ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας για Κυπριακό: Λύση χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εγγυήσεις

Αλ. Τσίπρας για Κυπριακό: Λύση χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εγγυήσεις
Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

«Στηρίζουμε σταθερά την προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «λύση χωρίς κατοχικά στρατεύματα και με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων» και πρόσθεσε ότι η δίκαιη λύση του Κυπριακού αποτελεί κρίσιμο και πρωταρχικό εθνικό στόχο και για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.

«Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένων των κρίσιμων στιγμών οι συνομιλίες για το Κυπριακό αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα που ξεκίνησε από την παράνομη εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει και να ενθαρρύνει τις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση του Κυπριακού.

"Πρόοδος αλλά και διαφορές"

Από την πλευρά του ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα είναι προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι ενημέρωσε εφ’ όλης της ύλης τον κ. Τσίπρα για την πρόοδο επί του εδαφικού και τις προοπτικές που προδιαγράφονται, για τα επόμενα στάδια της διαδικασίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι συνεχίζουν να υπάρχουν και σημαντικές διαφορές.

«Δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος να είναι υπό την εγγύηση οποιασδήποτε χώρας ιδιαίτερα με την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων», δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Τίποτα δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθεί».

Εκτίμησε ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης για ένα σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος, με μία ιθαγένεια και διασφάλιση των απαραιτήτων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και η άλλη πλευρά θα δείξει «την ίδια καλή διάθεση και κατανόηση».

Τέλος, ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την άριστη συνεργασία και την αμέριστη συμπαράσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ