ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναμέτρηση της κυβέρνησης με τον χρόνο και την τρόικα εν όψει Eurogroup

Αναμέτρηση της κυβέρνησης με τον χρόνο και την τρόικα εν όψει Eurogroup
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατα την είσοδο του σε κεντρικό ξενοδοχείο της ΑΘήνας, για τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016 EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου

Συγκεντρωμένη στην μάχη της διαπραγμάτευσης είναι η κυβέρνηση γνωρίζοντας πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πρέπει να κλείσει η πολιτική συμφωνία με την τρόικα για την δεύτερη αξιολόγηση ούτως ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αυτή να επικυρωθεί ανοίγοντας την συζήτηση για το χρέος.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να υπερπηδήσει τα εμπόδια που υπάρχουν στην διαβούλευση με τους θεσμούς και να καλύψει την απόσταση που παρατηρείται ως τώρα στο θέμα των εργασιακών, των δημοσιονομικών στόχων για το 2018 σε συνδυασμό με την χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις επιχειρήσεις.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους θεσμούς και στους συνομιλητές του εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία αρκεί για παράδειγμα το ΔΝΤ να μην διατηρήσει άκαμπτη στάση για τα εργασιακά.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά για το 2018 εκτιμάται ότι τα 750 εκατομμύρια ευρώ που πρέπει να εξευρεθούν για το ΚΕΑ μπορούν να αντληθούν από μείωση στις δαπάνες για την άμυνα καθώς και από την αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων που δίνονται σήμερα σε αδύναμες ομάδες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην περικοπή των επιδομάτων για κάποιες τρίτεκνες οικογένειες αναλόγως των εισοδημάτων τους κι ενδεχομένως για οικογένειες που λαμβάνουν επιδόματα για να συντηρούν τα παιδιά τους που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις. Όμως κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να μπει μαχαίρι στα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα.

Συγχρόνως φαίνεται πως η κυβέρνηση θα κρατήσει ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας και με το επιτελείο του Μπάρακ Ομπάμα. Η συζήτηση που έγινε με τον Αμερικανό Πρόεδρο και τους επιτελείς του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ήταν σε βάθος, θα συνεχιστεί και μάλιστα χθες σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές έγινε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον έλληνα υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον σύμβουλο του αμερικανού προέδρου για θέματα οικονομίας Γουόλυ Αντεγέμο.

Προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι ως προς τα χρονοδιαγράμματα. Στόχος είναι η συμφωνία Staff Level Agreement να επικυρωθεί από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ώστε αυτομάτως να ανακοινωθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ