ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ελληνικές προσδοκίες από την επίσκεψη Μπαράκ Ομπάμα

Οι ελληνικές προσδοκίες από την επίσκεψη Μπαράκ Ομπάμα

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα την ερχόμενη Τετάρτη στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα καθώς εκτιμάται ότι ο απερχόμενος αμερικανός Πρόεδρος θα μιλήσει για πρώτη φορά για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά τις εκλογές και την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Επί της ουσίας θα είναι η αποχαιρετιστήρια ομιλία του εκτός ΗΠΑ πριν από την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο και σύμφωνα με πληροφορίες ο Ομπάμα θα θελήσει να δώσει το στίγμα του για το πώς βλέπει την νέα εποχή στις ΗΠΑ με την εκλογή Τραμπ αλλά και να μιλήσει για την παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του αποχωρώντας από την προεδρία. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται πως «στο λίκνο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος θα επιβεβαιώσει και την αντοχή των δημοκρατικών αξιών, οι οποίες έχουν συμβάλει τόσο πολύ στην εδραίωση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο».

Η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίσκεψη Ομπάμα και επισημαίνει μέσω κύκλων της ότι αναμένει μία θερμή προεδρική δήλωση για το προσφυγικό όπως επίσης και μία δήλωση στήριξης του προέδρου των ΗΠΑ για το χρέος. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οπωσδήποτε μία δήλωση του αμερικανού Προέδρου για το χρέος «δεν είναι μία απλή δήλωση» προσδοκώντας ότι πιθανότατα θα συνοδεύεται και από ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή.

Το Μαξίμου αξιολογεί ως ιδιαίτερα σημαντική την συνέντευξη-προπομπό του Ομπάμα στην «Καθημερινή» λέγοντας πως και μόνο το γεγονός πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δίνει συγχαρητήρια στον έλληνα πρωθυπουργό είναι ιδιαίτερα σημαντικό την ώρα μάλιστα που η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει από την κυβέρνηση να φύγει και να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη για την έκβαση της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα καθώς ο αμερικανός πρόεδρος θα συνοδεύεται μεταξύ άλλων και από τον υπουργό των Οικονομικών Τζακ Λιού. Ο κ. Λιού κατά την συνάντησή του τον περασμένο Ιούλιο στο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα φέρεται να είχε πει στον πρωθυπουργό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιθυμεί να διευθετηθεί το θέμα του χρέους πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του. Ομοίως ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μπ. Ρόουντς δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες έως ότου ο Πρόεδρο φύγει από τη θέση του».

Η ομιλία Ομπάμα με φόντο τον ιερό βράχο της Ακρόπολης αναμένεται να αποτελέσει ένα καθολικό μήνυμα υπέρ των ιδανικών της Δημοκρατίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παράλληλα θα αναδεικνύει την στάση αξιών, στη βάση του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης τόσο της κυβέρνησης όσο και του ελληνικού λαού προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η στάση της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους πρόσφυγες βάρυνε στην απόφαση Ομπάμα να επισκεφθεί την Ελλάδα πριν από την λήξη της θητείας του.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση εν όψει της άφιξης Ομπάμα ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάνει συνεχείς συσκέψεις για την καλύτερη προετοιμασία της υποδοχής του προέδρου των ΗΠΑ. Επί ποδός θα βρίσκονται 4.000 αστυνομικοί και φυσικά εκατοντάδες αμερικανοί αστυνομικοί που θα συνοδεύουν τον Πρόεδρο Ομπάμα για λόγους ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ