ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Παυλόπουλος: Η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα

Π. Παυλόπουλος: Η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα
ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ - Eurokinissi

Σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Ποτίδαια ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας το 1821, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Αθήνα.

«Χωρίς κοινωνικό κράτος Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επισήμανε ότι η μεγαλύτερη τομή με την οποία έχει συνδέσει το όνομα του ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι η αναστήλωση του κοινωνικού κράτους στις ΗΠΑ.

Με αφορμή το Έτος Αριστοτέλη που διανύουμε, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο πνεύμα του Αριστοτέλη και το περιεχόμενο που έδωσε στην έννοια της Δικαιοσύνης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και σημείωσε πως αυτή πρέπει να την υπερασπιστούν όλη η Δύση και η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία της Δύσης, ιδίως η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

Όπως εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος «ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει σήμερα είναι η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους. Το βλέπουμε αυτό όχι μόνο στον τόπο μας, με τα δεινά του λαού μας και την κρίση που έχει ενσκήψει».

Μάλιστα ο ίδιος προσέθεσε πως είναι φανερό και «στην Ευρώπη, γιατί να θυμάστε και να θυμόμαστε ότι τα μορφώματα του φασισμού και του ναζισμού, που αναπτύσσονται, κυρίως προκύπτουν επειδή υπάρχει αυτή η αύξηση των ανισοτήτων και ο κίνδυνος της ρήξης του κοινωνικού ιστού. Να θυμόμαστε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, που θα έρθει σε δυο μέρες, ότι η μεγαλύτερη τομή με την οποία έχει συνδέσει το όνομα του είναι η αναστήλωση του κοινωνικού κράτους στις ΗΠΑ».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι είναι άλλο ο κριτικισμός και άλλο το κοινωνικό κράτος υπογραμμίζοντας πως αναφέρεται «προς όλους εκείνους οι οποίοι θεωρούν ότι η παρουσία του Κράτους δεν πρέπει να είναι τόσο ζωντανή. Συμφωνώ, ο κρατισμός αποτελεί μια πληγή πραγματικά, αλλά ο κρατισμός με την έννοια που τον ξέραμε. Ο κρατισμός δεν συμπεριλαμβάνει το κοινωνικό κράτος»

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο «το κοινωνικό κράτος είναι υποχρέωση του κράτους εκ του Συντάγματος. Και αν θέλετε είναι υποχρέωση του κράτους όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο, λόγω της φύσης και της ιδιοσυγκρασίας του. Γιατί ένα κράτος για να είναι δημοκρατικό το πρώτο το οποίο πρέπει να επιτυγχάνει είναι την ίση μεταχείριση των πολιτών του και τη στήριξη της κοινωνίας του. Χωρίς αυτή δημοκρατία και δη αντιπροσωπευτική Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει».

«Εύχομαι εμείς οι Έλληνες, ο λαός, αυτές τις δύσκολες ώρες, να υπερασπιστούμε αυτό το πνεύμα του Αριστοτέλη και την έννοια της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης και να μεταλαμπαδεύσει αυτό το πνεύμα στην Ευρώπη και πέρα από την Ευρώπη. Ξέρω ότι κάποιοι θα πουν ότι με τον τρόπο αυτό μεγαλοπιανόμαστε. Κάθε άλλο. Τα όρια μας τα γνωρίζουμε. Ξέρουμε όμως την κληρονομιά μας, ξέρουμε και το χρέος μας και αυτό το χρέος να είστε βέβαιοι ότι θα το εκπληρώσουμε στο ακέραιο ομονοούντες, αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι», είπε ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ