ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποινική δίωξη σε 11 στελέχη του ΥΠΕΞ για χρηματοδότηση αμερικάνικης ΜΚΟ

Ποινική δίωξη σε 11 στελέχη του ΥΠΕΞ για χρηματοδότηση αμερικάνικης ΜΚΟ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ποινική δίωξη σε βάρος 11 στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών της περιόδου 2004-2006 άσκησαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς.

Η δίωξη αφορά το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου. Ειδικότερα, τα 11 στελέχη κατηγορούνται για παράνομη χρηματοδότηση σε ΜΚΟ από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, η υπόθεση σχετίζεται με ποσό 600.000 ευρώ που πιστώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών στην αμερικανική ΜΚΟ «German Marshall Fund» την επίμαχη περίοδο, με χρηματικά εντάλματα προπληρωμής που καταβλήθηκαν μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον. Η χρηματοδότηση στην ΜΚΟ, που όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της «ενισχύει τη διατλαντική συνεργασία στο πνεύμα του σχεδίου Μάρσαλ», εγκρίθηκε για αναπτυξιακή δράση.

Ωστόσο, από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε πως η ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκε με διάταξη που προέβλεπε δαπάνες βοήθειας προς ξένες χώρες λόγω θεομηνιών ή πολεμικών, πολιτικών γεγονότων. Επιπλέον, κατά τους εισαγγελείς Διαφθοράς, η αναφερόμενη «αναπτυξιακή δράση» της ΜΚΟ δεν προσδιορίζεται, δεν υπήρξε έλεγχος των αρμοδίων αρχών για τον τρόπο που αξιοποιήθηκαν τα χρήματα από την αμερικανική οργάνωση. Στο πόρισμα των εισαγγελέων επισημαίνεται, πως τα χρήματα δόθηκαν και χωρίς να υπάρχει καμία ανυπέρβλητη ή επείγουσα ανάγκη που να καθιστά αναγκαία την έκδοση ενταλμάτων προπληρωμής.

Η υπόθεση ανατέθηκε στους ανακριτές Διαφθοράς ενώπιον των οποίων θα κληθούν σε απολογία οι έντεκα κατηγορούμενοι, ενώ αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάστηκαν στη Βουλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ