ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Ομπάμα: Το μήνυμα που κομίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή περιοδεία του

Επίσκεψη Ομπάμα: Το μήνυμα που κομίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή περιοδεία του
REUTERS/Yuri Gripas

Να καθησυχάσει τις ανησυχίες των συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών για πιθανό αναπροσανατολισμό της αμερικανικής διπλωματίας υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, θέλησε ο Μπαράκ Ομπάμα λίγο πριν αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον για την τελευταία του περιοδεία στην Ευρώπη ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει απόλυτη συνέχεια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και ότι η χώρα του θα παραμείνει «φάρος ελπίδας» για τον κόσμο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ «εξέφρασε μεγάλο ενδιαφέρον για τη διατήρηση των στρατηγικών σχέσεων των ΗΠΑ». Κατά συνέπεια, «ένα από τα μηνύματα που είμαι σε θέση να κομίσω είναι η δέσμευσή του (Τραμπ) απέναντι στο ΝΑΤΟ και την διατλαντική συμμαχία», διαβεβαίωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο υποψήφιος Τραμπ έχει δεσμευθεί ότι «θα σκίσει» την συμφωνία για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, μία διεθνή συμφωνία που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις μεγάλες δυνάμεις με τον Ιράν επί χρόνια και συνομολογήθηκε στις 14 Ιουλίου 2015.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε επίσης ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία του ΟΗΕ για το Κλίμα, που υπογράφηκε στο Παρίσι στο τέλος του 2015.

Ομως για τον Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος Τραμπ θα δυσκολευτεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του διότι «γίνεται πιο δύσκολο να διαλύσει κανείς κάτι που λειτουργεί...μία εξαιρετική συμφωνία...που εμποδίζει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Το ίδιο ισχύει και σε άλλες περιστάσεις, για παράδειγμα για τη συμφωνία του Παρισιού κατά την κλιματικής αλλαγής, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ