ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Ομπάμα: Πώς αποτιμά η ελληνική πλευρά την επίσκεψη του πλανητάρχη

Επίσκεψη Ομπάμα: Πώς αποτιμά η ελληνική πλευρά την επίσκεψη του πλανητάρχη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρετά, καθώς επιβιβάζεται στο Air Force One, αναχωρώντας για τη Γερμανία, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016, μετά τη διήμερη, επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα REUTERS/Michalis Karagiannis

Ο Μπαράκ Ομπάμα έφυγε αφήνοντας την ελληνική κυβέρνηση να ελπίζει ότι οι απόψεις του για την διευθέτηση του δημοσίου χρέους δεν θα περιοριστούν μόνο στην εκπομπή πολιτικών μηνυμάτων αλλά ότι θα μετουσιωθούν και σε πολιτικές κινήσεις που θα φανούν το επόμενο διάστημα.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλησε να αφήσει χθες τις δηλώσεις Σόιμπλε και άλλων γερμανών αξιωματούχων για το χρέος να χαλάσουν το θετικό κλίμα που δημιούργησαν οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου για την ανάγκη ελάφρυνσής του και τον τερματισμό της λιτότητας. Η κυβέρνηση άλλωστε επιμένει ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι σαφή και οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup της 24ης Μαϊου πρέπει να τηρηθούν από όλες τις πλευρές.

Κυβερνητικές πηγές αξιολογούν ως απολύτως θετική την παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. «Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε επιτυχώς» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτηρίζοντας το ταξίδι Ομπάμα στην Αθήνα παγκόσμιας σημασίας γεγονός.

Η κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει τις αρνητικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την προοπτική ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Και θέλησε να επαναλάβει την σημασία των μηνυμάτων που έστειλε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράζοντας εμμέσως την πεποίθηση πως ο Ομπάμα δεν θα μείνει μόνο στα λόγια αλλά θα προχωρήσει και σε πρωτοβουλίες στήριξης της ελληνικής πλευράς.

Ως εκ τούτου ανεξάρτητα από τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών το Μαξίμου περιμένει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ θα προσπαθήσει να ασκήσει επιρροή ούτως ώστε να υπάρξει να λύση για το χρέος που θα επιτρέψει την χώρα μας να μπει το επόμενο διάστημα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να βγει στις αγορές.

Άλλωστε στην συνάντηση Τσίπρα-Ομπάμα έγινε σύμφωνα με πληροφορίες πολύ αναλυτική συζήτηση για την διαπραγμάτευση και την διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης με τον αμερικανό πρόεδρο να επισημαίνει ότι θα βοηθήσει στην κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος του χρέους.

Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ρητορική του και για το γεγονός ότι επενδύει στην καταστροφολογία και τον μηδενισμό καταγγέλλοντάς τον μάλιστα ότι υπονομεύει όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά την ίδια την χώρα. Έστειλε δε μήνυμα στην Πειραιώς πως και μόνο η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ σε μία χώρα είναι πολιτική πράξη.

Κατά τα άλλα κύκλοι του Μαξίμου αποκάλυψαν μέρος της συνομιλίας που είχαν Τσίπρας και Ομπάμα στο Προεδρικό Μέγαρο και στο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμήν του αμερικανού ηγέτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μοιράστηκε το Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας προσκάλεσε για διακοπές στην Ελλάδα το επόμενο καλοκαίρι την οικογένεια Ομπάμα, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή. Επίσης ο Ομπάμα φέρεται να ζήτησε να διατηρήσουν προσωπική επικοινωνία και επίσης να συνεχιστεί η επικοινωνία μεταξύ των επιτελείων τους.

Ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε περισσότερο σαν φίλος και εξομολογήθηκε στον Τσίπρα ότι τα οκτώ χρόνια στον Λευκό Οίκο ήταν αρκετά δύσκολα, ωστόσο σ’ αυτήν την πορεία είχε ως στήριγμά του την σύζυγό του Μισέλ Ομπάμα. Η οικογένεια του απερχόμενου προέδρου θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον για τα επόμενα δύο χρόνια έως ότου τελειώσει το σχολείο της μικρής κόρης του ζεύγους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε να γνωρίζει λεπτομέρειες για τη ζωή του Αλέξη Τσίπρα, την οικογένεια με τους δύο γιους του και ενδιαφέρθηκε να μάθει πώς και για ποιον λόγο ασχολήθηκε από τα μαθητικά χρόνια με την πολιτική. Επίσης ο πλανητάρχης ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα πώς αισθάνθηκε όταν εξελέγη σε νεαρή ηλικία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αργότερα πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ