ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση επιζητεί πολιτική συμφωνία με τους δανειστές

Η κυβέρνηση επιζητεί πολιτική συμφωνία με τους δανειστές
EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Πολιτική συμφωνία με τους δανειστές, όχι όμως πάση θυσία, λέει η κυβέρνηση λίγες ώρες μετά την αποχώρηση των τροϊκανών από την Αθήνα.

Το στίγμα θα δοθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο σήμερα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ώρα που έγινε γνωστό ότι συγκαλείται στο Βερολίνο μίνι σύνοδος υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης με την συμμετοχή του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα η κυβέρνηση καλούσε όλες τις πλευρές να δείξουν την βούλησή τους πως επιθυμούν να κλείσει η συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση εντός του χρονοδιαγράμματος και με στόχο την 5η Δεκεμβρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διευκρίνιζε ωστόσο ότι η βούληση της κυβέρνησης για συμφωνία δεν συνδυάζεται με λήψη νέων μέτρων λιτότητας ή για υποχωρήσεις στα εργασιακά επαναλαμβάνοντας πως στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων η κυβέρνηση επιμένει στην επεκτασιμότητα και την αρχή της ευνοϊκής ρύθμισης.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες ότι απόσταση με την τρόικα εξακολουθεί να υπάρχει στα εργασιακά, τμήμα των δημοσιονομικών και τα ενεργειακά. Αίσθηση προκαλεί η αναφορά του εκπροσώπου πως το ΔΝΤ πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης του και να πει εάν επιθυμεί νέα μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα όπως επίσης και η αιχμή του για τον ΣΕΒ πως «άλλα λέει το πρωί κι άλλα το βράδυ» σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί τους εκπροσώπους των βιομηχάνων πως για τα εργασιακά συντάσσονται με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών.

Προσωρινά φάνηκε χθες και μία εμπλοκή μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) με αφορμή την πρόταση Καμμένου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αλλάξει κάτι στο ισχύον καθεστώς για να βγουν αργότερα κύκλοι του Μαξίμου και να διευκρινίσουν πως ο υπουργός Άμυνας μιλούσε για εθελοντική στράτευση με κίνητρα στα 18. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ο Πάνος Καμμένος επανέφερε στην ηγεσία της ΝΔ και ζήτημα στράτευσης των γυναικών.

Το Μαξίμου δεν έκρυψε χθες την απογοήτευσή του για τις εξελίξεις περί το Κυπριακό και την παύση των συνομιλιών. Εκ των πραγμάτων η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν περνάει σε δεύτερη μοίρα και η κυβέρνηση δηλώνει πως βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ωστόσο το Μαξίμου διευκρινίζει ότι η εμπλοκή του περιορίζεται στα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και όχι στο εδαφικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ