ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάσκεψη των Προέδρων: Σήμερα ΕΣΡ, αλλιώς νόμος

Διάσκεψη των Προέδρων: Σήμερα ΕΣΡ, αλλιώς νόμος
(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Προς ναυάγιο οδεύει η έκτη κατά σειρά Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που συνεδριάζει με αντικείμενο τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Η Διάσκεψη θα ξεκινήσει στις 16:00, μία ώρα αργότερα από το προγραμματισμένο, καθώς γίνονται παρασκηνιακές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης. 

Παρά το γεγονός ότι από το περιβάλλον του Νίκου Βούτση δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι ο Πρόεδρος της Βουλής θα προτείνει για επικεφαλής του ΕΣΡ τον Θανάση Κουτρομάνο, διαμηνύεται προς όλες τις κατευθύνσεις ότι αυτή θα είναι η τελευταία απόπειρα για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα οδηγούν σε ναυάγιο, καθώς η Νέα Δημοκρατία μετά και τη συνεδρίαση του άτυπου συντονιστικού επιμένει στις θέσεις της, ακόμη κι αν υποψήφιος για επικεφαλής του ΕΣΡ είναι ο "εκλεκτός" της Θανάσης Κουτρομάνος. Οι κ.κ. Τσιάρας και Δένδιας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες έθεσαν τρεις προϋποθέσεις για να συναινέσει η αξιωματική αντιπολίτευση:

  • Κατάργηση του νόμου Παππά,
  • Δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού ότι δεν θα είναι 4 οι τηλεοπτικές άδειες που θα δοθούν και,
  • Στελέχωση του ΕΣΡ από προσωπικότητες υψηλού κύρους, τεχνογνωσίας και ανεξαρτησίας.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη βλέπουν θετικά την υποψηφιότητα Κουτρομάνου αν και σύμφωνα με πληροφορίες θα επιμείνουν και στη δική τους πρόταση για τον συνταγματολόγο Γιώργο Σωτηρέλλη. Διαμηνύουν ωστόσο, πως αυτό δεν τους αρκεί και πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να έχει την πλειοψηφία του Συμβουλίου δεν θα στηρίξουν.

Για το ίδιο ζήτημα συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, που υπενθυμίζεται ότι έχει προτείνει τον Μιχάλη Σταθόπουλο για επικεφαλής του ΕΣΡ. Η Σεβαστουπόλεως επιμένει στην υποψηφιότητα Σταθόπουλου και σ' ένα Συμβούλιο χωρίς κομματικούς υπαλλήλους, όπως λένε. Σημειώνουν ωστόσο, πως θα στηρίξουν πιθανή άλλη πρόταση Βούτση αν έχει τη συναίνεση της ΝΔ. Στο Ποτάμι δεν αποδέχονται ως βάση συζήτησης για το ΕΣΡ τα 4 κανάλια.

Το πρωί με ανάρτησή του στο twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης τονίζει ότι «το σήριαλ ΕΣΡ κούρασε. Να σταματήσουμε το κρυφτούλι και να συμφωνήσουμε σε πραγματικά ανεξάρτητη αρχή. Η πρόταση μας δίνει διέξοδο».

Στην Ένωση Κεντρώων ζητούν να στηριχθεί η πρόταση της ΝΔ για τον Θανάση Κουτρομάνο, σε διαφορετική περίπτωση θα ψηφίσουν παρών, όπως το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ