ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσγείωση της κυβέρνησης στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης

Προσγείωση της κυβέρνησης στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης
Eurokinissi

Στο πιο κρίσιμο σημείο εισέρχεται το επόμενο διήμερο η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο πλαίσιο της προσπάθειας κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης πριν από την αποχώρηση των εκπροσώπων της τρόικας.

Τα ανοιχτά θέματα στην διαπραγμάτευση παραμένουν ως εκκρεμότητες, ωστόσο η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι οι διαβουλεύσεις στο Χίλτον θα οδηγήσουν στο τελικό κείμενο της πολιτικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) που θα φθάσει στο επόμενο Euroworking Group για να καταλήξει στις 5 Δεκεμβρίου στα χέρια του Γερούν Ντάινσελμπλουμ.

Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει, ωστόσο «χρειάζεται ακόμη δουλειά» καθώς για παράδειγμα στα εργασιακά υπάρχουν μαύρες τρύπες οι οποίες οφείλονται κυρίως στην σκληρή στάση που ακολουθεί μέχρι τώρα το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση πιστεύει ωστόσο ότι στην διαπραγμάτευση έχει ως πλεονέκτημα την έκθεση της επιτροπής σοφών για τα εργασιακά η οποία κινείται πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις παρά στις αξιώσεις των δανειστών. Μία από τις εκκρεμότητες σχετίζεται με τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018 καθώς τότε με το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% θα πρέπει να αποδοθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ύψους 750 εκ. ευρώ από πόρους οι οποίοι ακόμη δεν έχουν συμφωνηθεί. Οπωσδήποτε πάντως για το κλείσιμο των δημοσιονομικών στόχων θα γίνει αναδιάρθρωση των κοινωνικών δαπανών και των επιδομάτων πρόνοιας ενώ αναμένεται να γίνουν και κάποιες μειώσεις στις δαπάνες της άμυνας.

Η κυβέρνηση συντηρεί ψηλά στην ατζέντα της την κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για την οικονομία κι αυτό με αφορμή τις διαπιστώσεις της ΝΔ ότι πανηγυρίζει για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν καλύτερους τους δείκτες της ανάπτυξης για το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Το Μαξίμου απαντά ότι καμία κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει για την θετική πορεία της οικονομίας και υπενθυμίζει τις δηλώσεις του εκπροσώπου της πως «δική μας δουλειά είναι οι αριθμοί να μπορέσουν να αντανακλώνται και στην καθημερινότητα των πολιτών, αυτό είναι κομβικό ζήτημα και δεν το παραβλέπουμε». Εκ παραλλήλου το Μαξίμου κατηγορεί τον υπεύθυνο οικονομικών της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα πως συνεχίζει την φαντασιόπληκτη ρητορική του success story της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ