ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγκροτήθηκε το ΕΣΡ

Συγκροτήθηκε το ΕΣΡ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Λευκός καπνός» βγήκε, μετά από πέντε συνεδριάσεις, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, καθώς ψηφίστηκε το νέο ΕΣΡ.

Η πρόταση όπως διαμορφώθηκε και ψηφίστηκε είναι:

Πρόεδρος: Αθανάσιος Κουτρομάνος

Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης

Μέλη: Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Γιώργος Πλειός αντί του κ. Κουφόπουλου, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαρειδάκης.

Για τον κ. Κουφόπουλο, που απεσύρθη της τελικής πρότασης, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης είπε ότι είναι ένας πολύ έγκριτος δημοσιογράφος , αλλά η πρόταση αυτή δεν συζητήθηκε εγκαίρως και "υπήρξε μια προτίμηση για μια άλλη επιλογή". Είπε επίσης και για άλλους προτεινόμενους σε προηγούμενες διασκέψεις, ότι οι αλλαγές έγιναν με τη βούληση να μην υπάρχουν αστερίσκοι.

Είκοσι βουλευτές ψήφισαν «ναι» στην πρόταση του Νίκου Βούτση και τέσσερις δήλωσαν «παρών» (Γιώργος Λαμπρούλης, Θανάσης Παφίλης, Νίκος Παππάς, Μάριος Γεωργιάδης).

Πως ήρθε η πολυπόθητη συναίνεση

«Σήμερα είμαστε απολύτως ώριμοι, έχουν απαντηθεί σειρά ζητημάτων που είχαν τεθεί και είμαστε ώριμοι να περάσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ», ανέφερε ο κ. Βούτσης παρουσιάζοντας τη συμβιβαστική του πρόταση κατά την έναρξη της Διάσκεψης των Προέδρων. Σχολιάζοντας την πρόταση του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Δένδιας είπε ότι «ανοίγει ο δρόμος συνεννόησης».

Είχε προηγηθεί η δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά σύμφωνα με την οποία «το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες» και «ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής».

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης

Ανδρέας Λοβέρδος: Λυπάμαι που δεν το σκεφτήκαμε εμείς

«Λυπάμαι που δεν το σκεφτήκαμε εμείς», είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφερόμενος στον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Αθανάσιο Κουτρομάνο τον οποίο ο κ. Βούτσης πρότεινε για πρόεδρο του ΕΣΡ.

Παράλληλα, χαιρέτισε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι «χαιρόμαστε που οι συνάδελφοι της ΝΔ άλλαξαν στάση».

Παφίλης: Η άποψή μας είναι σταθερή

«Ψηφίζουμε παρών για τους γνωστούς λόγους που αφορούν τον χαρακτήρα των ανεξάρτητων αρχών», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης,

«Αυτή η ψήφος μας δεν είναι συγκυριακή αλλά η άποψή μας είναι σταθερή» πρόσθεσε.

Σπ. Λυκούδης: Υπάρχει το πολιτικό πλαίσιο για τη συγκρότηση του ΕΣΡ

«Εμείς έχουμε έρθει με διάθεση για συνεννόηση», είπε και τόνισε: «Εμείς εκθέσαμε ενστάσεις, αντιρρήσεις και πολεμικές σε όσα διαφωνούσαμε και όπου πιστεύαμε ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε το κάναμε. Δεχθήκαμε και κριτική. Αλλά θέλαμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στις στοιχειώδεις συνταγματικές υποχρεώσεις».

Ο κ. Λυκούδης αναφέρθηκε και στη συμβολή του προέδρου της Βουλής και πρόσθεσε ότι μετά και τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο κ. Βούτσης, υπάρχει το πολιτικό πλαίσιο για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Θανάσης Παπαχριστόπουλος: Έγραψε ο πρόεδρος σήμερα

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δήλωσε στη Διάσκεψη των Προέδρων ότι στηρίζει την πρόταση του Νίκου Βούτση και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει απόψε εκλογή ΕΣΡ.

"Έγραψε ο πρόεδρος σήμερα", ανέφερε χαρακτηριστικά για τις προσπάθειες του Νίκου Βούτση.

Μάριος Γεωργιάδης με επιφυλάξεις

Επιφυλάξεις διατύπωσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης για την πρόταση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση αναφορικά με τον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ.

«Πάμε να συμφωνήσουμε βασιζόμενοι σε προφορικές διαβεβαιώσεις», είπε ο Μάριος Γεωργιάδης ότι «άλλο το θέμα της συναίνεσης και άλλο της συναλλαγής και διανομής λαφύρων».

Τελικώς δήλωσε «παρών».

Β. Μεϊμαράκης: Δέχθηκα φίλια πυρά επειδή συμφώνησα στο όνομα Μορώνη

«Πρέπει να σας απονείμουμε τα εύσημα για τις προσπάθειες σας για συνεννόηση», είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, απευθυνόμενος στον Νίκο Βούτση και πρόσθεσε ότι κανονικά το θέμα του ΕΣΡ θα έπρεπε να έχει λυθεί πολύ νωρίτερα, γιατί η κοινωνία έχει πολύ σοβαρότερα θέματα να αντιμετωπίσει και έχει κουραστεί από την υπόθεση.

«Εγώ συντάσσομαι με το κόμμα μου, αν και δεν συμμετέχω στην εσωκομματική πολιτική για τα πρόσωπα και για τα άλλα ζητήματα που αφορούν το θέμα», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας ότι με την τοποθέτησή του στην προηγούμενη Διάσκεψη δέχθηκε φίλια πυρά, επειδή συμφώνησε στο όνομα του κ. Μορώνη.

Ν. Κακλαμάνης: Η ΝΔ δεν θα θέσει βέτο στην πρόταση Σταθόπουλου

Ο Νικήτας Κακλαμάνης από τη ΝΔ ζήτησε να ολοκληρωθεί απόψε η συγκρότηση του ΕΣΡ και τόνισε ότι αν η πλειοψηφία θέλει τον Μιχάλη Σταθόπουλο για πρόεδρο του ΕΣΡ, αντί για τον Αθ. Κουτρομάνο, η ΝΔ δεν θα θέσει βέτο.

Γ. Τραγάκης: Να δοθεί λύση απόψε

«Δεν πρέπει να φύγουμε σήμερα από εδώ χωρίς να δώσουμε λύση και χωρίς σύνθεση ΕΣΡ», είπε ο Γιάννης Τραγάκης της Νέας Δημοκρατίας.

Τ. Κουράκης: Ευκαιρία να προχωρήσουμε στην εξυγίανση

Την προοπτική της κατάληξης σε συμφωνία της αποψινής συνεδρίασης για το ΕΣΡ, χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, ο οποίος επισήμανε ως ιδιαιτέρως θετική την ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης, για την επίτευξη της λύσης του ζητήματος.

Ταυτοχρόνως, είπε ότι κάποιοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τον λαό για τα τόσα χρόνια ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ενώ χαιρέτισε την δήλωση του Ευ. Μεϊμαράκη να ρυθμιστεί το τοπίο. «Μετά και την σημερινή μέρα είναι η ευκαιρία με σύνεση να προχωρήσουμε στην εξυγίανση», κατέληξε ο κ. Κουράκης.

Σπ. Δανέλλης: Η έκβαση για το ΕΣΡ είναι αποτέλεσμα συναίνεσης

Την πολιτική του ικανοποίηση διότι το κόμμα του έθεσε ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας την εξυγίανση και ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, εξέφρασε ο Σπύρος Δανέλλης, εκ μέρους του Ποταμιού.

Έκρινε ως θέμα ιδιαίτερης σπουδαιότητας να δοθεί το μήνυμα, ότι η έκβαση για το ΕΣΡ δεν είναι αποτέλεσμα συναλλαγής, αλλά συναίνεσης. Τέλος, τόνισε ότι η σύνθεση που προτάθηκε, πλην επιμέρους ζητημάτων, είναι θετική και προσέθεσε ότι το να υπάρξει συνδυασμός των δύο προτάσεων Κουτρομάνου-Σταθόπουλου, θα αποτελέσει τα εχέγγυα επιτυχίας στο δύσκολο έργο του ΕΣΡ.

Δ. Κρεμαστινός: Εμφανές το έλλειμμα της Ανεξάρτητης Αρχής

Την ικανοποίησή του, για την διαφαινόμενη θετική έκβαση της συνεδρίασης για το ΕΣΡ, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Κρεμαστινός, επισημαίνοντας πως γίνεται εμφανές το έλλειμμα της Ανεξάρτητης Αρχής.

Δηλώνοντας την θετική του ψήφο προς το πρόσωπο του προτεινόμενου προέδρου του ΕΣΡ, ο κ. Κρεμαστινός τόνισε ότι ο πρόεδρος της Αρχής πρέπει να πληροί τα εχέγγυα, ώστε όταν απαιτείται να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, όπως απαιτεί το Σύνταγμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ