ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην εξεταστική της Βουλής ο υπεύθυνος οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ

Στην εξεταστική της Βουλής ο υπεύθυνος οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI/ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Εξυπηρετούμενο είναι το δάνειο που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον υπεύθυνο οικονομικών του κόμματος Δημήτρη Δαρειώτη που καταθέτει από το πρωί στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση δανειοδότησης κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ.

«Έχει ήδη εξοφληθεί το 70-71% του δανείου των 27 εκατ. ευρώ που είχε λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2002 από την ΕΤΕ», ανέφερε και πρόσθεσε πως το υπόλοιπο της οφειλής του ΣΥΡΙΖΑ προς την τράπεζα, σήμερα ανέρχεται στα 7.950.000 ευρώ. Μόνον φέτος, όπως είπε, πληρώθηκαν 1,2 εκατ. ευρώ για το κεφάλαιο του δανείου.

Ένταση σημειώθηκε όταν οι βουλευτές της ΝΔ Νότης Μηταράκης και Κώστας Τζαβάρας αναφέρθηκαν στην υπόθεση με το κτίριο που στεγάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου, θέτοντας θέμα νόμιμης μεταβίβασης.

«Η διαδικασία μεταβίβασης του ακινήτου έγινε με όλη τη νόμιμη διαδικασία», είπε και διευκρίνισε πως το 1990 η ΕΑΡ αγόρασε το ακίνητο από την ΙΖΟΛΑ έναντι ποσού 115 εκατ. δραχμών. Για την αποπληρωμή του δανείου πήρε δάνειο 80 εκατ. από την Ιονική -Λαϊκή Τράπεζα, το οποίο δεν εξυπηρετήθηκε. Με την αποχώρηση του ΚΚΕ οι υπόλοιπες δυνάμεις, στο πρώτο ιδρυτικό συνέδριο τον Ιούνιο του 1992, όπου ο Συνασπισμός έγινε ενιαίο κόμμα, η ΕΑΡ ενσωματώθηκε με όλα της τα περιουσιακά στοιχεία. «Το κτήριο περιήλθε στην ιδιοκτησία του νέου κόμματος, με τις διαδοχικές μετονομασίες του, που σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το δάνειο ανέλαβε να εξοφλήσει ο Συνασπισμός το 1997 και εξοφλήθηκε με 175 εκατ. δραχμές, όπως και άλλα χρέη της ΕΑΡ. Εξοφλήθηκε ολοσχερώς», είπε.

Παραδέχθηκε πάντως, οτι ο ΣΥΡΙΖΑ λάμβανε δάνεια με εγγύηση την εκχώρηση της μελλοντικής κρατικής επιχορήγησης. «Το 2010 βάλαμε ως εγγύηση την επιχορήγηση των ετών 2015 έως 2018, ενέργεια που βασιζόταν στην ιστορική πορεία του κόμματος στη Βουλή και την ευρωβουλή», είπε, προκαλώντας την αντίδραση του Νότη Μηταράκη που σχολίασε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά εδανειοδοτείτο με τα ίδια ακριβώς κριτήρια που ίσχυαν και για τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία σήμερα κατηγορεί».

Στην ερώτηση του Γιώργου Μαυρωτά από το Ποτάμι αν έχει επιβληθεί πρόστιμο στον ΣΥΡΙΖΑ για αφισοκόλληση, απάντησε θετικά, λέγοντας πάντως, ότι «το οποίο πληρώνουμε κανονικά».

Συμπλήρωσε ακόμη, ότι στο κτίριο παρέμεινε η έδρα του Συνασπισμού και πως το ΑΦΜ είναι το ίδιο. «Όταν η τράπεζα ζήτησε κάποια εγγύηση, το κάναμε γιατί ξέραμε ότι το κτίριο μας ανήκει. Και όταν έφυγε η ΔΗΜΑΡ δεν υπήρξε αμφισβήτηση ότι το κτίριο μας ανήκει», είπε. Υποστήριξε ακόμη, ότι υπήρξαν αβελτηρίες και καθυστερήσεις στην μεταγραφή που δεν συνδέονται όμως με θέματα ιδιοκτησίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ