ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυξήσεις στους υπαλλήλους της Βουλής χωρίς να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός

Αυξήσεις στους υπαλλήλους της Βουλής χωρίς να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός

Μπορεί τα κονδύλια της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της Βουλής να παρουσιάζονται αυξημένα για το 2017, εντούτοις η λειτουργία του Κοινοβουλίου θα στοιχίσει λιγότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι στους πολίτες.

Σύμφωνα με το νέο προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου που αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί το απόγευμα της Τρίτης από την Ολομέλεια του Σώματος, τα κονδύλια είναι μειωμένα κατά περίπου 3 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνα του 2016, υπερκαλύπτοντας –όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμοι κοινοβουλευτικοί παράγοντες- τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Συνολικά ο προϋπολογισμός για το 2017 ανέρχεται σε 132.985.000 ευρώ, μειωμένος κατά 3.031.000 ευρώ σε σχέση με το 2016 (ποσοστό μείωσης 2,23%). Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν, ότι από το 2009 που ξεκίνησε η κρίση οι συνολικές μειώσεις στον προϋπολογισμό της Βουλής, ανέρχονται στο 40%.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι υπάλληλοι της Βουλής θα δουν περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι τους, λόγω της ένταξης τους στο ενιαίο μισθολόγιο. Το ποσό θα ανέλθει σε 2,7 εκατ. ευρώ για το 2017. Οι αυξήσεις είναι της τάξης του 4% και αφορούν όλους όσοι έχουν κάτω από 20 χρόνια υπηρεσίας, που αποτελούν και την μεγάλη πλειοψηφία. Τις ίδιες αυξήσεις θα δουν και οι 600 επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών.

Ο προϋπολογισμός της Βουλής θα επιβαρυνθεί επίσης, κατά περίπου 1,5 εκατ. ευρώ από τη νέα εργοδοτική εισφορά για τα ασφαλιστικά ταμεία που περιλαμβάνονται στον υπό συγκρότηση Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχουν γίνει στοχευμένες προσλήψεις με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών. Αφορούν κυρίως μηχανικούς που θα επιβλέπουν την πορεία των εργασιών στα ιδιόκτητα κτίρια της Βουλής που θα αξιοποιηθούν.

Παρά ωστόσο, τις επιβαρύνσεις αυτές, ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος. Η περιστολή των δαπανών (περίπου 500.000 ευρώ) οφείλεται στις νέες ατομικές συμβάσεις για τις υπηρεσίες καθαριότητας. Όπως είναι ήδη γνωστό, από το περασμένο καλοκαίρι, μετά τη λήξη της σύμβασης με ιδιωτικές εταιρίες καθαριότητας, η Βουλή προέβη σε ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άνεργοι) και γυναίκες που είναι θύματα βίας ή απασχολούνταν σε ιδιωτικά συνεργεία που παρείχαν υπηρεσίες στο Κοινοβούλιο.

Περαιτέρω μειώσεις στον προϋπολογισμό επέφερε και η λύση της σύμβασης μίσθωσης του κτιρίου επί της λεωφόρου Αμαλίας (περίπου 500.000 ευρώ) και η μεταφορά των υπηρεσιών σε ενιαίο κτίριο με χαμηλότερο μίσθωμα, καθώς και η μείωση του μισθώματος ήδη μισθωμένων κτιρίων. «Κόφτης» μπήκε και στις προβλεπόμενες δαπάνες για τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό με την αντικατάσταση μεγάλου μέρους παλιών σταθμών εργασίας με νέους, σύγχρονους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ