ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ατζέντα του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα

Η ατζέντα του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναχωρεί από τη βάση Άντριους στην Ουάσιγκτον για την Αθήνα, τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016 REUTERS/Kevin Lamarque

Ελληνικό χρέος, προσφυγικό και Κυπριακό αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα των επαφών του Μπάρακ Ομπάμα με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ειδικά το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει ότι αναμένει μία δήλωση στήριξης του αμερικανού προέδρου για την διευθέτηση του ζητήματος του χρέους με βάση και τα όσα έχει πει κατά καιρούς ο ίδιος, προσδοκώντας πως ο Ομπάμα επιθυμεί να κλείσει την οκταετία της διακυβέρνησής του με λύσεις σε ζητήματα που αφορούν την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση εκτιμά δε ότι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η εκλογή Τραμπ ενδεχομένως να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη βούληση της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης να δοθεί μία λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Επομένως, για το Μαξίμου όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά ως τις 20 Ιανουαρίου οπότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα παραδώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον Ντόναλντ Τραμπ. Συγχρόνως όπως υπενθυμίζουν κυβερνητικές πηγές με την λήξη της δεύτερης αξιολόγησης και βάσει της απόφασης της 24ης Μαϊου θα πρέπει να εξειδικευτούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος –στην συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου– κι εκεί συγχρόνως να εξειδικευθούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν υποτιμά ούτε την αναγνώριση από πλευράς Ομπάμα των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης για το προσφυγικό πρόβλημα, ούτε επίσης την θερμή ανταπόκριση της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας στην στήριξη των προσφύγων. Και επιπλέον επιμένει στο περιεχόμενο της τελευταίας συνέντευξης Ομπάμα στην Καθημερινή όπου μεταξύ άλλων συγχαίρει τον Αλέξη Τσίπρα για την διαχείριση της κρίσης σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση που όπως λένε στο Μαξίμου επικρίνει την κυβέρνηση και ζητά να φύγει από την εξουσία οδηγώντας την χώρα σε εκλογές.

Το Μαξίμου είχε πρόσθετους λόγους να εμφανίζεται ικανοποιημένο χθες δεδομένων των τελευταίων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι το ΑΕΠ καταγράφει μεγέθυνση της τάξης του 1,5% για το γ’ τρίμηνο του 2016 έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2015 και επίσης 0,5% έναντι του προηγούμενου τριμήνου του 2016. «Η ελληνική οικονομία δεν έχει γνωρίσει αντίστοιχο ρυθμό μεγέθυνσης από το πρώτο τρίμηνο του 2008», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Συγχρόνως κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν πως οι ρυθμοί αυτοί αναμένεται να προκαλέσουν και αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Την ώρα άφιξης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα το οικονομικό επιτελείο θα ξεκινά τον νέο γύρο διαπραγμάτευσης με την τρόικα με στόχο να υπάρξει πολιτική συμφωνία έως το eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ