ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Ομπάμα: Οι 30 ώρες του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα

Επίσκεψη Ομπάμα: Οι 30 ώρες του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας φθάνει στην Αθήνα, πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του, το πρωί της Τρίτης ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών στις 30 ώρες που θα βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους.

Πρώτος σταθμός του προέδρου των ΗΠΑ μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα είναι το Προεδρικό Μέγαρο, όπου στις 13:30 θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με την Προεδρική Φρουρά να αποδίδει τιμές, ενώ θα γίνει και ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδας και ΗΠΑ.

Μία ώρα αργότερα ο Μπαράκ Ομπάμα, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες, πριν προβούν σε κοινές δηλώσεις.

Στις 19:30, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, θα παρακαθίσει σε δείπνο, που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο θα φωταγωγηθεί. Στο δείπνο θα παρακαθίσουν περί τα 130 άτομα, μεταξύ των οποίων και μέλη της αμερικανικής αποστολής που συνοδεύει τον Μπαράκ Ομπάμα.

Πλην του οικοδεσπότη Προκόπη Παυλόπουλου, στο δείπνο προς τιμήν του προέδρου των ΗΠΑ θα παρακαθίσουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, καθώς και ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, οι πρέσβεις των ΗΠΑ στην Αθήνα και της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, πρυτάνεις πανεπιστημίων, οι πρόεδροι του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ, κ.κ. Φέσσας και Μίχαλος, καθώς και ο πρόεδρος των Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο στο δείπνο έχουν προσκληθεί και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, Κωστής Στεφανόπουλος και Κάρολος Παπούλιας, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό αν τελικά θα παραστεί κάποιος εξ αυτών, ενώ δεν έχουν λάβει πρόσκληση βουλευτές, πρώην πρωθυπουργοί ή αρχηγοί κομμάτων, με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη να εκφράζει δημοσίως την δυσαρέσκειά του, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη απόφαση που «προδίδει κλειστοφοβική διπλωματία και δείχνει ότι εμποδίζουν κάποιοι τον αμερικανό πρόεδρο να γίνει γνώστης των θέσεων των υπολοίπων κομμάτων».

Στο δείπνο δεν θα παρακαθίσουν οι σύζυγοι των προσκεκλημένων, βάσει Πρωτοκόλλου, δεδομένου ότι τον αμερικανό πρόεδρο δεν συνοδεύει η σύζυγός του Μισέλ.

Τι περιλαμβάνει το μενού

Οι σεφ που έχουν αναλάβει την επιμέλεια του δείπνου, Στέφανος Τσιαμπαλής και Θανάσης Σκούρας, φρόντισαν να ενημερωθούν τόσο για τις συνήθειες, όσο και για τις προτιμήσεις του αμερικανού προέδρου σε ό,τι αφορά το φαγητό, πριν οριστικοποιήσουν το μενού.

Έτσι, οι δύο σεφ κατέληξαν σύμφωνα με δημοσίευμα του «ΒΗΜΑτοδότη», πως θα σερβίρουν ως πρώτο πιάτο γαρίδες με ρύζι και κυρίως πιάτο σφυρίδα με βραστά λαχανικά. Τα πιάτα θα συνοδεύονται από λευκό κρασί, ενώ ως επιδόρπιο θα σερβίρουν γλυκό με κάστανα.

Στο τέλος θα προσφέρουν καφέ φίλτρου ή τσάι, ανάλογα με τις προτιμήσεις των προσκεκλημένων.

Ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, όμως πριν την αναχώρησή του για τη Γερμανία, επόμενο σταθμό της περιοδείας του, θα εκφωνήσει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η επιθυμία του ήταν να εκφωνήσει ομιλία στον λόφο της Πνύκας, με φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ωστόσο για λόγους ασφαλείας η αμερικανική αντιπροσωπεία έκρινε ότι θα ήταν καλύτερα η ομιλία να μην γίνει σε ανοιχτό χώρο, μετά και το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε στην πρεσβεία της Γαλλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ