ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπάρακ Ομπάμα, ημέρα 2η: Με τον αέρα του ηγέτη μίλησε στον καθένα ξεχωριστά

Μπάρακ Ομπάμα, ημέρα 2η: Με τον αέρα του ηγέτη μίλησε στον καθένα ξεχωριστά
REUTERS/Yannis Behrakis

Όλοι όσοι βρίσκονταν στο θέατρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, είχαν σηκωθεί από τις καρέκλες τους και τον χειροκροτούσαν. Κάποιοι ζητωκραύγαζαν. Εκείνος τους χαμογελούσε από τη σκηνή καθώς τους χαιρετούσε, μάλιστα έστρεψε το βλέμμα του προς όλες τις κατευθύνσεις, από την πλατεία μέχρι το τελευταίο διάζωμα, τέσσερα στο σύνολο.

Δεν πρόκειται για την αποθέωση ενός σούπερ σταρ του καλλιτεχνικού στερεώματος αλλά για έναν σούπερ σταρ της πολιτικής. Ο Μπαράκ Ομπάμα με την πληθωρική προσωπικότητα του γέμισε την σκηνή.

Η ομιλία του έκανε όσους ήταν εκεί να χαλαρώσουν από τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας και την έντονη παρουσία των αμερικανών πρακτόρων, οι οποίοι ήταν πολλοί και παντού!

Κι αυτό συνέβη διότι ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν χαλαρός. Ο τελευταίος λόγος που έβγαλε από την θέση του πλανητάρχη δεν ήταν ξύλινος -όπως έχουμε συνηθίσει τους περισσότερους πολιτικούς να μιλούν. Επικοινωνούσε με τον κόσμο. Αστειευόταν.

20161116 140251

πηγή: CNN Greece

Μπορεί η ομιλία του να έγινε από το βάθρο, όπως ορίζει το πρωτόκολλο. Έμοιαζε όμως ότι απευθυνόταν στον καθέναν από τους παρευρισκόμενους ξεχωριστά.

Έκανε όμως και κάτι ακόμη. Μίλησε στην γλώσσα μας και πάντα όταν ένας λαός ακούει την γλώσσα του από τα χείλη κάποιου ξένου αυτόματα νιώθει πιο φιλικά.

20161116 140259 copy copy

«Γεια σας», «καλησπέρα», «φιλοξενία», «σπανακόπιτα» , «φουστανέλα», «δημοκρατία», «δήμος», «κράτος» και «φιλότιμο», ήταν οι ελληνικές λέξεις που ακούστηκαν από το στόμα του Αμερικανού προέδρου και έκαναν πολλούς να χαμογελάσουν.

Στο πρώτο διάζωμα λίγο πιο πέρα από τους διαπιστευμένους των μέσων ενημέρωσης ήταν μια ομάδα γυναικών. Καθ' όλη την διάρκεια της ομιλίας του στέκονταν όρθιες και τον κοιτούσαν με δέος. Στο κεφάλι τους φορούσαν μαντήλες όπως οι περισσότερες μουσουλμάνες και άκουγαν με χαρά τον Μπαρακ Ομπάμα να λέει ότι «η δημοκρατία μπορεί να γεφυρώσει όλες τις διαφορές».

20161116 143619

πηγή: CNN Greece

Όταν τελείωσε η ομιλία άκουγες σε όλα τα πηγαδάκια να λένε πόσο περήφανοι ένιωσαν όλοι ακούγοντας τον πλανητάρχη να εξυμνεί την δημοκρατία και την γενέτειρα της, την Ελλάδα.

Από την αρχή της εκδήλωσης όμως υπήρχε ένα διαφορετικό κλίμα από αυτό που έχουμε συνηθίσει.

Όποιος κι αν ήσουν, όσο «βαρύ» όνομα κι αν είχες, με όποια ιδιότητα κι αν είχες πάει σε αυτό το γεγονός θα έπρεπε να περιμένεις στην ουρά σχεδόν για μια ώρα προκειμένου να περάσεις από τον έλεγχο του προσωπικού ασφαλείας της Αμερικάνικης Πρεσβείας.

20161116 114551

πηγή: CNN Greece

20161116 114555

πηγή: CNN Greece

Τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας όμως δεν τελείωναν εκεί. Ακόμη και οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι πήγαιναν στις θέσεις τους ανά ομάδες, συνοδεία κάποιου από το προσωπικό της πρεσβείας. Το ίδιο ακριβώς συνέβαινε ακόμη και στην περίπτωση που ήθελε κανείς να πάει στην τουαλέτα –ανά ομάδες και με συνοδεία.

20161116 122105 1

πηγή: CNN Greece

20161116 113754 copy

πηγή: CNN Greece

Οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσίων που είχαν έρθει μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στέκονταν σε κάθε διάδρομο, μπροστά από κάθε πόρτα. Κανείς δεν έβγαινε, ούτε έμπαινε χωρίς την έγκριση τους.

Τα κινητά είχαν νεκρώσει. Η μόνη επικοινωνία με τον έξω κόσμο ήταν μέσω ασύρματου ίντερνετ (επικοινωνία που μπορεί να ελεγχθεί).

Στο τέλος όμως κανείς δεν παραπονέθηκε ούτε για τα μέτρα, ούτε για την αναμονή γιατί αυτό που είχαν να «επεξεργαστούν» όλοι ήταν η γεμάτη με μηνύματα ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ.

Υπήρξε κι ένα κοινό συμπέρασμα, ο Μπάρακ Ομπάμα έχει την στόφα ενός ηγέτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ