ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ.Μουζάλας: Ορισμένες χώρες θέτουν ρατσιστικά κριτήρια για τους πρόσφυγες

Γ.Μουζάλας: Ορισμένες χώρες θέτουν ρατσιστικά κριτήρια για τους πρόσφυγες
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας Eurokinissi/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει την “επιλογή” προσφύγων από τις χώρες που γίνεται η μετεγκατάσταση αλλιώς θα μετατραπεί σε μια ντροπιαστική “αγορά ανθρώπων”, δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη δήλωση αποτέλεσε το γεγονός ότι χώρες, όπως η Σλοβακία, έχουν εκφράσει προτίμηση σε χριστιανούς πρόσφυγες ενώ η Ουγγαρία υποστηρίζει ότι ο μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων μεταναστών αποτελεί απειλή για τις “χριστιανικές αξίες της Ευρώπης”. Ο κ. Μουζάλας, επιπλέον, καταγγέλλει, ότι η Ελλάδα δυσκολεύεται να στείλει πρόσφυγες σε άλλες χώρες –δεν τις κατονομάζει- θέτουν ρατσιστικά κριτήρια προκειμένου να τους δεχθούν.

"Οι απόψεις όπως, "θέλουμε 10 χριστιανούς" ή "75 μουσουλμάνους" ή "τους θέλουμε ψηλούς, ξανθούς, με γαλανά μάτια και τρία παιδιά" προσβάλλουν την προσωπικότητα και την ελευθερία των προσφύγων. Η Ευρώπη θα πρέπει να ταχθεί κατηγορηματικά κατά", είπε ο κ. Μουζάλας και κάλεσε τις Βρυξέλλες να υιοθετήσουν αυστηρές ποσοστώσεις.

Όσον αφορά τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων, ο υπουργός Μετανάστευσης δήλωσε ότι, σε ένα μήνα θα αρχίσουν τη λειτουργία τους σε Λέσβο, Κω, Χίο, Λέρο και Σάμο.

Κάλεσε επίσης την ΕΕ να αντιμετωπίσει γενναιόδωρα την Τουρκία, παρέχοντάς της "κίνητρα και ανταμοιβές", όπως οικονομική στήριξη για να φιλοξενεί τους πρόσφυγες στο έδαφός της, και είπε ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να εξετάσουν μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των λιμενικών αρχών τους.

Η Ελλάδα ελπίζει ότι με την παύση των μεταναστευτικών ροών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα προετοιμαστεί καλύτερα για το επόμενο καλοκαίρι. Όμως, ο κ. Μουζάλας προειδοποίησε ότι "αν αύριο πέσει η Δαμασκός", καμιά θαλασσοταραχή δεν θα σταματήσει τους πρόσφυγες. "Η ροή θα αυξηθεί και ο αριθμός των θανάτων θα αυξηθεί", κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ