Τα «πυρομαχικά» της Κυβέρνησης για τα καύσιμα, οι μαζικές περιοδείες και ο «δύσκολος χειμώνας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSIΤουλάχιστον 100 εκ. ευρώ φαίνεται να υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα, ως «δημοσιονομική εφεδρεία» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου με το Ιράν στα καύσιμα.
Η Κυβέρνηση σε μία λογική αυτοσυγκράτησης όπως λένε γαλάζιοι, κρατά «χαμηλά τη μπάλα» ευελπιστώντας πως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κάποια στιγμή θα σταθεροποιηθεί καθώς τα δημοσιονομικά αποθέματα είναι περιορισμένα.
Τα «πυρομαχικά» για την οικονμία
Το «μαξιλάρι» των 200 εκ. ευρώ ήταν μέρος του συνολικού δημοσιονομικού περιθωρίου που δημιουργήθηκε από την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού και την πορεία των φορολογικών εσόδων, αλλά επιλέχθηκε να μην κατανεμηθεί ολόκληρο μέχρι τώρα, ώστε να παραμείνει διαθέσιμο ως εφεδρεία για έκτακτες παρεμβάσεις εάν ο πόλεμος προκαλούσε μεγαλύτερο οικονομικό κόστος.
Η τελευταία παρέμβαση της Κυβέρνησης είναι της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Έχουν μείνει κάποια διαθέσιμα, γιατί η Κυβέρνηση θεωρεί πολύ πιθανό η συνεχιζόμενη κρίση να απαιτήσει περισσότερες παρεμβάσεις.
Η «παράταση» και ο «δυσκολος χειμώνας»
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και καθώς προσεγγίζουμε τη ΔΕΘ, ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση και μετά τον Αύγουστο στα μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών στα καύσιμα άφησαν χθες, το ένα μετά το άλλο, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε πως η συνέχιση των πολέμων στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε νέες πληθωριστικές πιέσεις, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα.
«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τους δύο πολέμους στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος, με πολύ μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις», ανέφερε και πρόσθεσε «δεν είμαστε θεατές. Είμαστε πάνω από το πρόβλημα και κάνουμε παρεμβάσεις», προσθέτοντας ότι, σε περίπτωση που η διεθνής κατάσταση παραμείνει δύσκολη, δεν αποκλείεται να απαιτηθεί παράταση αντίστοιχων μέτρων και μετά τον Αύγουστο.
Η λογική της Κυβέρνησης είναι πως αν είχε υιοθετήσει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και είχε πάρει τα μέτρα που κατά καιρούς προτείνονται, τα οποία θεωρεί ότι ουδέποτε κοστολογήθηκαν, δεν θα υπήρχε κανένα δημοσιονομικό περιθώριο.
«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια»
Στο ζήτημα της ανόδου της τιμής των καυσίμων αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης. «Είναι παγκόσμιο πρόβλημα, πανευρωπαικό, μας ανησυχεί αλλά δεν μπορούμε εμείς με το μέγεθος της χώρας μας να αλλάξουμε τον ρου των πραγμάτων παγκοσμίως» τόνισε αλλά υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.
Μαζική έξοδος στην περιφέρεια
Λίγο πριν εκπνεύσει ο Ιούλιος και έρθουν κάποιες ημέρες ξεκούρασης για αρκετά κυβερνητικά στελέχη, η Κυβέρνηση εξορμά στην περιφέρεια.
Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το νοσοκομείο Λέρου, όπου έχουν ολοκληρωθεί έργα ανακαίνισης σε πολλές εγκαταστάσεις, το λιμάνι, όπου έχουν γίνει σημαντικές εργασίες αποκατάστασης, και το ξενοδοχείο «Λέρος», το οποίο αποκαταστάθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει παραχωρηθεί στον Δήμο του νησιού.
Ενώ την Τετάρτη, το πρωί, θα επισκεφθεί το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του Αγαθονησίου και το Διαχρονικό Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.
«Εκστρατεία» στη Δυτική Μακεδονία
Ταυτόχρονα σήμερα θα πραγματοποιηθεί περιοδεία 7 Υπουργών στη Δυτική Μακεδονία με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, του υπουργού Υποδομών Χρίστου Δήμα, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Θανάση Κοντογεώργη, του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκου Τσάφου, του υφυπουργού Ανάπτυξης Λάζαρου Τσαβδαρίδη και του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστα Καραγκούνη.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το «κυνήγι» του ενός δισεκατομμυρίου και οι παροχές - Η ΔΕΘ ανάβει το πολιτικό φυτίλι
Μαρινάκης για επιπλέον μείωση στο diesel: Όσο υπάρχουν ανάγκες και περιθώρια, θα παρεμβαίνουμε
Το «φρένο» Μητσοτάκη στις εκλογές και ο σχεδιασμός για αυτοδυναμία
Στη Λευκωσία ο Γκουτέρες: Το «τελευταίο τανγκό» για το Κυπριακό και η σημαία του Ψευδοκράτους
08:28
Vodafone Ελλάδος: Αυξημένα τα έσοδα από υπηρεσίες στο α’ τρίμηνο - Στροφή στις συνδρομές συμβολαίου
08:18
Νέα πτώση στις τιμές πετρελαίου μετά την εκεχειρία ΗΠΑ και Ιράν: Στα 88,36 δολάρια το Brent
08:13
Κορινθία: Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη φονική έκρηξη - Το χρονικό και τα σενάρια
08:11