκελάριος πειστεί πλέον πιο εύκολα πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για το χρέος μπροστά στην πιθανότητα μίας διάθεσης απομονωτισμού των ΗΠΑ.

Όπως και να’ χει, η κυβέρνηση φαίνεται πως είχε κάνει μία σχετική προεργασία για το ενδεχόμενο εκλογής του Τραμπ κάτι που αποκάλυψε χθες ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς, λέγοντας πως υπήρξαν επαφές με το επιτελείο του νέου προέδρου, οι τελευταίες περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ενδεχομένως, και στο διάστημα που ο πρωθυπουργός και ο ίδιος βρίσκονταν στην Νέα Υόρκη για την ετήσια συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρωθυπουργός απέστειλε χθες το βράδυ επιστολή στον κ. Τραμπ και τον συνεχάρη για την εκλογή του. Αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με τους οποίους συνδέονται διαχρονικά οι δύο λαοί στη βάση κοινών αξιών δημοκρατίας, κράτους δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πάντως –σύμφωνα με κυβερνητική πηγή– ένα από τα ζητήματα που προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου. Πάντως, στην επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πρόθεση να εμβαθυνθεί η συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ προς όφελος των δύο λαών, της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας.

Η κυβέρνηση λέει ότι το αφήγημά της για το ταξίδι του Ομπάμα στην Αθήνα δεν χαλάει. Ακόμη κι αν στελέχη της ΝΔ βιάστηκαν «να απομειώσουν χαιρέκακα την σημασία του», ποντάροντας διαρκώς –όπως λένε στο Μαξίμου– στην καταστροφή της χώρας. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι η επίσκεψη Ομπάμα έχει πολύ μεγάλη σημασία με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα για δεύτερη αξιολόγηση και χρέος, και το γεγονός πως παραμένει έντονο το ενδιαφέρον που δείχνει η αμερικανική διπλωματία για την Ελλάδα και τον ρόλο της στο διεθνές γεωπολιτικό σύστημα.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, εμφανίστηκε ανήσυχος μετά την εκλογή Τραμπ. Ο πρώτος λόγος, όπως είπε, έγκειται στο γεγονός ότι οι θέσεις του νέου προέδρου είναι ασαφείς «κι αυτή αυτή η αυξημένη αβεβαιότητα που προκύπτει κάνει κακό». Ο δεύτερος λόγος κατά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών αφορά την δημοσιονομική πολιτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ